П`ятниця, 29.03.2024, 07:09
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 27 » РЕКВІЄМ
12:28
РЕКВІЄМ
Герої не вмирають
Прикарпатські бійці «Небесної сотні»


За останній час Україна пережила важкі дні. У мирний час від куль найманих снайперів на вулицях столиці загинули прості українці, котрі  відстоювали інтереси свого народу. Серед бійців «Небесної сотні», котра віддала своє життя за Україну, були і наші земляки.

Одним із перших помер коломийський підприємець Богдан Калиняк. На Майдан чоловік вирушив ще фактично з перших днів протистояння. Туди, як свідчать його друзі, він їздив чотири рази. 28 січня Богдан Калиняк помер в Івано-Франківській обласній клінічній лікарні від пневмонії, котру отримав на вулиці Грушевського в столиці, коли мітингувальників поливали крижаною водою. Йому було 52 роки. Він стояв на Майдані і, маючи рідну сестру в Києві, не ходив до неї, щоб відігріватися. «Люди розуміють, що він пішов з життя не через власні амбіції, а в ім'я кожного з нас і майбутнього країни», – вважає міський голова Коломиї, друг Богдана Калиняка Ігор Слюзар.
Про події, котрі сколихнули Україну впродовж 18-20 лютого, говорять навіть маленькі діти. Цієї правди від них не приховає ніхто. Три чорні дні, котрі накрили всю Україну, забрали життя у кращих представників нації. Короткі, подеколи навіть скупі біографічні довідки все ж дають можливість зрозуміти, що честь і гідність свого народу йшли відстоювати кращі з кращих.
18 лютого під час сутичок між мітингувальниками та «беркутівцями» загинув 44-річний голова Городенківської «Свободи», депутат районної ради Дідич Сергій Васильович. «Граната зірвалась біля шиї Сергія і розірвала артерію… Шансів на порятунок не було», – написав на своїй сторінці у соцмережі член ВО «Свобода» Руслан Андрійко. Тіло Сергія Дідича виявили у Будинку офіцерів. Друзі пам’ятають Сергія вольовим і цілеспрямованим. Він був одним із ініціаторів популяризації Дністровського каньйону.
30-річний Дмитрів Ігор Федорович із села Копанки Калуського району помер 20 лютого. Його шукали декілька годин безнадійно. А близько 17.00 надійшла інформація із 17-ї лікарні Києва про те, що він помер.
До «Небесної сотні» увійшов мешканець Великої Кам’янки Коломийського району – 39-річний Ігор Ткачук. Чоловік загинув від пострілу снайпера 20 лютого. Сиротами залишилося троє дітей.
У понеділок Івано-Франківськ попрощався із своїм героєм – студентом філософського факультету Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Романом Гуриком. Міська влада розпорядилася взяти на себе усі витрати, пов’язані із проводами хлопця в останню путь. Ворожа куля скосила хлопця 19 лютого на київському Майдані. В історії Євромайдану Роман залишиться героєм, а в короткій довідці вказано причину смерті: «Загинув на передовій від пострілу снайпера у скроню близько 12.15. 20 лютого був опізнаний у морзі». А для тих, хто його знав і пам’ятає, назавжди закарбувалися слова, котрі хлопець востаннє написав на своїй сторінці у соціальних мережах: «Зараз або ніколи. Всі на Грушевського. На смерть».
Ми не маємо морального права забувати про тих, хто ціною власної крові виборював справедливість і кращу долю для своєї держави.

Вічна пам'ять героям Євромайдану!


Богдан Калиняк


Сергій Дідич


Роман Гурик


Ігор Ткачук


Ігор Дмитрів


Загиблим учасникам Майдану
пропонують офіційно надати статус захисника Української держави


Відповідний проект Постанови, що передбачає цілий комплекс заходів зі вшанування пам'яті загиблих учасників Майдану, було зареєстровано у парламенті 24 лютого   2014 року народними депутатами України від  ВО «Свобода» Олександром Сичем та Анатолієм Вітівим.

«Народовладдя й суверенітет в Україні були врятовані завдяки винятковому героїзму громадян, котрі були змушені заплатити за відновлення демократії та незалежності не лише здоров’ям, але й найдорожчим, що є в людини, – власним життям», – наголошується у документі.
На переконання «свободівців», безприкладна мужність і самовідданість захисників України мають бути належним чином пошановані на найвищому державному та міжнародному рівні.
З цією метою й задля увічнення дати найтрагічніших подій революції національної гідності Олександр Сич та Анатолій Вітів пропонують проголосити в Україні 20 лютого Днем захисника України.
На противагу виконуючому обов’язки Президента Олександру Турчинову відповідно до ст. 112 Конституції націоналісти рекомендують визнати таким, що втратив чинність, Указ Президента України №202/99 від 23.02.1999 р. «Про День захисника Вітчизни».
Окрему увагу депутати акцентують на нагальній необхідності здійснення заходів щодо призначення та виплати державної допомоги постраждалим учасникам та членам сімей учасників масових акцій громадського протесту, які розпочалися в Україні з 21 листопада 2013 року.
В рамках реалізації Постанови «свободівці» також рекомендують Кабміну доручити Міністерству оборони України спільно з Міністерством культури вжити належних організаційно-технічних заходів щодо забезпечення поіменного вшанування всіх загиблих, встановлення меморіальних знаків, пам’ятників, встановлення державних нагород за особливі заслуги перед Україною.

Переглядів: 591 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]