П`ятниця, 29.03.2024, 12:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 5 » СОЦІУМ
11:02
СОЦІУМ
Шкільні хвороби
Останні дослідження проблем здоров'я дітей виявили стійку тенденцію до його погіршення. Захворюваність серед дітей 7-14 років в Україні зростає. Зокрема, спостерігається збільшення випадків виникнення так званих шкільних хвороб, тобто тих, що пов'язані зі зниженням гостроти зору, порушенням постави тощо. Так, за період навчання в школі рівень поширеності хвороб опорно-рухового апарату серед учнів зростає… у 5 разів! Це певною мірою пов'язане з невідповідністю шкільних меблів зросту дітей, а також інтенсивністю та тривалістю перебування їх за робочим столом, що призводить до зниження рухової активності школярів. Отож завдання і педагогів, і батьків – проводити контроль за достатнім руховим режимом дітей упродовж дня і дотриманням елементарних правил обладнання робочого місця. Варто знати, що гіподинамія є одним із механізмів, який послаблює всі функції підростаючого організму, а це призводить до виникнення багатьох захворювань. Приміром у разі гіподинамії кістки починають втрачати кальцій, стають крихкими, м'язові волокна деградують і втрачають здатність повноцінно скорочуватися. Тому батькам варто задуматися, чи готові вони мати в сім'ї комп'ютерного генія за рахунок його ж  здоров'я.

Харчування учнів
Чимало шкіл не готові забезпечити дітей повноцінним харчуванням. Державними санітарними правилами і нормами передбачено організацію триразового харчування (сніданок, обід та підвечірок) для учнів початкової школи, дворазового (сніданок) і (за бажанням батьків) гарячі обіди для решти учнів. Для учнів, які перебувають на диспансерному обліку, має бути організоване дієтичне харчування. Обід має передбачати не просто вживання їжі, а дотримання рекомендованого раціону. Спеціальні наукові дослідження харчового раціону дітей виявили, що в середньому енергетична цінність добового раціону дітей не відповідає рекомендованій нормі (вона становить 3200 ккал на добу для хлопчиків, 2650 ккал – для дівчаток).
Відповідно встановлено значне зниження споживання білків школярами. Добова норма білка для хлопчиків – 104 г, для дівчаток – 86. 55% загальної кількості білка має надходити з продуктів тваринного походження. На жаль, у харчуванні наших школярів цієї норми не дотримуються. Так само діти не вживають достатньої кількості жирів (норма для хлопчиків – 94 г, для дівчаток – 77), порушується співвідношення в споживанні рослинних і тваринних жирів (частка останніх має становити 70%). Чітко має витримуватися і співвідношення у раціоні білків, жирів та вуглеводів. Для дітей воно становить 1:1:4. Доведено й те, що діти, особливо ті, що проживають у містах, недоїдають молочних продуктів (у середньому 80-90 г за фізіологічної норми до 500 г), риби (чверть фізіологічної норми, яка становить 40 г на добу). Хоча, як не прикро, це стосується і сільських дітей. Особливе значення для підтримки здоров'я учнів мають мікроелементи, вітаміни та мінеральні речовини. Натомість доводиться констатувати значний дефіцит вітаміну росту А - менш як половина реальної потреби, кальцію – 34-44% потреби, вітамінів групи В та РР, фосфору і заліза (майже вдвічі менше за норму), цинку й міді.
За даними медичних оглядів, у структурі загальної захворюваності школярів 2-е місце посідають якраз хвороби органів травлення (виразки шлунка, гастрит, дуоденіт, хронічний гепатит, холецистит, хвороби підшлункової залози тощо). Однак, причиною того може бути недостатній контроль за цією проблемою самих батьків. 

Олександра САМУЛЯК,  головний спеціаліст  Івано-Франківської міськрайонної санепідслужби

Переглядів: 624 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]