Субота, 20.04.2024, 08:21
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 7 » Стати прибутковими
11:26
Стати прибутковими
Ігор Дутка, депутат міськради, фракція Партії регіонів

Усі ми добре пам’ятаємо, як за попередні каденції в Івано-Франківську зникли декілька комунальних підприємств, що виконували певні функції з благоустрою міста. Невідомими до сьогодні для населення залишаються причини їх зникнення. Чи вони самі збанкрутували, чи їм хтось у цьому допоміг? Міська влада довела комунальні підприємства до «ручки». Як наслідок маємо розбиті дороги, захаращені подвір’я,  проблеми з водопостачанням, підтікання дахів і т.д. і т.п.
 В Івано-Франківській міській раді тривають дискусії щодо комплексної програми реформування та розвитку житлово-комунального господарства міста. Ця програма розрахована на плановий перехід від ЖЕО до ОСББ (об’єднання співвласників багатоквартирних будинків) та до управляючих компаній. Перехід буде поступовий, програма носить загальний характер, вона розроблена на основі всеукраїнської програми реформування ЖКГ. Але маємо усвідомлювати, що, реформувавши ЖКГ, не позбудемося  усіх проблем, що є в нашому місті. Відомо, що зараз деякі начальники ЖЕО створили «свої» ОСББ, куди увійшли найкращі, нові будинки, які не потребують ремонту у найближчі п’ять чи десять років, і очолили їх родичі цих начальників. Таких об’єднань в нашому місті – багато. Крім цього, жодна управляюча компанія не взяла і не візьме на баланс аварійний будинок, тому що відремонтувати його самотужки вони не зможуть. Зараз постає просте, але, на мою думку, найважливіше питання – що робити з старінням житлового фонду міста? Як вирішити проблему капітальних чи, скажімо, поточних ремонтів аварійних будівель? Адже до кожного будинку потрібно підходити індивідуально. Деякі будинки можна відремонтувати спільно з мешканцями, які так само вносять свою частину коштів. А є і такі аварійні будинки, де живуть малозабезпечені мешканці, які не мають можливості навіть частково оплатити ремонт.  Вважаю, що усі такі будинки повинно відремонтувати місто, а після того вже передавати на баланс новоствореному підприємству.
Безумовно, програма реформування житлово-комунального комплексу вкрай необхідна як нашому місту, так і усій державі. Але для реформ у цій сфері потрібно усвідомлювати весь комплекс проблем, пов’язаних з функціонуванням ЖКГ, розуміти, що реформу можна здійснити лише тоді, коли будуть ухвалені рішення насамперед на рівні уряду. Треба віддати належне Президенту України Віктору Януковичу, уряду Миколи Азарова, котрі наважилися на реформу ЖКГ, мабуть, одну з найболючіших та найскладніших з точки зору правового, технічного й фінансового забезпечення з-поміж тих, які необхідно провести.
У державному бюджеті на 2011 рік урядом передбачено виділити понад п’ять мільярдів на реформу у сфері ЖКГ.
І наостанок хочу сказати, що після завершення реформ підприємства житлово-комунального господарства повинні стати прибутковими та працювати в умовах розвинутого конкурентного ринку, а не стояти з простягнутою рукою, чекаючи допомоги від держави.
Переглядів: 764 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]