Неділя, 20.08.2017, 15:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 12 » СУСПІЛЬСТВО
11:11
СУСПІЛЬСТВО
Свято живота?
«ЗК» дізнавався, скільки коштуватиме Великдень у 2012 році




Для когось Паска – це очищення душі, для когось – привід смачно попоїсти, відвідати рідню і відпочити, а для когось – справжнє випробування для гаманця. Ми вирішили підрахувати, в яку суму три дні великоднього застілля обійдуться жителям Прикарпаття цьогоріч. У наших нехитрих розрахунках ми визначали вартість святкового столу для сім’ї з чотирьох осіб. Дослідили також різницю у витратах жителів міста та сільської місцевості.

Останні «пісні дні»
Упродовж останніх «пісних днів» добродії від влади та опозиції (які геніально знаються на вітчизняному ціноутворенні, правда, кожен зі своєї дзвіниці) робили різні припущення щодо того, чи відбудеться зростання цін на м'ясо, яйця та інші продукти, попит на які перед Великоднем завжди збільшується в кілька разів. Одні прогнозували стабільну ціну, а то і зниження вартості на деякі товари, в той час як інші стверджували, що вся м’ясна продукція подорожчає на третину. Насправді ж видається на те, що ціни «не прислухалися» ні до одних, ні до других. А хрін вам… традиційний великодній коренеплід протягом тижня подорожчав приблизно вп’ятеро – з 50 коп. за штуку до 2,50, а то і трьох гривень.
Дізнатися, хто контролює ціни у нашій державі, виявилося дуже нелегко. Раніше цим питанням займався Державний комітет з фінансового моніторингу, але кілька місяців тому його було ліквідовано. Повноваження надано Державній інспекції з контролю за цінами, яка з 1 січня теж припинила свою роботу, як повідомив нам її колишній начальник Михайло Стульківський. Нова структура знаходиться лише на етапі формування, отже,  на даний момент моніторингом і контролем цін не займається, по суті, ніхто.
Самі продавці на ринку ще з минулого тижня прогнозували підвищення цін, особливо на м’ясні вироби, щоправда, не одноголосно. Дехто (приблизно 20% опитаних на продуктовому ринку продавців) вважає, що цього року ціна залишатиметься стабільною. На запитання, у зв’язку із чим можуть підвищити ціни, конкретної відповіді не зміг дати жоден з підприємців. То, напевно, ще одна із великодніх традицій на Прикарпатті!? Продукти купують – попит росте. Ну як цим не скористатися? І фактор – підвищення вартості бензину (і т.д., і т.п.), а відповідно збільшення витрат підприємств – у цьому випадку напередодні «великого українського свята живота» – далеко не головний аргумент.

Ціна «вилуплюється» з яйця…
Ну який Великдень без традиційної української паски? На сьогодні її асортимент вражаючий: від паски на молоці – до паски з шафраном і цукатами. Загалом понад півсотні різновидів. На ринках та у магазинах міста паски коштують приблизно однаково, і ціна їх не зросла порівняно з 2011 роком – від 14 до 30 гривень за звичайну паску середньої величини (500 грам).
У селах більшість людей випікають паску самотужки, тоді її вартість виходить 25 грн. за кілограм, тобто обходиться у два рази дешевше. І звісно, те, що зроблено своїми руками, завжди смакує краще!
Ще один незамінний атрибут Великодня – яйця. Писанки, крашанки – уявити це свято без них просто неможливо. Саме вони і є його прикрасами, особливо у нас на Заході. Сьогодні вартість одного інкубаційного яйця приблизно 1 гривня, в той час, як за яйце домашнє вам доведеться віддати від 1,30 до 2 гривень за штуку. Красива дерев’яна писанка цьогоріч коштуватиме від 20 до 25 грн., а декоративна писанка з бісеру ручної роботи – 30-40 гривень.
М’ясні закуски – це, без сумніву, улюблена страва прикарпатців. Зараз середня ціна на свинину – 40 грн./кг, яловичину – 50-58, а куряче філе – приблизно 40 грн./кг. За кільце магазинної ковбаски нині треба віддати приблизно 55-60 гривень за кілограм, домашня коштує 80-100 грн./кг. Улюблене українське сало обійдеться приблизно в 40 грн./кг, а за кілограм балику доведеться заплатити від 95 до 120 гривень.
За кілограм твердого сиру перед святами потрібно буде викласти близько 60 гривень, а за домашній сир – не менше 35 грн./кг.
Салати на святковому столі - теж заслужено невід’ємна складова. Традиційний «олів’є» (6-8 порцій) обійдеться цієї весни у 60 гривень. А от побалувати себе свіжими огірочками, помідорами чи болгарським перцем буде ой як не дешево: помідори і огірки сьогодні коштують 20 грн./кг, перець – 35. Вигідно на святковому столі може вписатися хіба що салат із капусти, ціна якої 2 гривні за кілограм.
Холодець зі свинячої ноги чи яловичини на кісточці для господинь і господарів обійдеться ще у 100 гривень. А захочете поласувати ще й голубцями – додайте (а точніше віддайте) іще 50.
Якщо у святкові дні ви не збираєтесь відмовлятися від десерту зі свіжих фруктів, то доведеться потратити на банани 16 грн./кг, апельсини – 15 грн./кг, яблука – 12-15 грн./кг. Більш солідні ласощі, наприклад, торт «Наполеон» заберуть із вашого бюджету ще з півсотні ваших кровно зароблених. 
Щодо алкоголю, то за півлітрову пляшку горілки треба заплатити приблизно 30 гривень, а за традиційний кагор – 20 гривень (0,7 літра). 
Асортимент великодніх кошиків цьогоріч також величезний – від маленьких до найбільших. Ціна їх, відповідно, від 25 до 80 гривень.

А в селі – дешевше!
Отже, у підсумку три дні Великодніх свят обійдуться сім’ї із чотирьох осіб, що проживає в Івано-Франківську, в загальному у 900 гривень.
Згідно з економічним вісником за минулий рік, рівень самозабезпеченості жителів сільської місцевості у фонді споживання складає: м’яса та м’ясопродуктів – 55%, молока та молокопродуктів – 87%, яєць – 62%. Решта припадає на куповану продукцію. Отже, для жителів села ця сума буде менша – близько 600 гривень, але це лише за рахунок їхнього домашнього господарства. В загальному ж сума виходить приблизно однакова.
Щодо самого великоднього кошика, то якщо вважати, що традиційно українці кладуть у нього паску, 2-3 писанки чи крашанки, кільце ковбаски, запечений сир, шматок сала чи балику, хрін, масло та сіль, то такий набір у 2012 році буде коштувати для івано-франківської сім’ї приблизно 150 гривень, а от для середньостатистичної сім’ї сільських жителів – лише близько 65 гривень.
…Зі святом вас! Смачної паски і ковбаски!

Оксана ГЛУШКЕВИЧ
Переглядів: 462 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]