П`ятниця, 29.03.2024, 15:50
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Лютий » 28 » САМОВРЯДУВАННЯ
12:26
САМОВРЯДУВАННЯ
Хто в місті господар?
Міська рада знову визнала роботу міськвиконкому незадовільною  і вказала на неефективність роботи міського голови


У вівторок розпочала свою роботу 34-та сесія Івано-Франківської міської ради. У ній уже традиційно взяли участь народні депутати від ВО «Свобода» Олександр Сич та Руслан Марцінків, до яких вперше приєднався Роман Чернега від партії «УДАР  Віталія Кличка». 39 питань порядку денного депутати міськради одразу вирішили поділити на два пленарні засідання. Питання про новий персональний склад міськвиконкому у порядку денному не було.

Ветеранське слово

Перед початком сесійного засідання слова від імені ініціативної групи виборців-ветеранів попросила Лідія Благова. З відчутним хвилюванням вона спершу довго дякувала всьому керівному складу міста, народним депутатам і депутатам міськради, керівникам підрозділів міськвиконкому, комунальних підприємств за те, що з їхньою допомогою Івано-Франківськ щораз змінюється лише на краще. «Зараз наше місто має все, і життя у ньому не можна порівняти з тим, яким жило наше покоління», – зазначила Л.Благова. Водночас вона попросила міського голову не погоджувати реорганізацію міської клінічної лікарні №1.
 За її словами, літні люди побоюються, що після реорганізації МКЛ №1 їм там буде важко лікуватися.
Представникам міськради і міськвиконкому Л. Благова побажала, щоб всі непорозуміння, які останнім часом з’явилися у міській владі, вирішувалися, як у сім’ї. «Ми хочемо бачити, що йдуть обговорення господарських проблем, щоб покращити життя у місті, і не треба відволікати міського голову від вирішення насущних проблем», – сказала Л.Благова та заздалегідь попросила депутатів міськради уникати будь-яких інцидентів на День перемоги 9 травня і не вносити розбрату між ветеранами війни та УПА.
Після емоційного виступу представниці ініціативної групи виборців-ветеранів депутат від ВО «Батьківщина» Володимир Стасюк попросив патронатну службу міського голови і на наступні сесії «запрошувати когось, щоб вони нам так гарно дякували».

Форма і зміст

Далі депутати почали формувати порядок денний. Секретар міськради Микола Вітенко одразу запропонував його переформатувати – окремі питання вилучити, внести інші, розділити їх на два пленарні засідання, абсолютно порушивши при цьому їхню черговість відповідно до попередньо напрацьованого первинного проекту рішення.
Це обурило депутата фракції «За зміни в Івано-Франківську» Сергія Борзова. «Спершу формується проект порядку денного, а зараз все міняємо місцями. Це не правильно», – наголосив він. Колегу підтримав і голова фракції «УДАР-Громадський форум» Юрій Соловей. Через те, що до проекту порядку денного не внесли схвалений та завчасно поданий профільною комісією з питань житлово-комунального господарства, транспорту і зв’язку проект рішення про додаткові заходи щодо впорядкування пасажирських перевезень, він змушений був це зробити з голосу від мікрофона.
Міський голова Віктор Анушкевичус теж підтримав депутатів. «Ви праві, так не повинно бути. Перед сесією треба проводити погоджувальну раду. Вона мала відбутись, але згодом її скасували», –  сказав мер і водночас попросив депутатів «не шпортатися на рівному місці» і продовжувати роботу. Як наслідок, у порядку денному з’явилися додаткові питання, серед яких і проект рішення про встановлення у м. Івано-Франківську пам’ятника митрополиту Андрею Шептицькому.

