Вівторок, 16.04.2024, 21:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 27 » ПРЯМА МОВА
12:01
ПРЯМА МОВА
Михайло ВИШИВАНЮК:
«Галичани зрозуміють Президента»




З переможцем рейтингу найвпливовіших людей Прикарпаття у 2012 році ми спілкувалися в сам розпал «кінця світу», у п’ятницю, 21-го. «Ну що, кінця світу не сталося: сонце світить, журналісти пишуть, обласна державна адміністрація на місці», – жартує Михайло Васильович.
До різноманітних рейтингів голова ОДА також ставиться з посмішкою. Нагадаємо, Михайло Вишиванюк неодноразово був лідером у численних рейтингах керівників областей. А впливовий журнал «Кореспондент» упродовж останніх років стабільно виводив у лідери саме Івано-Франківську область.
Нижче подаємо деякі найцікавіші фрагменти розмови з головою ОДА, записані журналістом  «Західного кур’єра».


Кінець світу

«На жаль, люди часто готові повірити у будь-що – тільки не в здоровий глузд. В «кінець світу», в «злочинну владу», «рятівну опозицію» і т.п. Не потрібно піддаватися різноманітним технологіям, бо все це не від світлих помислів. Хто бодай раз уважно читав Біблію, той знає: коли настане кінець світу, відомо лише Богу-Отцю. Навіть Ісус Христос не знав цієї таємниці. А на нинішньому «кінці світу» просто хтось добряче заробив. Так само і в політиці – різними інсинуаціями нас розводять по різні боки, замість того, щоб консолідувати зусилля на розбудову держави».

Прогноз на 2013-2015 роки

«Галичани зрозуміють Президента Януковича. Всі побачать, що Президент дійсно стоїть на позиціях суверенітету і незалежності. Перейдемо 2013 рік, в якому маємо виплатити щось 9 млрд. зовнішніх боргів за 2008-2009 рр., і поступово будемо виходити з цієї економічної кризи. Буде політика на покращення життя громадян. Нехай це не легко, нехай не все і зразу. Так просто не буває! Настане той момент, коли негаразди залишаться позаду, страшилки, що Президент здає Україну Росії, відпадуть – і все стане на свої місця!»

Нема на то ради…

«Ця Верховна Рада України є цікавою за своїм депутатським складом. Якщо депутати прийшли у парламент і переймуться  відповідальністю за свої слова і обіцянки служити людям, служити народу, то такий парламент відпрацює всю свою каденцію. Якщо ж  превалюватимуть деструктивні процеси, то, звичайно, зможе припинити свої повноваження достроково».
Лебідь, рак та щука… в пошуках істини
«Що стосується Рибака. Я знаю Володимира Васильовича давно і знаю, що це мудра, поміркована людина. Мудро чинять ті керівники, які поєднують досвід, поважний вік з молодістю – молодою енергією, ентузіазмом і, якщо хочете, навіть з авантюризмом. А щодо молодих віце-спікерів – комуніста Калетника і націоналіста Кошулинського, то в суперечностях буде народжуватися істина» (сміється – авт.).

Кадри вирішують все

«Думаю, що розстановка цих кадрів – Азаров – прем’єр-міністр, Рибак – Голова Верховної Ради – пов’язана зі збереженням стабільності в нашій державі. Україну почали занадто сильно розхитувати, розшарпувати в різні боки. Як зовнішні сили, так і дуже багато відцентричних сил працюють всередині самої держави. Працюють на боротьбу з незалежністю України. Я завжди говорив і буду говорити: якщо ти дійсно щирий патріот  і хочеш робити добру справу для України, то це можна робити на будь-якому місці, починаючи від простої професії – прибиральника, робітника, інженера, педагога, механізатора – до міністра, прем’єр-міністра чи президента. Не обов’язково для того, щоб розбудовувати Україну, всім бути президентами. В нас немає в державі стільки посад –  скільки є бажаючих. Вони рвуться до посад, а не до розбудови держави. І в цьому криється велика проблема цього розбрату, який маємо в Україні».

Попередник-непопередник

«Якщо говорити про Миколу Яновича Азарова, то він зробив для країни справді немало. Ми вибралися з великої боргової ями. Коли було мінус 15% стабільної економіки, коли були різко зменшені золотовалютні запаси, то ми з цього вийшли. Інша справа те, що знову увійшли в другу хвилю економічної кризи, яка лютує в Європі сильніше, ніж у 2009-2010 роках. Приведу простий приклад. Якщо у 2010 році наші заробітчани з-за кордону перерахували на свої рахунки в банках України 440 млн. дол., то у 2012 році – тільки 230 млн. дол. Впала економіка в Європі і вдвічі зменшився потік грошей українських заробітчан.
Незважаючи на кризу, українська економіка все-таки продовжує жити. В мінус, слава Богу, не ввійшла. І це при тому, що навіть така країна, як Китай, яка динамічно розвивалася впродовж останніх років, шість кварталів поспіль мала невелике зниження росту економіки».

