П`ятниця, 19.04.2024, 13:49
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 19 » СПОЖИВАЧ
10:58
СПОЖИВАЧ
Стихійна торгівля:
заразитись може кожен


Стихійна торгівля продуктами харчування в обласному центрі Прикарпаття – явище не нове. З ним борються та  ніяк не поборють. Незважаючи на спекотне літо, стихія і далі вирує на вулицях та площах Івано-Франківська. А тим часом, за даними інфекційної лікарні, більшість її пацієнтів, які потрапили в лікарню, купували продукти харчування саме на стихійних ринках, з землі. Чому із землі купують – зрозуміло: дешевше. А ось чому продають?


За словами завідуючого відділенням гігієни харчування Івано-Франківської міської санепідстанції Юрія Мікули, такі продавці не йдуть на ринок тільки тому, що в них немає довідки про стан власного здоров'я, зокрема, що продавець не хворіє і не є носієм туберкульозу, сифілісу, кишкових інфекцій (ці дані записуються в особовій медичній книжці встановленого зразка); довідки від ветлікаря про здоров'я його курей, свиней, корів, телят і, зокрема, що тварина перед забоєм була здоровою, а не здохла напередодні, і що м'ясо, що продається, є м'ясом молодого баранця, а не бездомного пса; документів, в т.ч. і ветсанекспертизи, які б засвідчили якість продукту згідно з діючими нормативами на мікробіологічні, хімічні та радіологічні показники.
Отже, не дивно, що разом з продуктами сумнівної якості за власні гроші в додаток можна придбати ще і хворобу.
Сир і молочні продукти, куплені безпосередньо з землі, є передовсім елементарно забрудненими, запиленими. До того інфекційні хвороби не обминають і тварин, які хворіють на мастит, туберкульоз, сальмонельоз, лейкоз та інше і в свою чергу можуть передати це захворювання людині. Окрім того, існує ще чималий перелік харчових токсикоінфекцій, на які можна заразитися, купуючи молокопродукти сумнівної якості або саморобні кондитерські вироби. Адже крем є прекрасним живильним середовищем для розвитку стафілококу. А таким кремом можуть отруїтися 10-15 осіб. Основними симптомами є нудота, блювота, інтоксикація. При сильному інфікуванні можливі летальні випадки.
«Заразитись та захворіти практично може кожен. Збудник потрапляє до нашого організму через рот разом з недоброякісною водою, інфікованими харчовими продуктами (особливо небезпечні молокопродукти, кров'яні та ліверні ковбаси домашнього виготовлення, домашні кремові вироби тощо), а також через брудні руки. Якщо в магазині ще можна гарантувати якість продукції, то при торгівлі з землі та необладнаних місць такої гарантії дати не можна, – підкреслює завідуючий відділенням гігієни харчування Івано-Франківської міської санепідстанції Юрій Мікула. – Крім того, разом з пилом цю продукцію можуть забруднювати яйця різноманітних гельмінтів, що може привести до спалаху паразитарних захворювань. Серед найпоширеніших — трихінельоз, який дає важкі наслідки, а зараження відбувається через неперевірену ветеринарними лікарями заражену личинками трихінел свинину».
Щоб запобігти можливим випадкам виникнення серед жителів міста харчових отруєнь, інфекційних та паразитарних захворювань, санітарна служба міста радить не купувати продукти з необладнаних місць торгівлі. При покупці звертайте увагу на термін реалізації продукції, вимагайте документи, які б підтвердили доброякісність продукції.
Пам'ятайте, що тільки від нашої високої свідомості та суворого дотримання санітарно-гігієнічних правил залежить наше здоров'я.
Іван ГІРАК

Переглядів: 826 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]