Субота, 20.04.2024, 12:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Листопад » 28 » СПОРТ
11:07
СПОРТ
Чия федерація?
Обласні осередки популярних видів спорту здебільшого очолюють представники бізнесу


Скільки організацій в області спорту зареєстровано та діє сьогодні на Івано-Франківщині, достеменно ніхто сказати не може. Лише обласних федерацій з олімпійських видів спорту «ЗК» нарахував понад два десятки. Не вистачає хіба що федерації вітрильного спорту та керлингу… Найстаріші з них створені ще на початку дев’яностих. Однак більшість розпочала діяльність порівняно недавно. Ми вирішили з’ясувати, хто вів та веде сьогодні прикарпатських спортовців до нових звершень…
Найстарішою федерацією краю є футбольна. Вона створена ще за часів СРСР. У грудні 1990-го футбольний актив Івано-Франківщини вирішив, що зможе самотужки, без допомоги спорткомітету, утримувати велику господарку і перейшов на госпрозрахунок (так це тоді називалося). Організація майже дев’ятимісячного турнірного марафону з визначення переможців та призерів обласних змагань потребує певних зусиль. Тож «футболісти» чи не єдині з-поміж усіх федерацій мають штатних працівників і працюють у щоденному режимі.


Вирізняє ІФФФ і наявність власного офісу (подібним можуть похвалитися одиниці). Змінивши з моменту свого утворення кілька адрес, футбольна федерація з кінця 1990-х оселилася в особняку на вулиці Чорновола, 80 в обласному центрі.
Цікаво, що за більш ніж 20-річну історію ІФФФ мала лише трьох керівників. У 1990-98 рр. її очолював Тарас Клим, футбольний арбітр, який прийшов у новостворену структуру з посади голови Івано-Франківського міськспорткомітету. Дві наступні каденції на чолі федерації провів міський голова Івано-Франківська Зіновій Шкутяк. У 2006-му його замінив новий мер обласного центру Віктор Анушкевичус.
Нещодавно Віктор Анушкевичус, повноваження якого як голови федерації спливали через два роки, подав у відставку. Своє рішення міський голова мотивував зайнятістю за основним місцем роботи. Відтак функції в. о. голови ІФФФ перейняв Тарас Клим. Коли відбудеться звітно-виборна конференція федерації, наразі не повідомляється.
А от обласна федерація легкої атлетики обиратиме (чи переобиратиме) свого керівника сьогодні. Захід відбудеться у кінотеатрі «Люм’єр». Останні сім років цю організацію, яка офіційно зареєстрована в 1997 році, очолює голова івано-франківського міськспорткомітету Віталій Матешко. Матешко – третій за ліком керівник федерації. Його попередниками були підприємець Валентин Валентієв та голова облради профспілок Ігор Басюк.
В 1997 році також були зареєстровані обласні федерація волейболу та боксу. Їх першими керівниками стали представники владних органів. Боксерів очолив тодішній голова обласної ради Зіновій Митник, волейболістів – Василь Скрипничук, заступник голови ОДА. Після того, як З. Митник відбув на роботу до столиці, біля керма боксерської федерації став підприємець Едуард Дегтярьов. У 2006-му його замінив також представник бізнесу, депутат Івано-Франківської міськради Ігор Халаменда.
Щодо волейбольної федерації, то її перший очільник В. Скрипничук передав важелі управління іншому держслужбовцю, Володимиру Шкварилюку (на той час нинішній нардеп обіймав посаду заступника голови ОДА). Та згодом волейболісти також звернулися до представників бізнесу – біля керма федерації став Ігор Басараб. А на початку цього року ІФОФВ очолив відомий у краї підприємець Володимир Балагура. Він є наймолодшим (за стажем роботи) керівником обласних федерацій.
Найбільший стаж роботи на посаді очільника обласної федерації у президента федерації настільного тенісу Івано-Франківщини, завідувача кафедри державного управління та місцевого самоврядування  ІФНТУНГ Дмитра Дзвінчука. Він незмінно керує федерацію з 2002 року. Щодо найменшого терміну перебування, то він, очевидно, належить Олегу Синютці. Очоливши в 2006 році новостворену федерацію баскетболу, він майже одразу перебрався до Львова. Відтак ІФОФБ очолив підприємець Ріяфет Гасимов.  
Цікавою була поява в 2002 році біля керма новоствореної федерації лижного спорту заступника голови ОДА Ігоря Зварича. Як довго Ігор Теодорович її очолював, достеменно невідомо. Цікаво, що на офіційному сайті Федерації лижного спорту України головою івано-франківського осередку зазначений Роман Ткач. Ймовірно, ця інформація стосувалася часів головування Романа Володимировича в ОДА. Найчастіше головою федерації вказують екс-члена національної збірної з лижного спорту Миколу Поповича.
Згідно з реєстраційними документами, найстаршими федераціями в області після футбольної є веслування та вільна боротьба (ведуть свій родовід з 1993 року). На жаль, встановити прізвища їх попередніх керманичів при підготовці цього матеріалу нам не вдалося. Нині згаданими федераціями опікуються місцеві підприємці – Віктор Вінтоняк та Едуард Прощук відповідно.   
Переважна більшість обласних федерацій зареєстровані в обласному центрі. Однак є і винятки. Приміром, центром важкої атлетики на Прикарпатті є Коломия. Відтак і обласна федерація зареєстрована саме там. Її очолює суддя національної категорії з цього виду спорту, підприємець Василь Козоріз. Федерації кульової стрільби, до речі, одна з наймолодших в області, зареєстрована у Рогатині. В 2008-му її очолив тодішній голова Рогатинської РДА Іван Росіцький. Нині він головує в іншому районі – Тисменицькому.
Одразу два обласні осередки олімпійських дисциплін «прописалися» у Снятині – плавання та кульової стрільби. Першу очолює тренер національної збірної з плавання Микола Москалик, другу – міський голова Анатолій Шумко. Варто однак уточнити, що у випадку з плаванням йдеться не про обласну федерацію, а про відокремлений підрозділ Федерації плавання України в Івано-Франківській області.
Схожа ситуація і в хокеї. Повноважними представниками ФХУ у регіонах є обласні осередки. Івано-франківський обласний осередок ФХУ зареєстрований 2005 року у Калуші. Його очолює підприємець Ярослав Дорош. Водночас в 2008 році в Івано-Франківську створено обласну федерацію хокею під керівництвом Руслана Гайди (нині заступник міського голови Івано-Франківська).
У своєму матеріалі ми згадали лише про окремі федерації з видів спорту, які входять в олімпійську програму. Окрім них, є десятки інших – різноманітних видів єдиноборств, танців, автомобільна, мотоциклетного спорту, шахів, шашок, покеру, флорболу, армспорту (боротьба на руках), пожежно-прикладного спорту, пейнтболу, більярду і, навіть, перетягування канату…
Володимир Горощак
Переглядів: 862 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]