П`ятниця, 19.04.2024, 11:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 29 » СПОРТ
10:57
СПОРТ
Несподіваний злет «Хутровика»
Двадцять років тому тисменичани стали чемпіонами


Тисмениця має давні футбольні традиції. Перші копуни тут з’явилися ще наприкінці 1920-х. Та от похвалитися гучними успіхами місцеві команди тривалий час не могли. Прорив «Хутровика» на чільні позиції не тільки обласних, але й всеураїнських змагань у першій половині 1990-х став спражнім одкровенням для шанувальників шкіряного м’яча.


Фундамент для майбутніх перемог було закладено у 1991 році. Тоді, підсилившись кількома колишніми гравцями івано-франківського «Прикарпаття», «Хутровик» посів п’яту сходинку турнірної таблиці. Зауважимо, ніколи раніше команда так високо не забиралася. До того ж, від «бронзового» призера змагань – богородчанської «Дружби» - «кушнірів» відділило всього три очки.
Коломияни разом з командами Калуша, Брошнева та Надвірної вважалися головними претендентами на перемогу в наступному чемпіонаті Івано-Франківщини, який через перехід на європейський формат змагань «осінь-весна» виявився дуже швидкоплинним і завершився вже на початку літа.
Двадцять учасників турніру розділили на дві групи, переможці яких зійшлися у «золотому фіналі». У групі, де змагався «Хутровик», фаворитом в один голос називали коломийське «Покуття», чинного чемпіона області. Ключовий поєдинок між «Покуттям» та «Хутровиком» зібрав переповнені трибуни коломийського стадіону «Юність», та «хутровики» впевнено переграли господарів – 2:0. Конкурувати з тисменичанами спробувала брошнівська «Галичина». Проте й вона залишилася позаду.
Фінальним суперником «Хутровика» став калуський «Хімік». Гра відбулася на івано-франківському стадіоні «Електрон» (нині – «Наука»). Калушани досить довго виправдовували роль фаворита поєдинку, та, мабуть, зарано повірили у власний успіх. Ведучи у рахунку 3:1, «хіміки» не тільки дозволили супернику зрівняти рахунок, але й пропустили у додатковий час вирішальний гол – 3:4. «Хутровик» - чемпіон!  
Історичну для Тисмениці перемогу викували Зіновій Василів, Мирослав Дмитрук, Василь Гуменяк, Сергій Турянський, Ярослав Думанський, Мирослав Квочак, Юрій Костишин, Петро Мельник, Юрій Музика, Василь Петрик, Володимир Кіцула та ін. Готував команду Микола Татарин.
Сходження «Хутровика» на цьому не зупинилося. За підтримки хутрофірми «Тисмениця», якою керував Ігор Зварич, команда в наступному сезоні відсвяткувала перемогу в аматорській першості України і вийшла на професійний рівень. Виступаючи у другому дивізіоні національного чемпіонату, «хутровики» у 1995-97 рр. тричі поспіль діставалися п’єдесталу пошани, здобуваючи «бронзу». У 1998 році команда, що виступала вже під назвою ФК «Тисмениця», через фінансові проблеми змушена була відмовитися від професійного статусу.   
Нинішнє покоління тисменицьких футболістів за підримки міського голови Богдана Дарчина прагне відновити славні традиції клубу. Історія, як відомо, розвивається по спіралі. І, можливо, за спадом знову прийде злет…

Переглядів: 640 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]