Депутатське непорозуміння

Першим питанням порядку денного традиційно були депутатські запити. Депутат від ВО «Батьківщина» Василь Ревчук порушив проблему зрізання шести тополь та формування крон ще 20 дерев біля приміщення «Просвіти» у мікрорайоні Опришівці. За його словами, це мали зробити ще у 2011 році. «Зі свого депутатського фонду на ремонт приміщення «Просвіти» я виділив 55 тисяч гривень, а з міського бюджету передбачено виділити 100 тисяч гривень. Але, якщо ті тополі впадуть, ремонтувати вже не буде що», – резюмував В.Ревчук.
Депутат С.Борзов у своєму запиті порушив тему облаштування автомобільної парковки на вул. Привокзальній, 1. «Комісія з безпеки руху ухвалила рішення влаштувати там автопарковку і обладнати її відповідними дорожними знаками. Але знаків там так і не встановили, а на місці парковки і далі стоять автобуси», – пояснив С.Борзов. Однак під час голосування на підтримку його запиту забракло голосів. «Це небезпечний прецедент, – прокоментував ситуацію С.Борзов. – На минулому засіданні фракція «Свободи» не голосувала за запит колеги Чорноуса, тепер не підтримала мій. Так не повинно бути».
Згодом голова фракції ВО «Свобода» Роман Онуфріїв пояснить, що це відбулось не умисно – просто не вистачило голосів, і попросить членів своєї фракції у подальшому, під час заслуховування депутатських запитів, не виходити з сесійної зали.

Ціна затримки
У жваву дискусію переросло заслуховування інформації щодо ремонту вулиці Шевченка. Депутат Юрій Соловей заявив, що виконавча влада на чолі з міським головою через недбалість фактично зірвала проведення капремонту цієї вулиці. «Держава виділила 10 мільйонів гривень на ремонт вулиці, а 7,5 мільйона довелося повернути, бо їх не встигли освоїти», – сказав Ю.Соловей і звинуватив у цьому міського голову і міськвиконком, які, за його словами, затягували проведення тендеру і визначення його переможця. «У тій фірмі, яка перемогла у тендері, працює 5-10 осіб і вона ніколи не виконувала у місті подібних робіт», – додав він.
Ситуацію з проведенням тендеру на ремонт вулиці Шевченка дещо прояснив екс-секретар міськради, народний депутат Р.Марцінків. Він нагадав, що спершу у коридорах міської влади дуже довго визначали, хто виступатиме замовником робіт – управління капітального будівництва чи департамент комунального господарства. А перший заступник директора департаменту комунального господарства Василь Білик додав, що фірма «Ніка», яку визнали переможцем тендеру, спершу від проведення робіт відмовилась. Тоді переможцем автоматично мала стати друга у списку фірма «Екстім». «Потім, очевидно, відбулись якісь переговори, і «Ніка» погодилась розпочати роботи», – зазначив В.Білик.
Міський голова Віктор Анушкевичус погодився, що у запізнілому початку ремонту вулиці Шевченка, можливо, є частка вини департаменту комунального господарства. Але наголосив, що освоїти виділені державою кошти, які до того ж «не пропускало» казначейство, у такий термін було не реально. «Тому вина міськвиконкому у цьому набагато менша, ніж вина мінфіну і казначейства», – заявив мер.
Але депутати його не послухали. Вони підтримали пропозицію профільної комісії міськради, яку озвучив депутат Олег Капустяк, про визнання роботи міськвиконкому щодо ремонту вул. Шевченка незадовільною. За пропозицією депутата фракції ВО «Батьківщина» Ярослава Бачкура міська рада також вказала міському голові на неефективність його роботи, а за пропозицією депутата фракції «За зміни в Івано-Франківську» Олександра Бубена, доручила йому їхати у Київ і домагатись повторного виділення з держбюджету повернутих до нього 7,5 млн. грн. на завершення ремонту вул. Шевченка.   

