П`ятниця, 29.03.2024, 10:18
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Грудень » 16 » Серце потрібно берегти
12:47
Серце потрібно берегти
В Україні спостерігається ріст серцево-судинних захворювань, таких, як гіпертонічна та  ішемічна хвороби, зростає показник смертності населення. Хвороби системи кровообігу продовжують залишатися на першому місці серед причин смертності, погіршуючи демографічну ситуацію в країні. Тому зусилля медиків, держави і самих пацієнтів повинні бути спрямовані на попередження цих недуг, їх правильну діагностику і вчасне лікування.

У 2007 році показник поширеності гіпертонічної хвороби досяг по нашій області і місту 30%. Це означає, що майже третина дорослого населення хворіє гіпертонічною хворобою. А ще певний відсоток людей є не обстеженими. На жаль, не усвідомлюючи важких ускладнень гіпертонічної хвороби та ішемічної хвороби серця, хворі звертаються в медичний заклад, коли артеріальна гіпертензія ускладнюється гіпертонічним кризом чи інсультом, а ішемічна хвороба серця – інфарктом міокарда.
У розвинутих країнах профілактична медицина стоїть на першому місці. Українці, однак, не поспішають звертатися до лікаря, щоб виявити хворобу на ранніх стадіях, пояснюючи такий стан речей важким матеріальним становищем, дороговизною ліків тощо. Проте якщо обізнаність людей буде вищою, то вони зрозуміють просте правило: хворобу легше попередити, ніж лікувати. Досить придбати тонометр для контролю артеріального тиску. При незначному його підвищенні (140/90) достатньою є монотерапія (лікування одним із препаратів – раміприл, лізиноприл, еналаприл).
Івано-Франківщина – метеозалежний регіон. Тому тут є категорія людей, що реагують на зміну барометричного тиску (зміну погоди). У такому випадку допоможе прийом препарату – антифронт у краплях чи таблетках. Пацієнтам необхідно знати, що високий тиск потрібно знижувати навіть відомим всім клофеліном, аби не доводити свій стан до гіпертонічного кризу.
Молодим працездатним людям слід звертатися до сімейних лікарів, кардіологів, особливо при підйомі артеріального тиску понад показник 140/90. За такими пацієнтами встановлюється нагляд (корекція дієти, врегулювання способу життя, фізичної активності), призначаються рослинні препарати. Якщо цими заходами нормалізувати артеріальний тиск не вдалося – пацієнтів беруть під диспансерне спостереження.
Для профілактики ішемічної хвороби серця дуже важливим є фізична активність, відмова від паління та алкоголю, і особливо – боротьба з надлишковою вагою. А при появі загрудинного болю потрібно викликати «швидку допомогу», звертатися в поліклініку. Це дасть змогу попередити виникнення таких грізних ускладнень, як інфаркт міокарда та серцева недостатність.
Стефанія СКРИПНИК,
МП №3

Переглядів: 956 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]