Четвер, 25.04.2024, 13:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Листопад » 8 » СОЦІУМ
11:00
СОЦІУМ
Що робити, коли вас шантажують?

Поняття шантаж означає домагання від іншої особи шляхом погрози, насильства чи інших подібних дій вчинити дії, які заборонені чинним законодавством. Систематичне приниження людської гідності полягає, зокрема, у багаторазових образах, глумлінні над потерпілим, цькуванні, поширенні наклепницьких вигадок, іншому принизливому ставленні до потерпілого.

Шантаж  включає два види дій:
• погрозу викриттям, повідомленням відомостей, які компрометують особу (наприклад, вимога займатися проституцією під погрозою повідомлення про засудження в минулому чи про наявність венеричного захворювання);
• погрозу заподіянням іншої шкоди, залякування з метою створити вигідну для себе обстановку, поставити потерпілу особу в залежне становище. Це, зокрема, вивезення особи за кордон і відібрання в неї документів, погроза заподіяння шкоди рідним чи близьким, доведення до потерпілого наміру продати у рабство чи піддати груповому зґвалтуванню тощо. Шантажем є погроза розголосити як дійсні факти, так і повідомити неправдиві відомості, здійснити наклеп.
Французькою Chantag – вимагання – найпоширеніший злочин відносно заможних людей. Найчастіше люди погоджуються платити рекетирам тому, що "так прийнято". Передбачається, що в іншому випадку рекетири помстяться побиттям, підпалом, викраденням автомобіля або людини, пограбуванням... Причому рекетири змушені відповідати подібним очікуванням для підтримки власного авторитету: «У такого знову обікрали квартиру». Він, кажуть, ділитися не захотів.
Захист від рекету коштує недешево. Краще не хизуватись своїми заробітками, щоб не опинитися в полі зору рекетирів.
Якщо ж це сталося, і вимоги висунуті (нахабні злочинці зроблять це навіть в присутності охоронця), попробуйте протягнути час, щоб з'ясувати, наскільки серйозний наїзд. Тут може знадобитися консультація охоронної фірми або міліції. Саме консультація: якщо звернутися в міліцію з відповідною заявою, це буде означати, що ви обрали стежку війни, можливо, не маючи на те достатньої волі і засобів. Якщо "наїжджає" відома в окрузі банда, а не підлітки, які вирішили пограти в дорослі ігри, потрібно визначатися в залежності від репутації даної компанії рекетирів. Великі банди завжди претендують на "розумну" частину прибутку (рідко вище 1/5), даючи можливість підприємцю вести, загалом, колишнє життя. Зважте, чи зумієте ви відповісти рішучою відмовою? Дрібні мобільні банди про майбутнє не замислюються і готові деколи здерти з людини три шкури, зруйнувавши бізнес. Виконання первинних вимог тут ні до чого доброго не приведе, тому що будуть нові й нові вимоги. В цьому випадку можлива тільки відмова.
Необхідно зміцнити особисту охорону, залучити сили охоронної фірми або міліції. Продумайте вашу оборону щодо виявлення і ліквідації слабких місць, від захисту самого клієнта та членів сім'ї до автомобіля і дачі. Проаналізуйте з клієнтом план дій на випадок, якщо бандитам вдасться реалізувати свої погрози: зробити вибух, підпал, захоплення заручників… Подумайте, що вивело злочинців на вас, чи не отримали вони інформацію про ваші доходи з близького оточення? Прийдіть на зустріч з бандитами в супроводі посиленої охорони, або взагалі ігноруйте таку зустріч. Це буде сприйнято, як вияв сили.
Не звертайтеся за допомогою до вишибальників боргів: це теж в ряді випадків приводить до того, що вони починають стягувати регулярну данину. До подібного результату приводять будь-які сумнівні справи, що здійснюються спільно з бандитами: потім від бандитів дуже складно відв'язатися.
Різновидом рекету є шантаж. До шантажу можуть виявитись причетними особи, які знають про те, що ви порушили закон. Однак частіше шантажистами стають люди з найближчого оточення клієнта. Саме їм відомі махінації, спрямовані на приховування доходів від оподаткування, амурні справи, протизаконні угоди та інші гріхи. При грамотно поставленій охороні навіть близькі соратники про багато речей можуть мати дуже примадне уявлення. Нерідко шантажують наявними відомостями про хабарництво. Без хабарів в тій чи іншій формі, мабуть, не обходиться жоден підприємець, інакше чиновник завжди знайде, до чого причепитися і що не вирішити. Чутки про хабарі, які змушена давати людина, поширюються в її оточенні, однак це не докази, їх побоюватися не варто. Інша справа, якщо клієнт і чиновник втратили обережність і виробили передачу грошей чи подарунка в присутності третьої особи...
Насамперед займіться встановленням особи і з'ясуванням ступеня інформованості шантажиста. Головний помічник у цьому – час. Переконайте клієнта тягнути час, посилаючись на відсутність в даний момент грошей, на фантастичний розмір запитуваної суми, на те, що клієнту необхідно терміново виїхати у відрядження. Телефонні переговори з шантажистом необхідно записувати на магнітну стрічку. Сучасні засоби дозволяють абсолютно достовірно визначити приналежність голосу конкретної персони, не зважаючи на будь-які спроби змінити голос. Краще, щоб магнітофон був підключений до робочого і домашнього телефону клієнта заздалегідь, щоб зафіксувати перший же дзвінок шантажиста. Записати для порівняльного аналізу близькі по звучанню голоси співробітників або сусідів не складно.
Особистість шантажиста допоможе зрозуміти, чи має він насправді серйозні докази проти клієнта. Якщо клієнт упевнений в своїй кришталевій чистоті і в тому, що шантажист блефує, не допустимо, щоб клієнт поділився цією впевненістю з шантажистом.
Неправомірні дії такого характеру несуть за собою кримінальну відповідальність.

 Ярослав БОДНАР,
майстер виробничого навчання міських курсів НМЦ ЦЗ та БЖД


Переглядів: 840 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]