«Розкладів» багато, а Президент – один

«Демарш Хорошковського, в першу чергу, розцінюю як образу власних амбіцій. Нічого іншого тут немає. Коли при владі – все добре, нормальний прем’єр-міністр, нормальний президент, а тут, коли втратив посаду віце-прем’єра, то зразу всі стали погані. Та якщо всі погані, то виникає питання: навіщо ти з ними працював?
І не треба говорити про якісь розклади на 2015 рік. В нас що не політик, то у всіх якісь «розклади». Посад стільки немає в державі! Президент – один, а розкладів ого-го  скільки…».

Місце –  між союзами…

«Перше, що потрібно українцям, це право в’їзду в Європу без шенгенських віз. Щоб українці мали можливість без проблем поїхати у Францію, Німеччину, Італію чи будь-яку  іншу країну Європи. Щоб український громадянин міг вільно приймати рішення, де йому краще жити, де йому краще працювати. Бо риба шукає, де глибше, а людина – де краще. Коли людині добре, то вона не звертає увагу ні на партії, ні на лідерів (сміється – авт.).
Найцінніше для України – це її незалежність. Нам не потрібно ніяких союзів… По великому рахунку всі мої друзі – керівники областей з тих країн, які вступили в Європейський Союз недавно, кажуть: ви, українці, не спішіть, подивіться добре, чи вам то треба… Бо ми привикли жити при одній системі (ще тій…), а при європейській системі треба буде дуже тяжко працювати…
Щодо Митного союзу… Думаю, те, що Президент хоче створити особливий режим роботи з Митним союзом, це його дипломатичний хід, розрахований на те, щоб ми не втратили ринок, який складає 500 млрд. грн. для української економіки. Якщо втратимо ринки –  ми втратимо робочі місця. От скажіть: чому для будь-якого гуцула, бойка, лемка чи покутянина їхати в Росію на заробітки вважається нормальним, а якщо державі працювати в економічному напрямку з Росією, то це вже вважається ледь не зрадою  національних інтересів?
Ми повинні працювати зі всіма, хто хоче працювати з нами і дає можливість нам продавати свій товар, або спільно виробляти і продавати товар. Нам вигідно те, що дає зиск українській державі.
Україна потрібна всім, дуже потрібна – як Євросоюзу, який тільки через дешевий російський газ, аби не сваритися з Росією, тримає нас на відстані, так само Україна потрібна Росії… Є дуже мудра приказка: своя сорочка ближча до тіла, і кожна держава захищає свої національні інтереси, свою економічну вигоду – як тільки може і де тільки може. Цього пора навчитися Україні!»

Важка шапка Мономаха

«Каденція є дуже непростою, складною. Період складний. Дуже важко вирішувати питання в Києві, коли звідси іде депеша «Уряд – геть!», а ти їдеш просити грошей для вирішення проблем області. Область на сьогодні є дотаційною і нам з цим треба рахуватися. Потрібно чинити трошки мудріше, делікатніше, бо з цими всіма лозунгами ми нічого не добились: Азарова з роботи не зняли і Путін на місці (сміється – авт.), а область від того крику лише втрачає. Ми заробляємо 9 млрд., а проїдаємо 16 млрд.».  

Під юрисдикцію «Свободи»…

«Розмови, що три західноукраїнські області відійдуть під юрисдикцію «Свободи» – повна дурниця. Це політичні спекуляції, якими гратися дуже небезпечно. Якщо, не дай Боже, будемо займатися якимось федералізмом, то можуть сказати: добре, живіть на свої 9 млрд. А де ще 7 млрд. взяти? Люди погодяться жити без пенсій, без стипендій?.. Про це тепер потрібно говорити, бо потім буде пізно. Що, до Польщі приєднаємося? Поляки не захочуть годувати безплатно. Треба ж думати!
Не знаю, не можу стверджувати достеменно, але інколи складається таке враження, що подібні заклики, технології розробляються десь за межами нашої держави… Якщо хтось хоче відвернути Європейський Союз від України, то їм це вдається. Подивіться, що каже Європейський Союз про співпрацю демократичних партій зі «Свободою»… Вони закликають опозиційні демократичні партії перестати співпрацювати зі «Свободою» як радикальною партією. Це говорить Європейський Союз, а не Вишиванюк».

А в облраді – перш за все господарка

«Політичні процеси в обласній раді мене абсолютно не хвилюють. Тому що вся робота перш за все направлена на розвиток області, а не на політичні процеси. Я ніколи не ставив за мету розпочинати в області якісь міжусобні війни. Завжди намагаюся консолідувати всі сили на розбудову області, на те, щоб ми будували школи, дитячі садочки, лікарні. На це моя енергія направлена. А якщо хтось розпочне війну, то я не збираюся в неї встрявати».

Записав Антін ТИМУРА
Переглядів: 898 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 1
1 45  
0
Засунув языка в сракатан вже так, щой дістати не може, скоро нашим РиГіналам нетреба буде підтиратись....
Що незробить жирна пика, тільки б у кріслі сидіти...

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]