Четвер, 25.04.2024, 06:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 17 » СУСПІЛЬСТВО
10:39
СУСПІЛЬСТВО
Увага, кліщ!

З приходом весни прокидається природа, оживають ліси і зелені насадження. А з їх пробудженням настає і найбільша активність кліщів. Рідко хто з нас відмовить собі у задоволенні хоча б раз піти у ліс, відпочити на пікніку. Особливу насолоду отримують діти, для яких подорож у лісову казку викликає море емоцій. Проте будьте обережні: існує небезпека «знайомства» з іксодовим кліщем, який є носієм збудників кліщового енцефаліту – важкого захворювання, що уражає центральну нервову систему.


Ці комахи живуть у лісах, на рослинах біля стежок, якими проходять люди і  тварини. Слід пам’ятати, що більш безпечними є сухі соснові ліси з піщаним ґрунтом чи полянами, де немає високих заростей. Підхопити шкідливе павукоподібне можна і в будь-якому парку та навіть у місті. Свою здобич кліщі "вичікують" тривалий час, тому можуть досить довго голодувати. Розпізнати лісового кліща неважко: він схожий на коричнево-червоного клопа. Голодний кліщ невеликий, всього 2-3 мм. Кліщ, який вже «пообідав», зростає до 10-15 мм, досягає розміру великої горошини.
Якщо вас укусив кліщ, це ще не означає, що ви обов’язково заразитеся енцефалітом – це захворювання переносять далеко не всі комахи. Проте найкраще, звичайно, вжити екстрених профілактичних заходів, які блокують розмноження вірусу. До препаратів, що дозволяють запобігти розвитку енцефаліту після зараження, відноситься протикліщовий імуноглобулін. Самого ж кліща бажано перевірити в найближчій лабораторії на інфікованість вірусом кліщового енцефаліту.
Прості правила безпеки
Для попередження цього захворювання під час лісових прогулянок необхідно дотримуватись найпростіших запобіжних правил. 
Збираючись до лісу, одягніться так, щоб не залишати відкритими руки, а особливо ноги. Штани заправте у шкарпетки, взуйте чоботи чи щільно зашнуруйте черевики, вуха і волосся захистість головним убором (кепкою, беретом, хусткою тощо). Це, зокрема, стосується дітей, які будуть на природі надто активними.
Також варто заздалегідь потурбуватися про аптечку, в якій серед інших ліків мають бути дезинфікуючі та антигістамінні препарати. Регулярно використовуйте так звані репеленти: крем «Тайга», лосьйон «Ангара», аерозоль «Дета», засоби відлякування комах.
Коли ви збираєтесь додому, ретельно огляньте і витрусіть верхній одяг та покривало, на якому сиділи. Перевірте, чи немає комах на відкритих ділянках шкіри. Процес присмоктування не викликає больових відчуттів (у слині комахи міститься знеболююча речовина, яка й вгамовує біль від укусу). Тому на прогулянці в лісі ми можемо навіть не помітити появу цього непроханого гостя.
Як позбутися кліща
Якщо після відвідування лісу ви помітили на своєму тілі кліща, перш за все необхідно звернутися до лікаря. Якщо це можливо, треба самотужки витягнути кліща. Але не відривайте його відразу – такі маніпуляції загрожують тим, що ви відділите лише тулуб паразита, а кінцівки його залишаться глибоко в шкірі, що може потім викликати нагноєння ранки. Тому радимо спочатку добре змастити ділянку, де розміщений кліщ, спиртом чи одеколоном. Несприятливі умови, які ви створите для паразита, можуть примусити його вийти.
Ефективним є і такий цікавий метод. Візьміть обручку (перстень) з високими стінками. Притисніть його щільно до шкіри так, щоб кліщ знаходився в центрі, і наповніть олією. Відсутність доступу повітря змусить його самостійно звільнити вашу шкіру. Ранку необхідно змастити розчином йоду або спиртом. Варто знати, що після присмоктування кліщі не відразу починають живитися кров’ю, тому при своєчасному їх виявленні та видаленні зменшується ризик зараження.
Симптоми енцефаліту
Першими ознаками зараження є слабкість, ломота, сильний головний біль, запаморочення, світлобоязнь, нудота, блювання, почервоніння верхньої частини тіла. Хвороба може початися з раптової втрати свідомості, різкого психомоторного збудження, марення, нападу, судом, схожих на епілептичні. Втрата орієнтації в просторі, парези і паралічі м`язів рук і шиї, спонтанні ритмічні скорочення в окремих м`язових групах кінцівок – теж симптоми кліщового енцефаліту, найбільш важких його форм. Буквально через 2-3 дні у хворих раптово підвищується температура тіла до 38-40 градусів, яка тримається впродовж 6-8 днів.
Запам’ятайте, що кліщі можуть заповзати і в слуховий отвір у вусі. Присмоктавшись до барабанної перетинки, вони здатні викликати її розрив, що часто спричиняє глухоту. Тому, коли ви після відвідування лісу маєте неприємні відчуття у вусі, біль, свербіння, НЕГАЙНО ЗВЕРТАЙТЕСЯ  ДО ЛІКАРЯ!
Тетяна ЧЕРВАК,
методист обласних курсів НМЦ та БЖД

Переглядів: 858 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]