Четвер, 18.04.2024, 03:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 20 » СПОЖИВАЧ
11:34
СПОЖИВАЧ
Як вберегтись від харчових отруєнь та гострих кишкових захворювань під час новорічних святкувань

Гострі кишкові інфекції спостерігались у людей з давніх часів.
Щорічно в Україні реєструється біля 54000 діарейних захворювань, біля 30 смертей, більшість з яких етіологічно залишається не розшифрованими.
В області щорічно реєструється до 3000 випадків захворювань на гострі кишкові захворювання, до  70% хворіють діти до 17 років.


Гострі кишкові інфекції – це група інфекційних захворювань, які характеризуються фекально-оральним шляхом передачі та переважним ураженням шлунково-кишкового тракту. До гострих кишкових інфекцій відносяться дизентерія, харчові токсикоінфекції, гастроентерити різноманітної етіології, сальмонельози, холера.
Сприятливість до кишкових інфекцій досить висока.  Найчастіше хворіють діти у віці  до п’яти років.
Зараження відбувається при вживанні в їжу заражених і недостатньо термічно оброблених продуктів,  тривалому та невідповідному зберіганню,  води.  Інфекція може передаватися через брудні руки та предмети догляду (соски, іграшки,  горщики, пелюшки тощо).
Провідними симптомами гострих кишкових інфекцій є діарея (рідкий або водянистий стілець як найменше 3 рази за 24-годинний період) та блювота. Кишкові інфекції ведуть до зневоднення організму та електролітних порушень, які можуть загрожувати життю дитини.
При наявності перших ознак кишкової інфекції, особливо у дітей раннього віку, необхідно терміново звернутися до лікаря. Не можна  займатися самолікуванням, тому що втрата рідини у дітей з блювотою та проносом може призвести до тяжкого стану. Якщо дитина захворіла у дитячому або оздоровчому закладі,  то її необхідно ізолювати від здорових дітей,  викликати батьків,  а при тяжкому стані –  негайно викликати швидку допомогу.
Безконтрольне застосування антибіотиків при самолікуванні може призвести до знищення не лише збудника хвороби, але і корисної мікрофлори і розвитку дисбактеріозу, що вкрай перешкоджає лікуванню.
Мудра людина запобігає хворобам, а не лікується від них.
Щоб не  захворіти на гострі кишкові інфекції під час святкувань необхідно:
НЕ купувати продукти харчування на стихійних ринках або з рук приватних осіб.
НЕ допускати споживання продуктів та напоїв з простроченим терміном зберігання.
НЕ вживати харчових продуктів та напоїв при найменшій підозрі щодо їх якості.
НЕ вживати в їжу незнайомі гриби, ягоди, трави та інші рослини.
Для пиття і приготування їжі використовувати воду питну бутильовану або з централізованих джерел водопостачання, дітям – кип’ячену.
При купівлі харчових продуктів та напоїв необхідно обов'язково звертати увагу на терміни та умови зберігання продуктів харчування. Зберігати продукти харчування тільки відповідно до зазначених на упаковці способу та терміну.
При купівлі будь-якого харчового продукту у торговельній мережі споживач має право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку реалізованої продукції.
Перед споживанням овочів,  фруктів та ягід їх необхідно добре промити питною водою; для споживання дітьми – обдати окропом.
Перед приготуванням та вживанням їжі обов'язково мити руки з милом.
Обов'язково мити руки після відвідування туалету.
Сира продукція  (м’ясо,  птиця,  яйця і т.ін)  не повинна стикатися з готовою продукцією,  яка вживається без теплової обробки.  Сирі та готові продукти зберігайте на різних полках у холодильнику і у різній посуді.
Для сирої і готової продукції має бути різний обробний інвентар  (дошки,  ножі, м’ясорубки і т.ін),  який потрібно після вживання сирих продуктів ретельно промити проточною водою і ошпарити окропом.
Не допускати до приготування їжі осіб, що мають порізи та гнійники на руках, розлади шлунку тощо.
Дотримуватись технології приготування страв, температурних умов зберігання напівфабрикатів та готових до вживання страв, термінів їх зберігання.
Виконуючи зазначені правила, можна уникнути захворювань та залишитися здоровими після новорічних святкувань.
 Тетяна Джус,
завідувач епідвідділу
Івано-Франківської обласної СЕС

Переглядів: 626 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]