Вівторок, 16.04.2024, 10:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Листопад » 4 » Соловей налаштувався на війну
09:35
Соловей налаштувався на війну
Команда кандидата на міського голову Івано-Франківська Юрія Солов’я заявляє про тотальну фальсифікацію результатів виборів з боку міської влади та вимагає перерахунку всіх бюлетенів.
На прес-конференції у вівторок Юрій Соловей, лідер «Громадського форуму Івано-Франківська» і основний супротивник чинного міського голови Віктора Анушкевичуса, зазначив, що на виборах мера облцентру застосовувалися декілька механізмів фальсифікації, але головний – так звані «каруселі». На його переконання, за більшість іванофранківців, які перебувають за межами України, були вкинуті бюлетені. За прикидками Ю.Солов’я, на кожній дільниці було 50-60, а на деяких і до 100 таких осіб, що дало можливість «скоригувати результати виборів» на 7-10 відсотків.


Пан Соловей продемонстрував три десятки актів про порушення, зафіксовані під час голосування, зауваживши при цьому, що задокументувати такі факти дуже складно. Також він запросив до слова тих, хто зіткнувся з фактами незаконного голосування. Одна жінка підтвердила, що коли прийшла голосувати, то навпроти її прізвища вже стояв підпис. Довірена особа одного з кандидатів розповіла, як викрила молодика, який отримував бюлетені за чужим паспортом…
Юрист «Громадського форуму» Володимир Чорноус наголосив, що механізм фальсифікації був «досить вивершеним». Люди, які брали участь у «каруселях», буцімто скріпляли сторінки паспорта кольоровою скріпкою, за якою їх і пізнавали втаємничені у цей процес члени ДВК. За його словами, у правоохоронних органів є цілком реальний законний механізм вирахувати, за кого віддали свої голоси ті люди, які отримали „ліві” бюлетені у «потрібного» члена виборчої комісії. Пан Чорноус вважає, що таких бюлетенів було видано щонайменше 4 тисячі.
«На наше переконання, сьогодні існують всі підстави для того, щоби стверджувати, що вибори міського голови Івано-Франківська були сфальсифіковані з боку діючої міської влади», – заявив пан Соловей. Він додав, що за тими даними, які сьогодні подає міська ТВК, «незрозуміло, як перемагає діючий міський голова з розривом у декілька відсотків, що, з нашої точки зору, є абсолютно нереальною цифрою».
Лідер «Громадського форуму» нагадав, що практично всі соціологічні опитування напередодні виборів засвідчували його перевагу над чинним мером у понад 10 відсотків. А екзит-поли, проведені в день голосування компанією RBG (Research & Branding Group)  та громадською організацією «Клуб виборців», показували його перемогу над головним суперником з розривом у 3-5 відсотків.
Щоправда, екзит-пол соціологічної групи «Рейтинг», в соцопитуваннях якої ще на початку жовтня беззаперечно лідирував Ю.Соловей, засвідчив впевнену перемогу В. Анушкевичуса: 29,8 проти 24,4 відсотка голосів. 
Пан Соловей повідомив, що його команда звертатиметься до міської ТВК з вимогою провести перерахунок всіх бюлетенів. Також вони вимагатимуть звернутися до Державної прикордонної служби, щоби з’ясувати прізвища тих івано-франківців, які 31 жовтня перебували за кордоном, а відтак звірити ці списки зі списками бюлетенів, виданих на руки. На період з’ясування цих обставин команда Солов’я вимагає призупинити оприлюднення результатів виборів мера Івано-Франківська. Якщо ж ТВК не відреагує на їхні вимоги, вони обіцяють захищати свої інтереси в суді, а також звертатися до Президента і Верховної Ради.
«Якщо діючий міський голова таким способом збирається отримати владу, то нехай він не розслабляється. Йому до цієї влади доведеться ще дуже довго йти. У моєму розумінні, ця влада є абсолютно нелегітимною і не відповідає волевиявленню мешканців нашого міста. І тому ми в законний спосіб будемо боротися за встановлення реальних результатів виборів”, – наголосив він.
Щоправда, за словами пана Чорноуса, недосконалість виборчого законодавства не дозволяє визнати результати голосування недійсними на окремій дільниці, якщо цифра фальсифікації не перевищує 10 відсотків від числа тих, що проголосували.
У прес-службі міського голови заявили, що до оголошення офіційних результатів голосування жодних коментарів з цього приводу В.Анушкевичус не дає. 
Тарас ТКАЧУК

P.S. На час здачі номера до друку, коли міською ТВК було опрацьовано 94 відсотки протоколів ДВК, на виборах міського голови передував Віктор Анушкевичус (27,35%), другим йшов Юрій Соловей (22,92%) і замикав трійку лідерів Ігор Прокопів (15% голосів).
Переглядів: 915 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]