П`ятниця, 19.04.2024, 06:40
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 19 » СПОРТ
10:20
СПОРТ
З м’ячами до Європи
У поточному сезоні в єврокубкових турнірах виступають одразу дванадцять вихідців з Прикарпаття


Останній кубковий похід прикарпатських клубів до Європи датований 2011 роком, коли на майданчиках Старого світу «засвітилися» футзальний «Ураган» і баскетбольна «Говерла». Та це аж ніяк не означає, що наші спортсмени сьогодні не представлені в престижних клубних турнірах. Невеличкими групами і поодинці вони продовжують торувати шлях до спортивних вершин. А сезон 2013-14 рр. взагалі може стати рекордним за кількістю наших земляків у континентальних турнірах.
Черговим прикарпатцем в єврокубкових змаганнях став гравець одеського «Чорноморця» Петро Ковальчук. У минулий четвер 29-річний уродженець Надвірнянщини зіграв у виїзному поєдинку одеситів проти голландського ПСВ, в якому «моряки» здобули вкрай важливу перемогу (1:0). Цей успіх дозволив підопічним нашого земляка Романа Григорчука вийти у наступний раунд Ліги Європи.

Поява Ковальчука в «основі» була доволі несподіваною, адже до цього гравець взяв участь лише в одному матчі чемпіонату країни (ще в липні) та одній зустрічі Кубка України (у вересні). Однак екс-капітан івано-франківського «Спартака» каші не зіпсував. Нагадаємо, що наші попередні дебюти на євроарені були датовані 2010 роком (Ігор Худоб’як та Ігор Ощипко з «Карпат»).  
Петро Ковальчук став чотирнадцятим футболістом, котрий захищав кольори українських клубів в єврокубках (а були ще й легіонери). Першим був київський динамівець Петро Слободян. Його дебют припав на виїзну гру у Суперкубку УЄФА проти мюнхенської «Баварії» 9 вересня 1975-го, яку кияни виграли – 1:0. На рахунку уродженця Шепарівців, що під Коломиєю, й перший гол прикарпатців у єврокубках: у жовтня 1976-го форвард вразив ворота бєл-градського «Партизана».
Загалом Слободян провів у єврокубках 13 матчів, в яких відзначився трьома (за іншими даними – чотирма) голами. Станом на сьогодні рекордсменом серед прикарпатців за кількістю матчів і голів на єврофронтах є екс-бурштинець Володимир Шаран – 20 і 5 відповідно.
Під егідою УЄФА в поточному сезоні виступав ще один наш спортсмен, точніше – спортсменка, вихованка івано-франківської ДЮСШ №3 Оксана Яковишин. Провівши першу половину року в складі калуського «Нафтохіміка», 20-річний форвард повернулася до табору «Росіяночки» з Красноармійська, з якою має чинний контракт. В розіграші Ліги чемпіонок підмосковна команда дісталася 1/8 фіналу, де поступилася за сумою двох матчів італійському «Торресу». Яковишин взяла участь у трьох матчах, відзначившись одним голом, дебютним для себе на євроарені.
Втім, не футболісти і футболі-стки домінують сьогодні серед прикарпатців на майданчиках континенту. Перед ведуть, як це не дивно для когось, майстри волейболу та гандболу…

Рекордсменка з Городенки

Гандбол у поточних єврокубках представлений чотирма прикарпатками! У львівській «Галичанці» виступають три вихованки городенківської ДЮСШ – Тамара Смбатян, Наталія Савчин і Леся Смолінг, а в турецькому «Малтепе» дебютує уродженка Коломиї Вікторія Тимошенкова.

На відміну від «Малтепе», котрому довелося долати стартовий раунд, «Галичанка» ще не розпочинала виступів у турнірі. Матчі 1/8 фіналу, в якій львівському клубу проти-стоятимуть співвітчизниці з херсонської «Дніпрянки», заплановані на лютий 2014-го. Для двох з трьох наших землячок – Смбатян та Смолінг – то буде вже другий старт в єврокубках (три роки тому вони виступали в Кубку ЄГФ), а от Савчин, котра в січні відсвяткує своє 18-річчя, може дебютувати у турнірі.
На відміну від юних городенківок, Вікторія Тимошенкова розпочала в гандбольних єврокубках вже 13-й сезон. Екс-голкіпер збірної України тривалий час захищала ворота тієї ж «Галичанки», а згодом – волгоградського «Динамо», в складі якого здобула чотири титули чемпіона Росії і двічі виходила у півфінал Кубка ЄГФ. З недавніх пір Тимошенкова виступає у Стамбулі в складі «Малтепе».
Втім, рекордсменкою за кількістю євросезонів серед прикарпатських спортсменів є інша гандболістка – Марія Боклащук (на фото). Впродовж своєї тривалої кар’єри вона взяла участь у 15-ти розіграшах кубків. Її дебют відбувся в 1997 році в складі броварського «Автомобіліста». Потім у кар’єрі городенківської спортсменки були київський «Спартак», австрійський «Хіпо», «Балонмано» з Іспанії і російська «Звєзда» із Звенигорода (Росія).
У складі росіянок Марія Боклащук стала переможницею най-престижнішого турніру – жіночої Ліги чемпіонок ЄГФ 2007-08 рр. Поповнивши лави команди у другій половині сезону, вона в десяти зіграних поєдинках закинула у ворота суперниць 17 голів. Зазначимо також, що в сезоні-2002/03 Боклащук у складі столичного «Спартака» дісталася фіналу Кубка кубків. Однак там спартаківки зазнали невдачі. Єврокубкова кар’єра спортсменки завершилася в 2008 році. Нині 35-річна Боклащук виступає за один з іспанських клубів.