Інвестиційний  клімат-контроль
Міськрада затвердила Комплексну програму розвитку інвестиційної діяльності м. Івано-Франківська на 2013-2015 роки. За словами доповідача – начальника управління економічного та інтеграційного розвитку міськвиконкому Богдана Білика, вона має на меті впровадження ефективної місцевої політики у сфері інвестиційної діяльності шляхом формування сприятливого і стабільного інвестиційного клімату для забезпечення надходжень інвестицій в економіку міста та прискореного економічного зростання. Він наголосив, що у програмі вперше виокремили галузі, адже кожна з них має свою специфіку. Найбільш привабливими для інвестицій Б.Білик назвав харчопереробну та механічну промисловість, а найбільш перспективно-привабливими – туристичну індустрію та сферу клінінгових послуг. Він зазначив, що саме ці галузі зараз потребують працівників, і порекомендував молодим людям здобувати відповідний фах.
Натомість голова профільної депутатської комісії з розвитку промисловості і підприємництва О.Бубен зазначив, що обсяги інвестицій за останній час у Івано-Франківську зменшились утричі і запропонував виконавчим органам посилити роботу з їхнього залучення. Також на переконання О.Бубена, пріоритетним напрямком залучення інвестицій для Івано-Франківська має стати розвиток інфраструктури дозвілля і спорту та розвиток комунікацій у районі Калуського шосе, що значно б підвищило його привабливість для забудови. А депутат фракції ВО «Свобода» Світлана Оришко наполягла на тому, щоб включити у програму розвитку інвестиційної діяльності створення центру туристичної інформації на Привокзальній площі.

Міліції замало

Несподівано завершився розгляд комплексної програми профілактики злочинності у місті на 2013 рік. Заслухавши співдоповідь заступника начальника МВ УМВС Валентина Данилюка, депутати доручили відповідним службам міськвиконкому спільно з МВ УМВС розробити підпрограму «Безпечне місто» з встановлення камер відеоспостереження. «Це буде набагато ефективніше, – переконував депутатів В.Данилюк. – Тоді у вас не виникатиме питань, хто розкрадає чи нищить комунальне майно, а мешканці дякуватимуть, що ви захистили їхній спокій».
Пропозицію керівництва МВ УМВС щодо встановлення у місті камер відеоспостереження підтримав голова профільної депутатської комісії із взаємодії з правоохоронними органами  «свободівець» Михайло Сеньків. «Це те, під що варто виділяти кошти з міського бюджету, бо ми зможемо побачити практичний результат», – сказав він.
Варто зазначити, що у депутатів було чимало різноманітних запитань до представника МВ УМВС. Підполковнику Данилюку наводили конкретні адреси стихійної торгівлі, продажу алкогольних напоїв, факти проявів порушення спокою після 23.00, на які міліція, чомусь, належно не реагувала. В.Данилюк відповідав, що зі змінами в законодавстві рішення про вилучення продтоварів може приймати лише суд, а міліція за стихійну торгівлю може складати лише адмінпротоколи. З початку року під час рейдів їх уже склали у п’ять разів більше, ніж за аналогічний період торік. За його словами, у цьому дуже допомагають представники громадського формування «Штаб», роботу якого визнано найкращою в Україні. Тож він просив депутатів зберегти і належно фінансувати це громадське формування охорони громадського правопорядку. Заступник начальника МВ УМВС поінформував, що з необхідних 80 дільничних міліціонерів територію міськради обслуговують лише 40. Івано-Франківськ патрулюють 10 нарядів патрульно-постової служби, яких недостатньо. І зазначив, що існує законопроект про поліцію, яким передбачено передати патрульну службу і службу дільничних інспекторів у підпорядкування і на фінансування органам місцевого самоврядування. «Це докорінно змінить всю правоохоронну систему», – наголосив підполковник Данилюк.
У підсумку депутати затвердили комплексну програму профілактики злочинності, але забажали заслуховувати на сесії начальника МВ УМВС  раз у півроку, а на наступну сесію запросили для спілкування начальника відділення ДАІ з обслуговування міста Івано-Франківська.

***

Сесія також ухвалила звернення до голови Верховної Ради України, голів депутатських фракцій і народних депутатів, які не входять до складу жодної фракції, щодо ситуації навколо засудження сім’ї Павличенків, рішення про залучення додаткового кредиту НЕФКО для фінансування проекту підвищення енергоефективності в будівлях навчальних закладів, присвоїла звання імені Софії Русової школі-садку №7, затвердила програму поліпшення сервісу обслуговування платників податків та збільшення надходжень до міського бюджету, програму утримання кладовищ, пам’ятних знаків та меморіальних дощок, розглянула інші питання, з яких ухвалила відповідні рішення.

Левко КУТИНСЬКИЙ


Переглядів: 807 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]