Четвер, 28.03.2024, 11:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Червень » 17 » «Садковий синдром» чи вірус інфекції?
09:56
«Садковий синдром» чи вірус інфекції?
Стандартна ситуація для теперішніх молодих батьків: походила дитина тиждень до дитячого садочка і знову захворіла. Через декілька тижнів ситуація повторюється. Батьки готові придумати що завгодно, аби тільки дитина була здоровою. А от причини таких частих «лікарняних» знайти не можуть. У цій ситуації спробували розібратися лікар-інфекціоніст міської дитячої поліклініки Вероніка Васьків та міський дитячий імунолог Ірина Федорів.

Дуже часто ми стикаємося з проблемами захворювання дітей на респіраторні інфекції, грип. Найбільш вразливою категорією до таких хворіб є найменші діти, особливо ті, хто відвідує дошкільні навчальні заклади. Можливо, саме тому в народі побутує назва таких захворювань – «садковий синдром». Кашель, температура і нежить супроводжуються вірусними інфекціями. А тому при перших проявах таких захворювань лікарі радять негайно звертатись за допомогою до дільничних педіатрів і ні в якому разі не займатися самолікуванням. Найперше медики застерігають, що не варто братися лікувати дитину антибіотиками.
– Групи у садочках – це закриті колективи. Якщо один захворів, то повітряно-крапельним шляхом чи через забруднені руки він може передати інфекцію всім іншим членам колективу, – каже лікар-інфекціоніст міської дитячої поліклініки Вероніка Васьків. – Зараз ми не виділяємо якогось одного специфічного вірусу, котрий би вражав наших дітей. В повітрі постійно циркулює декілька вірусів. Найбільше хворіють маленькі діти, бо вони найменше пристосовані до навколишнього середовища, а також діти із хронічними захворюваннями, бо в них знижений імунітет, та ті, котрі перебувають у колективі.
На думку лікарів, важливу роль у процесі виздоровлення дитини повинні відіграти ті умови, в котрих дитина перебуває. Має велике значення і особиста гігієна, і клімат, у якому перебуває малеча. Лікар-інфекціоніст наголошує, що при будь-яких найменших симптомах потрібно звертатися до педіатра.
– Специфічне лікування повинно проводитися тільки з призначення лікаря. Адже тільки лікар може сказати, чим захворіла дитина – грипом чи ГРВІ. Лікування повинно бути противірусним. Але якщо мама лікує дитину при вірусній інфекції антибіотиками, це недобре, бо антибіотики на віруси не впливають, – наголошує Вероніка Васьків.
Також пані Вероніка повідомила, що у повітрі витає інфекція Епштейн-Бара, котра небезпечна для тих дітей, які часто хворіють на ГРВІ. Такі захворювання починаються з болю в горлі, підвищення температури, закладення носа, збільшення лімфовузлів. Із таким видом інфекції останнім часом до інфекціоніста звертається дуже багато батьків. «Якщо прояви ГРВІ трапляються два-три, а то і більше разів на рік, то це вже сигнал того, що може бути інфекція Епштейн-Бара. Найпростіше обстеження – аналіз крові з формулою», – запевняє лікар-інфекціоніст.
Часта хворобливість дитини може проявлятися у тих, у кого вроджений або набутий імунодефіцит. Таких маленьких пацієнтів дуже багато.
– Причина частих хвороб полягає в тому, що імунна система дитини формується до семи років. У цей період дитина найбільш сприйнятлива до інфекцій. Вона набирається інфекції у колективі. Крім того, батьки не завжди правильно лікують. Потрібно ще й дотриматися періоду виздоровлення, коли дитина повинна перебувати в ізоляції. Імунна система укріплюється протягом двох тижнів, – каже міський дитячий імунолог Ірина Федорів.
Лікарі рекомендують частіше провітрювати дитячу кімнату, виводити дитину на прогулянки, проводити водні процедури, загартовувати. Також кажуть, що варто боротися із стереотипом бабусь і дідусів, котрі готові дитину закутати і вигрівати. Оптимальна температура повітря в дитячій кімнаті повинна становити 18-20 градусів.
«Найголовніше – навчити дітей правильно мити руки – протягом 20 секунд із милом. Хто миє руки, той ніколи не хворіє», – запевняє лікар-інфекціоніст.
Володимир Бодак
Переглядів: 1152 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]