П`ятниця, 29.03.2024, 17:15
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Листопад 2009  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2009 » Листопад » 26 » Сергій СЛИЖУК: «На фоні органу людина виглядає мізерною...»
09:33
Сергій СЛИЖУК: «На фоні органу людина виглядає мізерною...»
Минулої неділі в івано-франківському костелі Царя Христа відбувся 17-й творчий концерт відомого органіста Сергія Слижука «Припадаю до тебе, мій Христе». Сам органіст каже, що це символічний концерт, адже разом із 17-річчям творчої діяльності було вшановано 20-річчя відновлення костелу. В магії чисел навколо пана Сергія є ще деякі. Споруда костелу постала сімдесят років тому, а його улюблений музичний інструмент (орган) також відзначає своє 70-ліття. Проте він звучить як новий, добре відшліфований інструмент. На концертах пана Сергія завжди людно.

Ось і цього разу до костелу завітали шанувальники творчості єдиного в області органіста. Про унікальність інструмента, котрий любить слухати Бог, ми розмовляли із паном Сергієм під час однієї із репетицій. Для початку він заграв свій улюблений твір із репертуару Баха, а вже потім, надихнувшись музикою, повів нас у світ органної музики.
На концерті Сергій Слижук виступав як композитор, вокаліст та органіст. А допомагав йому камерний оркестр другої музичної школи імені Василя Барвінського. В концерті прозвучали твори класиків європейської духовної музики та авторські композиції ініціатора свята.
– Це єдиний діючий справжній орган в області. У ньому тільки мотор нагнітає повітря і працює на електриці. Але якщо взяти з історії, то наприкінці 19 століття вже були придумані органи з мотором. Це є нормальне явище. Бо люди думають, що якщо на електриці, то це вже електричний інструмент, – каже органіст.
До розуміння музики Сергій Слижук прийшов не одразу. Його захоплення музикою появилося надто пізно – аж у дев’ятому класі. Перший концерт власних творів хлопець грав на обласному радіо. Сам пан Сергій каже, що то був успіх. «Я пам’ятаю, як покійний вже Віталій Волохін сказав пророчі слова у першій моїй передачі: «На жаль, цей хлопчина не розуміє, наскільки його доля складна. Я б створив усі умови для його музичного розвитку». Я був тоді ще малий і не розумів, скільки то треба для того, щоби до тебе як до артиста прийшли люди.
На фоні органу людина виглядає дуже мізерною, проте їй вдається підкорити цю потужну машину і змусити працювати в унісон із музикантом, але для цього потрібно любити інструмент. Він складний, сприяє музичному розвитку. Тут мусять працювати різні півкулі людського мозку. «Я граю двома руками різні комбінації на двох мануалах. Крім того, тут задіяні ноги. Ними треба грати ноти, а не просто натискати певні клавіші. Органіст повинен шліфуватись на інструменті», – зізнається Сергій Слижук.
Двічі доводилося органістові грати вальс Мендельсона на шлюбній церемонії в костелі. Як запевняє музикант, на такому інструменті можна грати будь-яку музику, проте в межах розумного. Сергій Слижук все ще сподівається, що у недалекому майбутньому йому вдасться реалізувати певні задуми. Таємниць він розкривати не дуже хоче. Каже тільки, що, можливо, колись ще організує концерт,  в якому звучатиме  музика Івасюка. Є тільки єдине розчарування у пана Сергія, що благодійні концерти, котрі проводяться у приміщенні костелу, доводиться організовувати самотужки.
Володимир Бодак
Переглядів: 2085 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 1
1 Зореслав  
0
Бажаю п.Сергію успіхів та визнання. Чекаємо вашого концерту

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]