П`ятниця, 29.03.2024, 01:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Травень » 30 » САМОВРЯДУВАННЯ
10:39
САМОВРЯДУВАННЯ
Михайло НАЗАР:
«Збудуємо дитячий садок і продовжимо  благоустрій села»




Вовчинецька громада виступає проти забудови Вовчинецьких гір, має намір впорядкувати процес виділення землі, сподівається до першого вересня відкрити новий дитячий садок, а наступного року продовжить благоустрій села. Про це і не тільки – в інтерв’ю сільського голови Вовчинця Михайла Назара.

– Михайле Мирославовичу, нещодавно в Інтернеті з’явилась інформація щодо розподілу під забудову Вовчинецьких гір. Наскільки вона відповідає дійсності?
– Це питання виникло і набуло резонансу в останні кілька тижнів. Коли ми про це дізналися, одразу почали з’ясовувати, як таке могло статися. Зараз працює комісія, до складу якої увійшли представники прокуратури. Наразі відомо, що ще у 2012 році Тисменицька рай-держадміністрація у межах Тисменицького району виділила підприємцю Амброзяку дві земельні ділянки по 0,5 га. Громадськість Вовчинця це дуже здивувало, бо всі вважали, що Вовчинецькі гори – це територія села.
Наскільки законно голова Тисменицької РДА виділив ці землі і чи не порушив при цьому межі Вовчинця,  з’ясовуватиме прокуратура. Попередньо цільове призначення цих земель – сільськогосподарське. Але підприємець запевняє, що воно вже змінене на комерційне.
Так, нам це не подобається. Громада хоче зберегти Вовчинецькі гори і виступає проти  їхньої подальшої забудови. Але якщо це у межах Тисменицького району, ми вплинути на це не можемо, бо це не у нашій компетенції.
– Підприємці виявляють комерційний інтерес до території  Вовчинецьких гір?
– У 2010 році ми затвердили генеральний план забудови села і зараз основне – його дотримуватися. Вносити зміни до нього можна раз на п’ять років. Це суттєвий бар’єр для тих, хто хотів би щось збудувати, а потім узаконити. Хоча намагання такі є.
У районі Вовчинецьких гір, крім готельно-відпочинкового комплексу, який вже будується, передбачені два витяги на гору. Якщо знайдеться інвестор, цей напрямок буде розвиватися. Але це у перспективі. Загалом же у новому генплані зроблений акцент на садибну забудову і розвиток відпочинкової, туристичної та спортивної інфраструктури.
– Ви згадали, що один готельно-відпочинковий комплекс уже будується. Коли він стане до ладу?
– Я теж цікавився цим питанням. Про терміни завершення будівництва говорити ще передчасно. Через кризу роботи призупинили і відновили їх лише торік восени. Зараз вони дещо пожвавішали. Все залежатиме від можливостей інвестора. Цього року він планує завершити зведення  стін і накрити споруду, щоб убезпечити її від руйнації.
– Вовчинецькі гори, озера і береги річки – улюблене місце відпочинку івано-франківців. Ви готові до відпочинкового сезону?
– Так, навесні у нас починається міграція відпочиваючих у бік лісу, Вовчинецьких гір. Люди тягнуться до природи. Коли сонце ще добре не пригріло – це пікніки, шашлики, а потім – засмагання і купання у водоймах. Ми намагаємося їм створити умови для відпочинку. Найбільша проблема – це сміття. У визначених місцях ми щороку встановлюємо сміттєві контейнери, щоб люди мали змогу викидати сміття і не залишали його на берегах річки чи у лісі. І, хочу зазначити, що люди вже почали звикати до порядку. Звичайно, це справа не одного дня. Але результат вже є.
Також ми звернулися до керівництва УМВС з проханням здійснювати патрулювання місць відпочинку. Наразі від-повіді не отримали. Якщо з якихось причин міліція не зможе забезпечити патрулювання, ми змушені будемо звертатися до приватних охоронних фірм і заключати з ними угоди. Вони не мають таких повноважень, як міліція, але їх поява у місцях відпочинку дисциплінуватиме людей.
– Чи плануєте розвивати і впорядковувати зони відпочинку, робити відпочинок організованим, а не стихійним?
– У нас були ідеї щодо цього. Окремі – на рівні проектних пропозицій. Зокрема, це стосувалось наших озер. Але, мабуть, у зв’язку з кризою інвестори до нас не поспішають. Форсувати події, тим більше такі масштабні проекти, не варто. Є час, щоб подумати, запропонувати і обговорити нові ідеї. Безумовно, ми будемо рухатися у цьому напрямку. Відпочинок повинен бути організованим, для нього необхідно створювати належні умови. Зараз важливо зберегти те, що є, не знищити природу і зопалу не наробити дурниць.
– Річка завдала селу багато біди під час повені 2008 року. Вдалося ліквідувати її наслідки?
