Четвер, 25.04.2024, 05:55
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Липень » 10 » СПОРТ
13:09
СПОРТ

Домашній іспит прикарпатців
У Калуші пройде національний відбір Кубка регіонів УЄФА
Як відомо, 20 червня виконком обласної федерації футболу ухвалив рішення про формування збірної Івано-Франківської області на базі ФК «Калуш». Мета цієї команди – участь в IX Кубку регіонів УЄФА – найбільш престижному і масовому аматорському футбольному турнірі Європи. Головним тренером збірної призначений Роман Драган, допомагатимуть йому Володимир Мандрик і Роман Русановський.


Попередником турніру є Кубок аматорів, який проводився один раз у чотири роки з 1966 по 1978 рік. В 1998 році УЄФА ухвалив рішення відродити турнір, значно змінивши його формат – учасниками Кубку регіонів УЄФА стають переможці регіональних турнірів. Українські команди брали участь в усіх розіграшах.
З тих пір відбулися вісім розіграшів Кубка, в чотирьох з яких українські команди здобували право на участь у фінальному турнірі, куди виходять вісім кращих команд: 1999 р. – Аматорська збірна України (3 місце); 2004-05 рр. – КЗЕСО (Каховка, Херсонська обл., 3 місце); 2006-07 рр. - «Іван» (Одеса, 5 місце); 2010-11 рр. «Єдність» (Плиски., Чернігівська обл., 7 місце).
В 1999-му році нашу команду, яка стала «бронзовим» призером, очолював Павло Яковенко, який згодом працював з багатьма професійними клубами і молодіжною збірною України. Одним з гравцем тієї команди був вихованець надвірнянського футболу Андрій Максим’юк, молодший брат Романа Максим’юка, екс-гравця низки вітчизняних та зарубіжних клубів.
В попередні роки місце у відбірному раунді Кубку регіонів УЄФА надавалося чемпіонам або володарям аматорського Кубка України. Як відомо, чемпіоном України серед аматорів 2013 року став оржівський ОДЕК (Рівненська обл..), а кубковим тріумфатором – ФК «Чайка» з Києво-Святошинського району столиці. Могли претендувати на представництво в Кубку регіонів і чемпіони України-2012 «Карпати» з Коломиї.
Проте через регламентне обмеження щодо участі в турнірі гравців, які будь-коли набували статусу футболіста-професіонала (тобто укладали контракти з професіональними футбольними клубами), згадані команди зіштовхувалися зі значними кадровими труднощами. Для прикладу, в цьогорічній «основі» коломийських «Карпат» лише один (!) футболіст – Роман Москалик – має право на виступ у змаганнях.
Тому Асоціація аматорського футболу вийшла з ініціативою проведення національного відбіркового турніру, переможець якого й презентуватиме Україну в Кубку регіонів УЄФА 2014-15 рр. Підготовка та участь в такому турнірі допоможе претендентам награти склад і підсилити слабкі місця. До речі, аналогічним чином обирають представників практично всі європейські країни.
За регламентом участь у цьому турнірі може брати клубна команда або збірна області, сформована з гравців, що виступають у місцевому чемпіонаті, вік гравців – від 19 до 40 років і без «професійного» минулого.
Івано-Франківська обласна федерація футболу вирішила підтримати ФК «Калуш», як базову команду Прикарпаття. Вирішальним чинником став той факт, що всі гравці команди (за винятком Олега Боднара) раніше не мали контактів з професійними клубами, а тому можуть виступати у турнірі Кубок регіонів УЄФА. Крім того, ІФФФ перерахувала заявковий внесок за участь у змаганнях і пообіцяла калушанам усіляку підтримку.
Керівництво ФК «Калуш» і міський голова Калуша Ігор Насалик зі свого боку заявили про готовність команди не лише до участі у цих змаганнях, але й організувати відбірковий турнір у своєму місті. Згодом Асоціація аматорського футболу України ухвалила рішення про проведення матчів саме в Калуші 14-17 липня.
Попередньо зацікавленість у турнірі виявляли федерації футболу Донецької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Полтавської, Черкаської та Чернігівської областей, але через організаційно-фінансові проблеми претендентів на участь залишилось троє. Крім ФК «Калуш», у національному відбірковому турнірі зіграють збірна Кіровоградської області (на базі АФ «П’ятихатська») і збірна Черкаської області (на базі команди «Ретро» Ватутіне).
Переможець турніру представлятиме Україну у п’ятій відбірковій групі Кубка регіонів УЄФА, який відбудеться з 23 по 27 вересня у Молдові (на тренувальній базі національних збірних). Суперниками українців будуть команди Іспанії, Північної Ірландіії та Молдови. Переможець здобуде путівку у "Фінал восьми", який відбудеться навесні 2015 року.
Підготовку до турніру збірна розпочала 2 липня на базі ФК «Калуш» у Вістовій. Вже після стартових тренувань стало зрозуміло, що до попереднього складу команди доведеться вносити зміни – хтось не прибув на збір, когось «скосили» травми.
5 липня на стадіоні «Хімік» у Калуші відбувся спаринг збірної з новачком першої ліги ПФЛ «Сталлю» з Дніпродзержинська, що проводить тренувальний збір на Львівщині. Гра завершилася впевненою перемогою «профі» - 4:0. В суботу наша команда зіграє ще одну контрольну гру, у Стрию проти місцевої «Скали».
Наразі серед кандидатів до збірної – 28 футболістів з восьми клубів, серед яких Назарій Драган і Тарас Овчар, які виступають поза межами області. Безпосередньо у відбірковому турнірі зможуть взяти участь лише 18 футболістів.
Команди-учасниці прибудуть на базу у Вістову у понеділок, 14 липня. Тоді ж відбудеться жеребкування матчів, які проходитимуть на стадіоні «Хімік» 15, 16 і 17 липня. Початок о 17 годині.
Добірку підготував  Володимир ГОРОЩАК

Переглядів: 543 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]