Вівторок, 16.04.2024, 09:22
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 7 » Стережись старих балконів!
11:30
Стережись старих балконів!
Крокуючи вузькими тротуарами вулиць старої забудови в центральній частині Івано-Франківська, мешканцям та гостям міста треба не втрачати пильності. Адже в будь-який момент з древніх кам’яниць і старих будинків їм, в кращому випадку під ноги, а в гіршому – на голову, можуть обвалитися фрагменти карнизів, оздоблення, ліпнини, просто штукатурки чи навіть балконів. Після зими вони повбирали вологу, зараз потроху підсихають, тріскають і падають додолу.
В принципі, нічого дивного в цьому наче й нема. Час, волога й вітер до старих будинків невблаганні і поволі роблять свою чорну справу – руйнують навіть пам’ятки архітектури державного значення. Дивно те, що відповідні структури і підрозділи влади зайняли вичікувальну позицію і не вживають весь комплекс заходів щодо попередження руйнувань, ремонту й реконструкції старих будинків, фасадів, балконів.
Натомість на кожному кроці, за відповідної нагоди і без неї, розказують про туристичну привабливість міста, красу і неповторність стародавніх будинків, своєрідну забудову історичних кварталів. Уявляєте, чим би запам’ятався Станиславів–Івано-Франківськ якомусь туристу, котрому б на голову впав шматок балкона?
Один з екс-депутатів міськради уявив собі це досить чітко, ледве не ставши минулого тижня жертвою подібного обвалу на вулиці Леся Курбаса.
На щастя, останніми роками такі інциденти в місті, хоч і були непоодинокими, обходилися без жертв. Зате із зіпсутими нервами, фізичними ушкодженнями та фінансовими збитками.
Після того, як в середині вересня 2006 року на одній із центральних вулиць з шестиметрової висоти обвалилася частина старого балкона з вагітною жінкою, проблему нарешті помітили, загрозу усвідомили. Як завджи почали з обговорення, нарад, затвердження першочергових заходів, обстеження балконів й ухвалення програми їх ремонту.
На той час в місті виявили понад півсотні аварійних балконів, більшість з яких в будинках центральної його частини. Своєрідний антирейтинг очолило ЖЕО №9, на території якого було 15 аварійних балконів. У найкращому стані, природньо, перебувають балкони будинків забудови 70-х років минулого століття, хоча деякі з них теж потребують ремонтів. На території ЖЕО №№1 та 2 аварійних балконів тоді не виявили.
Як стверджують їхні керівники, немає їх і зараз. За словами начальника ЖЕО №2 Олександри Петрик, дрібні ремонти балконів мешканці виконують самотужки, а там, де це необхідно, ЖЕО надає їм допомогу.
Головний інженер ЖЕО №3 Ольга Фурів поінформувала, що балконів, «визнаних аварійними», в них теж нема, але є сім, «які потребують ремонту». Всі вони у старих бунках на вулицях Шевченка і Гординського і всіх їх подали в міськжитлокомунгосп на включення до титульного списку на капремонт.
А ось в ЖЕО №7 інший клопіт. За словами його начальника Михайла Рибака, це конструкції дерев’яних загальних балконів на кілька квартир у дворах і штукатурка, яка облітає зі старих будинків на початку вулиці Гетьмана Мазепи до вул. Короля Данила. Трухляві дошки ЖЕО намагається замінювати новими, а ось штукатурку будуть відбивати, але чекають, коли комунгосп надасть для цього автовишку. Скільки ще її до того часу відпаде – не відомо.
ЖЕО №9 за останні роки вже відремонтувало 15 аварійних балконів, але зараз ремонту потребують ще п’ять, які включені в список на капремонт.
Загалом же, як повідомив перший заступник начальника міськжитлокомунгоспу Микола Матіїв, до титульного списку на капремонт житлокомунгосп пропонує включити 21 балкон. Передбачається виділення коштів в сумі 90 тисяч гривень.
Хоча, за його ж словами, того чи іншого ремонту потребують значно більше балконів, відповідно, необхідно й більше коштів. Він також пояснив значення термінів «аварійний» і той, «що потребує ремонту». Аварійним може називатися балкон, який за відповідним фаховим висновком профільного інституту «загрожує життю і здоров’ю людей».
А скільки їх нікому не загрожують до того часу, поки від них щось не відвалиться? Зрештою, комунальники натякають, що всі мешканці й так знають стан своїх балконів. Людям не рекомендують самостійно здійснювати заміну перил, встановлювати рами, щоб їх засклити, вирівнювати нахил підлоги і робити додаткові бетонні стяжки. А в загрозливих випадках мешканців просять не користуватися балконами і не перетворювати їх на склад всілякого непотребу. Та й взагалі кажуть, що в Києві, нашій столиці, мешканців змушують ремонтувати балкони за власні кошти…
Стах МІРЧУК
          
Переглядів: 804 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]