П`ятниця, 29.03.2024, 17:20
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 5 » СУСПІЛЬСТВО
11:54
СУСПІЛЬСТВО
Продавці розваг
Підприємці думають про бізнес, влада – про естетику, а про що думає поні…




Ще зовсім недавно у центральній частині Івано-Франківська так звані «продавці розваг» активно пропонували свої численні послуги. За ваші гроші вас могли зважити на спеціальній вазі, що говорила людським голосом, або дозволити «вгатити» у гумову грушу, а ваших дітей покатати чи то на веломобілі, чи маленькому поні, або і на батуті дати малечі пострибати.
Але в останні кілька місяців бізнесменів такого роду помітно поменшало, а із центру їх взагалі як вітром здуло. Причина – рішення виконавчого комітету міської ради від 7 грудня 2011 року, яким перелічені послуги у центральній частині міста надавати заборонено. Чому міська влада витісняє із центру представників малого бізнесу? –
з’ясовував «ЗК».


«Веломобільна» лихоманка
Щодо зважувальних ваг та продажу окулярів, кажуть чиновники, тут питання лише естетики. Ваги мають стояти у медичних закладах, а не посеред центру. Розкладки з окулярами загороджують проходи і заважають перехожим.
А от веломобілі справді добряче вже насолили всім (крім дітей, що на них катаються, звичайно).  
«Як на мене, то ці  веломобілі взагалі якийсь жах! – каже заступник начальника управління містобудування та архітектури Світлана Лосюк. – У сквері на площі Міцкевича літні люди сидять, грають у шахи, мами з дітьми відпочивають на лавочках. І тут тобі назустріч їде підліток 14-ти, а то і 16-ти років на веломобілі. Я особисто бачила, як підліток на веломобілі наїхав на жінку. Хтось каже, що бачив їх навіть на проїжджій частині. А біля фонтана дитина на веломобілі не справилась з керуванням і наїхала на іншу дитину, в якої травмувалася рука».
«На веломобілях катаються діти, а діти – специфічна аудиторія. Їм важко пояснити правила безпеки і чому наїжджати прохожим людям на ноги – це погано», – коментує ситуацію заступник начальника управління торгівлі МВК Віктор Рараговський.

Івано-Франківськ – не Шанхай!

«Центр міста – це представницька площа, а не розважальний майдан, – продовжує Віктор Рараговський. – І це не особистий погляд виконкому, бо ж рішення було затверджене на сесії депутатами міської ради. Чому ми надаємо дозвіл деяким підприємцям, наприклад, тим, хто торгує морозивом чи шоколадом? Бо у них торгівля має естетичний вигляд! Наше місто в якійсь мірі туристичне. Ми не можемо робити з центру просто базар! Це ж не Шанхай, а Івано-Франківськ!».
Представники влади кажуть, що ніхто і гадки не має забороняти підприємцям заробляти. Мовляв, робіть свій бізнес, будь ласка! Але у відповідних для того місцях і умовах.
Світлана Лосюк радить: «Як альтернативу центру всіх представників малого бізнесу закликаю надавати розважальні послуги у парку на вулиці Молодіжній. Там величезний житловий район, а парк – пустий-пустісінький! Цього року вже є кілька підприємців, що отримали рішення про дозвіл на відкриття там альпін-парку, встановлення батутів. А для веломобілів там є спеціальні алеї. Це і для підприємців плюс, і жителям міста – менше травм».

Катання на поні: за і проти

Але серед усіх розважальних послуг справжня драма розгорілася навколо маленького поні, що час від часу з’являється на Вічевому майдані. Його власник, підприємець Василь Козарюк обурюється рішенню про заборону його діяльності: «У цілому світі коней люблять і поважають, а у нас у місті – цькують. А я ж працюю згідно з законодавством. Кабмін у 2009 році прийняв постанову, у якій вказано, що для того, щоб я катав дітей на своєму поні, мені потрібен дозвіл лише державних органів ветеринарної медицини».
І справді, є Постанова Кабінету Міністрів України від 21.05.2009 року №526 «Про заходи щодо упорядкування видачі документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності», де у пункті 40 вказано, що дозвіл на проведення заходів із залученням тварин регулюється Законом України «Про ветеринарну медицину», а дозвіл на таку діяльність видають державні ветеринарні органи. Про органи місцевого самоврядування не згадується.
Але, як каже пан Козарюк, у «білому домі» на законодавство не зважають. «Мовляв, ну як без їхнього дозволу? Не може бути такого!»
«Щодо поні, то особисто я нічого поганого у них не бачу», – каже заступник начальника управління торгівлі Віктор Рараговський. – Коней взагалі ображати не можна, така моя думка. Але давайте не будемо заглиблюватися у законодавство, а подумаємо логічно. Якщо кожен іванофранківець, що має вдома коня, візьме дозвіл у ветеринарній службі, одягне на нього сідло і приведе його на Вічевий майдан, то що буде? Конюшня якась! Кому у такому місті буде приємно жити? Згідно з Законом України «Про місцеве самоврядування», територіальна громада має право визначати коло послуг, які можуть надаватися для заробітку. А представники територіальної громади – це депутати міської ради. І рішення прийняли цілком законно».     
«Цікаво, як цим питанням ще досі не зацікавилась автоінспекція!» – іронізує заступник начальника управління торгівлі.
В управлінні архітектури є своє бачення на проблему. Заступник начальника управління генерального плану та містобудівного кадастру департаменту містобудування та архітектури Світлана Лосюк так коментує ситуацію:
«Катання на поні ми заборонили, бо для поні у центральній частині міста немає нормальних умов. Тварина під палючим сонцем ховається під електричний стовп, а її напувають якоюсь незрозумілою речовиною кольору антифризу. Це ж просто катування.
Дійсно, для дітей послуга прекрасна. І в парк йти не треба. А про тварин хто подумає?».
За словами Світлани Лосюк, існує і багато інших нюансів. Наприклад, щодо екскрементів коника. «Так, власники з совочками бігають, а по-маленькому, вибачте, де тварина ходить? Хто це все прибиратиме? Це ж антисанітарія. У підприємців один аргумент: «а от за кордоном!» Та за кордоном і вулиці з порошком миють. А у нас що? Як дощ випаде – то й добре».
У міській раді посилаються також на те, що в центрі зовсім немає озеленення. А от у парку, кажуть, всі умови: і атмосфера відповідна, і трава є, і алеї для катання. А головне – сонце не так палить, тварина не мучиться. Проте, як каже власник поні Василь Козарюк, якщо працювати лише у міську парку, то заробити на такому бізнесі – справа нереальна і доведеться «згортатися», якщо не дозволять працювати у центрі.
Отож, підприємці думають про бізнес, влада – про естетику, а про що думає сам поні – як то кажуть, таємниця Мадридського двору.
Та й у самих мешканців міста думка щодо такого бізнесу неоднозначна. Одні кажуть – знущання з тварини, інші – що коні для того, аби возити вантажі, а не катати дітей. Сказати точно, чи буде надалі така послуга в Івано-Франківську, не береться ніхто.
Оксана Глушкевич  
Фото Тараса ЯКОВИНА
Переглядів: 1154 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]