П`ятниця, 29.03.2024, 16:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Липень » 28 » СУСПІЛЬСТВО
11:12
СУСПІЛЬСТВО
Студентська копійчина

«Сучасна молодь здатна тільки гуляти і бешкетувати», – часто доводиться чути від старшого покоління. Мовляв, звикли тільки гроші тринькати... Але дані соціологічних опитувань говорять зовсім про інше. Сьогодні в Україні не проти підзаробити кожен третій підліток і кожен другий студент. А, особливо, влітку, коли гаманці «худнуть» швидше, ніж зазвичай. Море, подорожі, вечірки, пікніки, літні обновки… Гроші «розлітаються» зі швидкістю світла. Тому доводиться або економити на собі (а це мало кого потішить), або шукати тимчасову роботу.

Промоутер – корисно й цікаво

Найпростіший і найшвидший спосіб поповнити гаманець – влаштуватись  промоутером. Назва серйозна, але обов’язки не такі уже й складні: роздавати на вулиці чи у супермаркетах флаєри, рекламні оголошення, проводити різні акції, промоції, лотереї. Робота підходить як для дівчат, так і для хлопців. Важливо, що праця оплачується погодинно – від 8 до 15 грн/год. Але не завжди роботодавці доброчесні. Саме промоутерів «надувають» найчастіше.
Моя подруга Оксана майже місяць працювала промоутером. Працюючи 4 дні на тиждень по 4 години після навчання, вона заробила 350 грн. «Спочатку здається, що нічого складного у роботі промоутера немає, – розповідає вона. – Але інколи ввечері мене вистачало лише на те, щоб поїсти і заснути біля телека. А якщо перевірка, а вас немає на встановленому місці – на заробітну плату можна вже не розраховувати».

Заробіток на «чайових»
Липень-серпень – «врожайна» пора для власників ресторанів та кафе, які, де тільки можна, відкривають літні майданчики. Офіціантами та барменами тут працюють переважно студенти або старшокласники. Можна трудитися зранку до вечора, але більш оплачуваними є нічні зміни. Але треба бути особливо обережними, адже молодих і недосвідчених підлітків можуть легко ошукати.
«У солідних кафе платять в середньому 500 грн., – розповідає студентка Наталя, яка працює в одному з кафе міста. – Але кожен офіціант робить ставку на «чайові». За день можна отримати від 20 до 200 гривень «чаю». Все залежить від того, якого і як клієнта обслуговуєте». Плюси цієї роботи в тому, що людина працює за індивідуальним графіком, наприклад, у вихідні, під час канікул. Недоліки – відвідувачі можуть поводитись по-хамськи, не заплатити за страви та напої, наприкінці дня ноги та голова «гудуть».

Робітничий заробіток
Якщо не перебирати харчами, цілком реально влаштуватися будівельником. Так заробляє свої кишенькові гроші десятикласник Сашко. Фірма, на якій він працює, будує та ремонтує будинки нових українців у Яремче, Косові, Верховині... Хоча такі вакансії вже давним-давно зайняті, йому пощастило знайти і собі місце під сонцем, як-то кажуть, по знайомству. За його словами, 200 у. о. за тиждень – ще не межа заробітної плати. «Принаймні я матиму змогу заробити за літо собі на навчання після школи. Хоча б на перший курс. Головне — любити свою роботу», – хвалиться Сашко.

З клавіатурою в зубах
Залишається завжди актуальним і старий добрий підзаробіток з «клавіатурою в зубах». Тут у пригоді стане всесвітня мережа. І хоча реферати нікому у липні не потрібні, можна зайнятись репетиторством. У пригоді стануть знання іноземної мови. Чимало батьків намагаються під час літніх канікул підтягнути знання своїх чад з того чи іншого предмету. Це чудова можливість не тільки навчити іншого, але й вдосконалити власні знання.
Також влітку працюють багато дитячих таборів та санаторіїв. Тут можна влаштуватись керівником, вожатим, спортивним тренером. В літніх таборах зарплата невисока, проте свіже повітря, чотириразове харчування, нові знайомства можуть це компенсувати.

На роботу – за кордон
В Україні існує безліч цікавих програм для студентів, які бажають побувати за кордоном. Можна ціле літо жити у французькій родині і працювати гувернанткою (програма Au Pair) або вожатим у таборі з американськими дітьми (Сamp America). А студенти з високими знаннями англійської можуть розраховувати на некваліфіковану роботу на тихоокеанських узбережжях (Work & Travel).
За 2-3 місяці за кордоном можна заробити до $ 10 тис. До того ж студентам виїхати за кордон легше і коштує не так дорого. Америка обійдеться до $ 2 тис., Європа – наполовину дешевше.  У США студенти заробляють від 9 до 15 доларів за годину, працюючи 40 год. на тиждень. Мінус $ 120 в тиждень – на харчування та проживання.
А можна піти на ринок або продавати морозиво, пиво чи квас на вулиці. У крайньому випадку – збирати і продавати гриби та ягоди. Можливостей літнього заробітку чимало. Було б тільки бажання.
Тетяна КРАВЦІВ

VOX POPYLI
Чи потрібно працювати студентам влітку?

ІРИНА: Обов’язково потрібно. Я навчаюсь на платній формі, а ви знаєте, яка недешева нині вища освіта. Тому я завжди шукаю якийсь заробіток, щоб хоч на відпочинок не брати у батьків гроші. Цього літа влаштуюсь або промоутером, або офіціантом. Головне, щоб було цікаво.
МАР'ЯНА: Звичайно, особливо тим, хто не любить «сидіти» на батьківській шиї. Я щороку працюю під час канікул на різних роботах. Минулого літа роздавала рекламні оголошення. Мені подобається така робота, де є багато людей.  Цього літа я їду у США за програмою Work & Travel. Дуже рада, що працюватиму за кордоном. Заодно закріплю знання іноземної мови, адже це моя майбутня професія.
АНДРІЙ: Робота студентам влітку просто необхідна. Я хочу поїхати на море за свої гроші. Зараз працюю кур'єром. Якщо не вистачить, то піду працювати на будівництво до свого старшого брата.
МИКОЛА: Не знаю… Кому треба, той працює. Я після практики в університеті зразу їду в гори, потім – на море, тому не встигну попрацювати. Ну, я маю на увазі, якщо нема грошей, то працювати треба, а якщо є, то не обов'язково. Робота для молоді влітку є завжди, особливо, наступного року, коли проходитиме Євро-2012. Винахідливі студенти, якщо захочуть, то знайдуть багато можливостей, щоб підзаробити…
ЮЛІЯ: Думаю, що потрібно. Я намагаюсь працювати завжди і навіть під час навчального року. На вихідних розклеюю або роздаю рекламні оголошення. Влітку шукаю більш серйозний заробіток. Давно мрію про професійний фотоапарат, але він коштує чимало. З початку літа працюю у таборі вожатою. Це цікаво і весело.
Переглядів: 846 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]