Четвер, 28.03.2024, 16:24
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Квітень » 7 » Рік проектування дитячих садків
11:09
Рік проектування дитячих садків
В Івано-Франківській області до 2015 року у кожному населеному пункті повинен бути дитячий садок, – заявив на нещодавній прес-конференції голова ОДА Михайло Вишиванюк. «Ми кажемо, що 2011 рік – це рік проектування дитячих садків з тим, щоб у наступному році приступити до їх будівництва і щоб до 2015 року у нас кожен населений пункт був з дитячим садочком», – наголосив голова ОДА.

А що робиться в цьому напрямку в обласному центрі Прикарпаття?
«Справді, і в державі в цілому, і в нашому місті зокрема, досить гостро постала проблема з місцями в садочках. Зрозуміло, що керівники управління освіти роблять все можливе, аби якнайшвидше поправити ситуацію і допомогти батькам, які мають потребу влаштувати дитину в садок. Ця тема неодноразово порушувалася на різних рівнях і саме її особливо активно обговорювали на колегії управління освіти, яка вперше зібралась у своєму оновленому складі, – розповідає начальник міського управління освіти і науки Наталя Микула.
В Івано-Франківську з 2006 року чисельність дітей у дошкільних навчальних закладах зросла на 23%. За цей період для потреб громади міста додатково було відкрито 43 групи (на 860 місць). Відкрито дошкільний навчальний заклад №18 «Зернятко» на вул. Івана Павла II, реорганізовано два комплекси «дошкільний навчальний заклад – загальноосвітня школа» у дошкільні навчальні заклади (ЗШС №4 у ДНЗ №16, ЗШС №8 у ДНЗ №20), відкрито групи, які в період відсутності дітей використовувались як навчальні чи ігрові кабінети.
У листопаді 2009 року на базі Івано-Франківської обласної загальноосвітньої школи-інтернату I-III ступенів для дітей-сиріт та дітей, які залишилися без піклування батьків, відкрито дві дошкільні групи для дітей із загальним розвитком села Угорники, які до цього відвідували дошкільні навчальні заклади міста.
Управлінню освіти і науки повернуто приміщення колишнього дошкільного закладу на вул. Вовчинецькій, 210, яке з 2001 року орендувалось Івано-Франківським коледжем статистики. Після проведення капітального ремонту там буде функціонувати дошкільний навчальний заклад №17.
Відведено дві земельні ділянки та виготовляється проектно-кошторисна документація для будівництва нових дошкільних навчальних закладів у мікрорайонах Пасічна та Каскад. Виготовлена проектно-кошторисна документація для будівництва дошкільного навчального закладу в селі Вовчинець Івано-Франківської міської ради, що суттєво зменшить чисельність дітей у дошкільних навчальних закладах мікрорайону вулиць Вовчинецької-Миколайчука.
У 2011 році додатково планується відкрити 13 дошкільних груп на 325 дітей. А всього дошкільною освітою планується охопити 7605 дітей.
На колегії міського управління освіти і науки, зокрема, йшлося про роботу приватних шкіл, про організацію використання приміщень гімназії №3, про реорганізацію роботи ЗШ №27, ЗШС №2.
Колективам закладів шкіл–садків справді психологічно складно перекроюватися. Адже перші з них створені ще в 1993 році ( в т.ч. ЗШС №2), і тоді людям було непросто адаптовуватись до чогось нового, тепер ті ж колективи змушені перебудовуватися знову. Реорганізація, яку пропонує управління освіти і науки, проходить  в основному спокійно, виважено. Начальник управління Наталя Микула в супроводі спеціалістів особисто приходить в заклади, пояснює ситуацію батькам, педагогам. І люди розуміють, що неможливо намалювати більше місць в садочках, будівництво нових коштує десятки мільйонів і часу, а діти є сьогодні і зараз, а батькам треба працювати, щоб їх прогодувати і підняти на ноги. В той же час в багатьох великих загальноосвітніх школах через ті ж демографічні коливання на сьогодні є вільні навчальні кабінети, які готові прийняти учнів початкових класів зі шкіл-садків разом з учителем, партами, всім шкільним обладнанням. Цей процес, залежно від розташування закладу, десь розтерміновується, тобто випускають четвертий клас, а перший не набирають. Решта учнів спокійно закінчують початкову ланку в затишних і рідних стінах школи-садка.
Керівництво управління освіти і науки і члени колегії висловили вдячність керівникам закладів, які з розумінням поставились до необхідності пережити тимчасові ускладнення заради загального добра.
Лесь Володарко
Переглядів: 1140 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]