Четвер, 28.03.2024, 11:03
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 13 » СПОРТ
09:42
СПОРТ
Кінець експерименту!
Івано-Франківщина залишилася без професійного футболу


Цими вихідними стартує 22-й чемпіонат України з футболу. На зелені поля одночасно вийдуть представники усіх трьох його ешелонів. Серед них не буде жодної команди з Івано-Франківщини. І бурштинський «Енергетик», і франківське «Прикарпаття» зникли з футбольної карти країни. 

Як ми вже повідомляли, центральна рада Професіональної футбольної ліги України ще 6 червня позбавила обидва клуби професійного статусу. «Енергетик» власноручно виніс собі вирок, не завершивши попередній сезон. «Прикарпаття» до фінішу дотягнуло, однак не спромоглося отримати ліцензії на подальші виступи.
Вже наступного дня після засідання центральної ради у ПФЛ отримали лист з Івано-Франківська, в якому прикарпатці слізно просили не позбавляти їх професійного статусу. Відтак найвищий орган ПФЛ – Конференція, яка відбулася 11 червня, підкорегувала рішення ради щодо «Прикарпаття». Іванофранківцям надали тиждень на погашення усіх боргів перед лігою, після чого вони б могли звернутися до ФФУ за атестатом.
28 червня президент ПФК «Прикарпаття» Олександр Шевченко на одному з заходів заявив журналістам, що франківці отримали від федерації відповідний документ. Новина одразу ж заполонила спортивні інтернет-видання, проте, як з’ясувалося, не відповідала дійсності. 3-го липня ПФЛ навіть оприлюднила з цієї нагоди спеціальну заяву. Зокрема, у ній йшлося про те, що, незважаючи на офіційне звернення президента ПФЛ Мілетія Бальчоса до комітету з атестації футбольних клубів України (воно датоване 27 червня), останній відмовив у розгляді цього питання (атестації «Прикарпаття»).
2 липня перший віце-президент Федерації футболу України, голова комітету з атестації футбольних клубів Сергій Стороженко скерував на ім’я президента ПФЛ Мілетія Бальчоса і голови Івано-Франківської федерації футболу Віктора Анушкевичуса, в якому розтлумачив позицію комітету. В ньому, зокрема, відзначається, що ФК «Прикарпаття» не надав жодного документа з п’яти критеріїв положення про атестацію, хоча мав зробити це ще до 31 березня! Керівництво клубу не реагувало на офіційні звернення комітету. В переддень завершення процедури надання документів голова комітету особисто розтлумачив представнику клубу ризики, які несе така поведінка. Ніхто з франківців не з’явився й на підсумкове засідання комітету, що відбулося 31 травня.
«Процедура атестації в Україні закінчена 31 травня 2012 р., про що поінформоване УЄФА. Все викладене, у сукупності, унеможливлює проходження процедури атестації поза встановленими термінами і видачу атестата вказаному клубу», – підсумовує свій лист п.Стороженко.   
Попри незворушну позицію атестаційного комітету ФФУ, ПФЛ умовно допустила «Прикарпаття» до процедури жеребкування календаря друголігової першості. Сплату боргів франківцям відтермінували до 6 липня. Однак своїх зобов’язань прикарпатці так і не виконали.
Тим часом в Івано-Франківську під орудою Володимира Ковалюка потенційні гравці команди розпочали тренувальний процес. Залишається загадкою, хто мав захищати кольори «Прикарпаття» у наступному сезоні, бо, як відомо, ті, хто виступав у її складі раніше, відмовилися до неї повертатися.
З цього приводу подивував коментар тренера команди Володимира Ковалюка, котрий після спарингу з тернопільською «Нивою» (1:2, а ще прикарпатці обіграли богородчанський «Газовик» – 3:1) поскаржився на те, що в нас «дуже мало місцевих футболістів».
Якраз навпаки, сьогодні івано-франківський футбол мав би максимально використовувати потенціал так званого «золотого покоління» прикарпатського футболу, гравців 1985-88 р.н. – Веретка, Кавінського, Боришкевича, Гребінського, Яневича, Данищука, Ципердюка, Олійника, Новака, Щеглюка та інших, які вимушено залишилися поза орбітою професійного футболу. І не тільки…
Цікаво, що ще 2003 року їх, тоді ще нікому не відомих юнаків, зібрав під дахом франківського «Спартака» його тодішній президент Сергій Чмихалов. І вже за рік-два багато хлопців стали гравцями «основи», а команда була міцним середняком першої ліги.
Чи не парадокс, що лад у прикарпатському футболі за короткий відрізок часу навела людина, яка не має жодного стосунку до професійного спорту і перебуває на Прикарпатті, по суті, у службовому відрядженні. Зауважте, все це відбувалося в умовах куцого бюджету, який лише наполовину задовольняв потреби команди. При цьому клуб жив без боргів і навіть не зазіхав на обласний чи міський бюджети.
Що було далі, переповідати немає сенсу. Минулого року було зроблено спробу провести своєрідну ревізію місцевих кадрів, однак зробити її не дали. Отож, маємо те, що маємо. Себто нічого.
 
P.S. Коли 2004 року в Івано-Франківську створювали третій за ліком професійний клуб(!), його керманича запитали, навіщо? Ми хочемо провести експеримент, – почули у відповідь журналісти. Хочеться вірити, що всі можливі експерименти прикарпатський футбол вже пережив. І надалі він розвиватиметься природнім шляхом. 

Сторінку підготував Володимир Горощак

Переглядів: 823 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]