Субота, 20.04.2024, 16:13
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 19 » Скільки коштує першокласник?
12:43
Скільки коштує першокласник?
Напередодні свята першого дзвоника в Івано-Франківську розпочали роботу шкільні ярмарки. Передвереснева лихоманка у повному розпалі. Батьки тільки й бідкаються: з року в рік школа стає все дорожчою. Якщо на старших дітях можна трохи зекономити (у кого з попереднього року ранець добротний залишився, у кого – спортивний костюм та шкільна форма), то для першокласників доведеться розщедритися. Разом із мамою майбутнього першокласника Антончика Іванною Мельник вирушаємо у вир базарного ажіотажу.


Форма для заможних  і не дуже
Перша у списку – шкільна форма. Кожна школа сьогодні самостійно обирає колір шкільного вбрання – темно-синій, бордовий чи зелений верх і чорний низ. Вимоги класичні: костюм-трійка – піджак класичного крою, жилетка та брюки. Купити форму можна у більшості крамниць дитячого одягу і на речових ринках. Для дівчинки – спідничка або штани і піджачок.
За найдешевший шкільний одяг доведеться заплатити щонайменше 80 гривень. Тільки скільки він послужить? Більш-менш добротна форма коштує дорожче: «двійка» – 250-300 гривень, «трійка» – 400-450 грн. Та щонайменше дві блузки чи сорочки, ціна  яких від 60 грн.
Хоча зовнішнім виглядом шкільний одяг мало відрізняється – схожа кольорова гама, однаковий покрій, тільки інші складники тканин: десь більше віскози, а десь – бавовни. До речі, найбільше шкільних форм на ринках від українських швейних фабрик – з Києва, Львова та Дніпропетровська. Батьки зізнаються, що чекали чогось оригінальнішого.
Цікавіші моделі можна знайти у магазинах, що претендують на звання елітних, але ціни тут сягають до 800 гривень. Вартість дитячого взуття нічим не поступається дорослому. Туфлі для дівчат та хлопчиків – від 100 гривень із дерматину, шкіряні – 200-350 грн.
«Рахуйте самі. В одних штанах дитина рік не ходитиме. Я завжди думала, що на якості тканини економити не варто. Але теперішні ціни – просто жах! Піджак 200 грн., двоє брюк по 120 грн., жилетка 50, дві сорочки по 70  плюс 10 грн. емблема школи-гімназії – разом 640 грн.», – підсумовує мама першокласника.
Друга форма – спортивна. Костюм для фізкультури можна знайти й за 100 грн. Звісно, із синтетичних тканин. Якщо хочете щось натуральніше, приготуйте приблизно 400-600 грн. Спортивне взуття – плюс 40-70 грн. (кеди чи кросівки із замінника). А ще ремінь, краватка… Для дівчини – банти, шпильки для волосся… Вже не рахуємо білизну, шкарпетки, колготки, змінне взуття.

Бережи спину з дитинства
А який школяр без ранця! Вибір портфелів – на будь-який гаманець. Чорні, сірі, кольорові, однотонні й розмальовані, з аплікаціями, наклейками... Тканини, з яких виготовляються сучасні портфелі, найрізноманітніші.
Продавець у магазині дитячого одягу Оксана розхвалює німецькі ранці, які мають ортопедичні спинки зроблені з мікрофібри (щоб шкіра дитини дихала). «На них є також світловідбиваючі елементи, відблиски вдень, щоб школяр, коли переходитиме дорогу, був у безпеці. У Європі портфелі без світловідбиваючих елементів взагалі заборонені», – пояснює пані Оксана.
Крім того, в комплект до такого портфеля можуть входити сумки для змінного одягу, пенали, зошити, виконані в одному стилі. Коштує такий ранець від 350 грн. Дешевші рюкзаки теж непогані, кажуть продавці. Хоча дорожчі, звісно, і на вигляд кращі, і відділень у них більше, і для дитини зручніші.

До вибору,  до кольору…

Тепер заглянемо всередину портфеля. Одна з необхідних речей – місткий пенал. Пенали бувають круглі, прямокутні, пенали-сумочки, у формі іграшок (такі пенали купують на подарунки першокласникам). Наприклад, німецький пенал у формі мишки коштує 55 грн. Є пенали наповнені і без наповнення. У пеналів з наповненням всередині – повний шкільний набір: ручка, 2-3 олівці, фломастери, лінійка, точило, гумка і невеликий блокнотик.
Асортимент канцприладдя величезний. Ось, наприклад, воскові кольорові олівці не забруднюють рук, не ламаються. Гіпоалергенні фарби для малювання, які не кришаться, 12 кольорів гуаші вітчизняної і південнокорейської, фломастери італійські, китайські, українські від 6 до 24 кольорів.
Найдешевші зошити на 12 аркушів коштують 80 коп. Але чи захоче ваша дитина писати у зошиті, на обкладинці якого не бігають жирафи, не посміхаються кінозірки чи не ростуть квіти? Тоді вам доведеться витрачати  2-3  грн. лише на один зошит, яких треба чимало – у клітинку, косу та пряму лінійку, для нот. Ось і набігає ще одна-дві сотні на зошити, щоденник, ручки, олівці, альбоми для малювання, блокноти, кольоровий папір, картон, пластилін, палички для рахування...
Тож як не крути, а щонайменше дві тисячі батькам необхідно витратити, аби донька чи син не виглядали убогішими від однолітків. А ще ж харчування, подарунки вчителям, ремонт класу, теплий одяг… А якщо у сім’ї двоє-троє школярів? Чи не тому напередодні 1-го вересня деякі українські банки навіть запровадили новий вид кредитування – позика для спорядження дитини до школи.
Мар’яна РИНДИЧ
Переглядів: 1759 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]