П`ятниця, 19.04.2024, 02:30
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 10 » СУСПІЛЬСТВО
11:02
СУСПІЛЬСТВО
Школа гостинності для дітей заробітчан

Більшість дітей, чиї батьки працюють за кордоном, не впевнені у своїх можливостях і здібностях, не володіють соціальними навиками та вміннями, необхідними у повсякденному житті. Їм на допомогу приходить проект «Мережа дитячих соціальних центрів для дітей трудових мігрантів», одним з напрямків якого є соціально-психологічна підтримка дітей трудових мігрантів та допомога у соціальній адаптації до самостійного життя.

Працівники БФ «Карітас Івано-Франківськ УГКЦ» розробили програму тренінгів соціальної адаптації, в рамках якої діти та молодь набувають навичок поведінки в побуті. Особливо важливе значення в період найбільш активного формування характеру підліткового віку має ведення домашнього господарства, самообслуговування, приготування нескладних страв.
У провденні тренінгів Карітасу допомогли фахові спеціалісти вищого професійного училища готельного сервісу і туризму. Віра Іванівна Кузнєцова – директор училища – підтримала ініціативу Карітасу у проведенні гуртка «Школа гостинності» для дітей, які опинились в складних життєвих ситуаціях через міграцію батьків.
Протягом березня 2012 року  15 підлітків, представники цільової групи проекту, які навчаються в ЗШІ №1, ЗОШ №25, Крихівецькій ЗОШ, взяли участь в практичних заняттях з  кулінарії на  теми: «Приготування овочевих закусок і бутербродів», «Приготування українського борщу із пампушками», «Приготування картопляного пюре і котлет», «Приготування піци» та технологія приготування складного десерту, какао».
Кулінарні майстер-класи – це можливість навчитися готувати смачну та здорову їжу. Всі заняття включали поради з вибору якісних продуктів, етапи приготування страв та правильної подачі їх на стіл. "Кухар повинен не просто "куховарити", а готувати смачну, здорову їжу на радість людям, бути високоерудованим, хорошим організатором, а для цього треба бути майстром", – розкрила кулінарні секрети професійний викладач предмету «Технологія приготування їжі» Марія Михайлівна Дмитрук.
Кожен майстер-клас – це окрема тема, на яку учасники приходили із цікавістю і готовністю до нових відкриттів. Кожне практичне  заняття розпочиналось інструктажем із правил техніки безпеки на робочих місцях в кухні-лабораторії.
Практичні заняття дозволили підліткам оволодіти елементарними знаннями та навичками з кулінарії. Дівчата навчились майстерно готувати  та оформляти страви, ознайомилися з технологією приготування перших страв, гарнірів, десертів, тістечок, закріпили знання про організацію робочого місця та дотримання гігієни та санітарії на кухні. Відвідуючи кулінарні заняття, підлітки навчились проводити первинну обробку овочів, м’яса; оволоділи технікою нарізання овочів та користування кухонним інвентарем, навчилися готувати перші страви, страви з м’яса, гарніри, десерти, а також оформляти готові страви та сервірувати стіл.
Завдяки проведенню практичних занять з кулінарії діти проводять час з користю для себе, здобувають нові знання, вміння і навички, потрібні у повсякденному житті. Також проявляють свої приховані здібності, риси характеру, такі як наполегливість, активність, працелюбність, витримку, а також виявляють лідерські якості під час групового приготування страв, особливо це видно під час формування бригад і прояву суперництва щодо інших бригад.
Такого роду заняття мають комплексний характер, оскільки сприяють не тільки набуттю певних практичних навиків, а й допомагають підліткам краще адаптуватися та самоствердитися  у  житті. Позитивно впливає на їх поведінку, дисциплінує, формує у них почуття самовідповідальності, розуміння необхідності самому піклуватися про себе.
За допомогою  різноманітних тренінгів соціальної адаптації і практичних занять ми навчаємо  дітей свідомо підходити до рішення про вибір професійного шляху з урахуванням психологічних особливостей і їх можливостей. Під час цих занять особлива увага приділяється розповідям про переваги вибору робітничих професій. Спільно ми  розвіюємо суспільний міф про те, що тільки вища освіта забезпечує високий  матеріальний достаток людини та наголошуємо  на  важливість таких професій, без яких кожна людина не обходиться в поксяденному житті: кухар, пекар, токар, водій, столяр, медична сестра та інші.
А знання, отримані на наших майстер-класах, залишаться в пам’яті надовго! Діти готові дивувати своїх домашніх та гостей набутими кулінарними здібностями!
Леся Дорош,
координатор проекту «Мережа дитячих соціальних центрів для дітей трудових мігрантів»
Переглядів: 749 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]