Під прапорами різних держав

Найширше прикарпатські спортсмени представлені сьогодні у змаганнях під егідою Європейської конфедерації гандболу. Причому вони виступають під прапорами одразу трьох країн. 

«ЗК» вже розповідав на своїх сторінках про вихованок івано-франківської ДЮСШ №2 волейболісток Валерію та Наталію Гончарових. Розпочавши свою кар’є-ру в місцевому «Університеті», вони транзитом через рівненську «Регіну» опинилися в Росії, у московському «Динамо». Змі-нивши громадянство, одна з сестер Гончарових Наталія нині є одним з лідерів тамтешньої збірної. В її складі 24-річна спортсменка вже встигла стати чемпіонкою світу та Європи.
Втім, нашою сьогоднішньою темою є не турніри для збірних, а клубні єврокубки. Сестри Гончарові з’явилися у Москві в 2007-му і з тих пір незмінно включені в заявку команди у Лізі чемпіонок. Молодша, Наталія, одразу стала виходити на майданчик. Старша на рік Валерія здебільшого виходить на заміну.
В сезоні-2008/09 «Динамо» дісталося фіналу Ліги чемпіонок, однак зазнало невдачі у поєдинку з італійським «Воллеєм». В наступних турнірах москвички до «фіналу чотирьох» не діставалися. Водночас індивідуальні показники Наталії Гончарової постійно зростають. Зауважимо, що торік екс-франківчанка вийшла заміж і взяла прізвище чоловіка – Обмочаєва.
В поточному розіграші Наталія Обмочаєва в шести матчах групового турніру принесла своїй команді 130 очок, посідаючи в рейтингу бомбардирів третє місце (його, до речі, очолює українка Олеся Рихлюк з цюріхського «Волеро» – 149 очок). Валерія Гончарова з’являлася на майданчику чотири рази, здобувши дев’ять пунктів.
Свого часу сестри Гончарові були лідерами юніорської і молодіжної збірних України (чемпіонки Європи серед юніорів 2005 р. і «бронзові» призери чемпіонату Європи серед молоді 2006 р. Компанію їм складали ще дві прикарпатки – Надія Косило (Кодола) з Микуличина і Тетяна Мандражеєва (Хилюк) з Галича. Нині дівчата виступають у складі чемпіона країни – южненського «Хіміка», учасника Кубка ЄКВ. Українки вдало здолали два раунди турніру і нині очікують двобою з польським «Алупроф» з Бяльсько-Бялої.
В складі білоруського «Шахтаря» нині верховодить екс-капітан збірної України 40-річний Сергій Щавінський, родом із Долини. Тривалий час наш земляк був гравцем тернопільського "Надзбруччя", після чого перебрався до найсильнішої команди країни, де став чотириразовим чемпіоном України та переможцем Кубка топ-команд 2003-04 рр. у складі команди "Локомотив" м. Харків.
Теперішній клуб Щавінського виступає у Єврочеленджі, де має хороші шанси пройти у наступне коло змагань. Скільки єврокубкових сезонів на рахунку Щавінського, сказати важко, оскільки на сайті ЄКВ наведено статистику лише з 2000-го року. Відтоді наш земляк фігурує у шести розіграшах.
Щавінського «замінив» у «Локомотиві» інший прикарпатець – Юрій Томин з Коломиї. 25-річний спортсмен також є гравцем збірної країни. Торік харкі-в’яни дісталися півфіналу Кубка ЄКВ. В поточному сезоні «залізничники» спіткнулися вже в стартовому раунді, не зумівши переграти клуб з Анкари.

Добірку підготував Володимир ГОРОЩАК
Переглядів: 761 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]