Четвер, 28.03.2024, 12:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 19 » СУСПІЛЬСТВО
10:10
СУСПІЛЬСТВО
До нас знову їдуть ковалі

Щороку в рамках святкування Дня міста Івано-Франківськ приймає ковалів з усього світу. Цьогоріч свято буде проходити 4-6 травня. Вже всьоме проведення  Міжнародного фестивалю «Свято ковалів» підтримуватимуть ПАТ «Прикарпаттяобленерго» та фінансова компанія «Декра».

Для ковальської спільноти цьогорічний фестиваль є особливим, оскільки він десятий – ювілейний.
Вперше за всю історію фестивалю демонстрація ковальської праці та ярмарок кованих речей розмістяться на так званому комплексі Бастіон – між фортечним провулком і вулицею Низовою. А в галереї бастіонного комплексу буде працювати традиційна ХІ міжнародна виставка  «Орнаментальне ковальство», на якій буде представлено найкращі роботи майстрів ковальського мистецтва вітчизняних та зарубіжних учасників фестивалю.
Загалом фестиваль планує зібрати близько 200 учасників. Наразі вже зареєстровано 60 учасників з-за кордону із майже 20-ти країн.
Родзинкою фестивалю організатори називають приїзд спадкового коваля з  Німеччини, який спеціалізується на сучасному металодизайні – Хайнера Циммермана. Він планує виступити на ковальській конференції з лекцією «Ковальська справа: благословення чи прокляття», розкриваючи таємниці поєднання традиційного ковальства та сучасних форм,  роздумуючи на тему покращення іміджу коваля у суспільстві.
Також у рамках фестивалю у Художньому музеї відкриється чергова виставка «Ковальське сузір‘я», на якій будуть представлені студентські роботи. Голова Спілки ковальського мистецтва України Сергій Полуботько каже, що саме розвиток молодіжного руху у ковальстві краю і відрізняє прикарпатську спільноту ковалів від інших міст.
Доброю традицією фестивалю є встановлення кованої скульптури – символічного подарунку ковалів громаді міста. Є вже шість витворів ковальського мистецтва, які прикрашають площі та вулиці обласного центру. Цього року це буде арка на честь 350-річчя міста. На арці будуть ковані елементи, пов‘язані з національностями, причетними до заснування міста – вірменами, євреями, українцями та поляками. Символізувати ту чи іншу національність будуть рослини. Також на колонах, на які буде опиратися арка, буде напис «Станіславів» чотирма мовами та табличка з написом латиною про те, коли місту надано Магдебурзьке право. Арка буде встановлена між площею Шептицького і вулицею Низовою.
На думку одного з меценатів фестивалю,  голови правління ПАТ «Прикарпаттяобленерго» Олександра Бубена, символічні подарунки від ковалів роблять Івано-Франківськ цікавішим для туриста. «Ковані скульптури показують громаді краю та її гостям багатогранність місцевої ковальської спільноти, її любов до ремесла та велике бажання зберегти традиційне ковальство, яке несе тепло рук і сердець майстрів, – каже О. Бубен. – Такого роду фестивалі є практичним підтвердженням, що ковальство у сучасному світі має місце. Мені як керівнику компанії, яка сповідує соціальну відповідальність, приємно щороку долучатися до організації фестивалю ковалів. Це не тільки добра,  але і корисна справа».
А вже цього року учасники фестивалю будуть працювати над новою скульптурою – пам’ятним знаком першій українській церкві в Івано-Франківську. «Це буде кілька вертикальних грубих аркушів металу. У них буде прорізаний контур старої церкви. У прорізах пластин будуть розташовані дзвоники, які куватимуть представники країн-учасниць фестивалю», – розповів С. Полуботько. Встановлять нову ковану скульптуру вже наступного року у сквері поблизу магазину «Природа».
Переглядів: 706 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]