Четвер, 28.03.2024, 15:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Серпень » 18 » Суспільство
11:47
Суспільство
Рейтинг вгору, рейтинг вниз
Проблеми громади і пріоритети влади розходяться
Такий висновок можна зробити за результатами соціологічного дослідження "Стан та розвиток місцевого самоврядування на Франківщині: громадська думка", яке проводила відома соціологічна група "Рейтинг". На презентації цих даних, яка відбулась 16 серпня, голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич зізнався, що більш, ніж задоволений результатами опитувань. Проте деякі проблеми, які мешканці назвали найболючішими, потребують перестановки пріоритетів діяльності місцевої влади. За його словами, існування демократії просто не можливе без сильного місцевого самоврядування.
За даними дослідження, які презентував керівник "Рейтингу" Олексій Антипович, більшість мешканців Івано-Франківської області вважає, що більше повноважень має центральна виконавча влада, ніж місцеве самоврядування. Водночас більшість опитаних (60%) переконані, що більше повноважень для вирішення соціально-економічних проблем в регіоні повинні мати саме органи місцевого самоврядування.
Дослідження також засвідчило, що чим вищий рівень місцевої влади, тим менший рівень довіри до неї серед людей. Найбільше прикарпатці задоволені діяльністю міських і сільських рад (60%), а найменше – діяльністю облради (32%) та ОДА (30%).
Щодо балансу негативних і позитивних оцінок, то найгірший він у міського голови Івано-Франківська та міської ради, діяльністю яких незадоволені 52% та 46% респондентів відповідно. Найбільше незадоволені діяльністю влади молодь і чоловіки, більш лояльні – пенсіонери та жінки.
Понад половину респондентів до основних пріоритетів діяльності органів місцевої влади віднесли: ремонт доріг (52%), зниження рівня безробіття (51%), стримування зростання цін (44%), боротьбу з корупцією та відновлення сільського господарства (38%).
Відповіді респондентів різняться залежно від того, де вони живуть. В обласному центрі більш гостро відчувають проблеми корупції, потребу відновлення промисловості, стримування тарифів на комунальні послуги,  підтримки освітньої галузі, розвитку малого і середнього бізнесу та туризму. У селах найбільш проблемними є відновлення сільського господарства та допомога незахищеним верствам населення.
Цікавим є той факт, що чим вищий рівень доходів респондентів, тим більше вони задоволені тим, як розвивається ситуація в області майже у кожному з наведених напрямків.
Соціологічна група "Рейтинг" дійшла висновку: мешканці Франківщини  переважно задоволені роботою закладів освіти і розвитком туризму; відносно задоволені рівнем відкритості влади;  не задоволені  – медичним обслуговуванням, розвитком малого і середнього бізнесу в області, станом допомоги малозабезпеченим, боротьбою з корупцією у місцевій владі та якістю надання комунальних послуг. Зовсім не задоволені кількістю робочих місць і рівнем розвитку промисловості та сільського господарства, а також ремонтом доріг.
Щодо персональних показників, то лідерами довіри по області є голова ОДА Михайло Вишиванюк (34%) та голова облради Олександр Сич (33%). Це при тому, що губернатор відомий серед 94% опитаних, а керівник ради – лише серед 65%.  
Залишається надіятись, що результати цього дослідження "відкриють очі" місцевим керманичам і спонукатимуть їх до ефективнішого вирішення людських проблем.
Мар'яна РИНДИЧ
Переглядів: 912 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]