– Все це задокументовано і включено до переліку робіт з ліквідації наслідків повені, але, на жаль, не все зроблено. На 100% наслідки повені лік-відувати ще не вдалось. Лише торік завершили будівництво 1,3 км дамби, яка захищатиме старе село і центральну його частину. Є проблеми з фінансуванням. Силами місцевого бюджету виконати такий обсяг робіт ми не маємо змоги. Хоча те, що можемо, робимо. Без залучення бюджетних коштів підсипали грунтом  дамби правого берега вище і нижче моста, захистивши таким чином масив новобудов у районі вулиці Мельника. Основне завдання – попереджувати, запобігати руйнівним наслідкам стихії і убезпечувати від неї село. Ми про це завжди говоримо і піднімаємо це питання на всіх рівнях.
– Вовчинцями промаркований веломаршрут. Розвиватимете велотуризм?
– Маршрут прокладений у 2006 році. Це ініціатива громадської організації, яка займається екстремальними видами спорту. Вони тут мають майданчик для тренувань, щорічно проводять змагання.
Є ідея розвивати веломаршрут і продовжити його через  «Козакову долину» до Дністра. Ми її підтримуємо. Але треба ще багато організаційної та інформаційної роботи зробити. Забезпечити інфраструктуру, організувати медпункти, пункти технічного обслуговування велосипедів, місця відпочинку. Якщо це вдасться, то велотуризм розвиватиметься, і ми бачимо у цьому лише позитив.
– Свого часу у Вовчинці була і мототраса...
– Кілька років тому була ідея її відновити. Але є перешкода. У 1997 році територія у 30 га разом з трасою оголошена заповідником місцевого значення. Охоронним договором заборонено проведення там змагань. Хоча різноманітні змагання проводять навіть у Національних природних парках. Наше бачення таке: якщо трасу від-новлювати, то треба робити це на рівні європейських стандартів, з інфраструктурою, оглядовими майданчиками і забезпеченням необхідної безпеки для учасників і глядачів. Зараз люди, які займаються мотоспортом, теж виїжджають на трасу, але роблять це самовільно. Можливо, колись дійде справа до її відновлення.
– Вовчинець першим із сіл міськради розпочав будівництво дитсадка. Як йдуть роботи?
– Справді, зараз для нас це «об’єкт номер один». Будівельні роботи виконані на 90%. І ми докладаємо максимум зусиль, щоб у вересні відкрити дитсадок. Завершені роботи по фасадах, йде монтаж системи опалення, проводиться горизонтальне планування прилеглої території. При консолідації зусиль і коштів ми цілком можемо здати дитсадок у визначені терміни. Хоча наразі реального ресурсу на завершення робіт у нас, на жаль, нема. Необхідно ще п’ять мільйонів гривень. Загалом у роботи вже вклали сім мільйонів. Цього року профінансували мільйон. Зараз основні видатки підуть не на будівельні роботи і благоустрій, а на забезпечення дитсадка всім необхідним обладнанням. Сподіваємось, нам допоможуть, і на свято першого дзвоника дитсадок гостинно відчинить свої двері.
– Що ще плануєте зробити, крім відкриття дитсадка?
– На території школи завершується спорудження повнорозмірного футбольного майданчика зі штучним покриттям. Без перебільшення, він буде найкращим не лише у селі чи місті, але й в області. Також ведуться роботи на сільському стадіоні. Восени ми засіяли газон, зараз будемо монтувати орошувальну установку, встановлюватимемо трибуни.
В районі новобудов «Каскаду» є готове приміщення комунальної власності, де розмі-стяться спортивний і фітнес зали, діятиме так звана група здоров’я. Там же є приміщення для закладу сімейної медицини і діагностичного кабінету.
Завершена паспортизація вулиць, і наступним етапом буде розроблення проекту організації дорожнього руху територією села. З наступного року акцент робитимемо на благоустрій, облаштування скверів, впорядкування зон відпочинку. У перспективі площі, малі бічні вулиці і навіть дороги, де нема інтенсивного руху, вимощуватимемо бруківкою.
– На реалізацію таких планів необхідні кошти. Як виконується бюджет?
– За перший квартал загальний фонд виконано на 107%. Як правило, щороку ми бюджет дещо збільшуємо і перевиконуємо, бо шукаємо нові джерела доходів і знаємо, що не всі резерви його наповнення використані.
Левова частка доходів – це плата за землю. Також з введенням закону про регулювання містобудівної діяльності забудовники, які будують свої об’єкти на території села, повинні брати участь у розвитку інженерно-транспортної та соціальної інфраструктури. Тож сподіваємося і на їхню підтримку коштами, які вони мають сплачувати у наш бюджет.
– Продавати землю не плануєте?
– Окрім території промзони, для продажу у нас обмежений ресурс землі. Думаю, продавати її не на часі. Зараз якраз виносимо на громадські слухання проект положення про надання земельних ділянок, яке має врегулювати цей процес і зробити його публічним і прозорим. У нас стільки заяв, що задовольнити всі ми не можемо, бо не вистачить ресурсу. Тому у межах чинного законодавства має бути встановлена процедура, критерії і черговість виділення земельних ділянок. Бо хтось пише заяву на землю лише тому, що має таке право, а у когось – це нагальна необхідність. І це теж необхідно враховувати.
Розмовляв Левко КУТИНСЬКИЙ    
Переглядів: 1145 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]