Середа, 24.04.2024, 02:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Грудень » 27 » ПРИКМЕТИ
12:44
ПРИКМЕТИ
Новий 2013 рік:  щоб Змія не кусалась
Передноворічні «правила поведінки»  за порадами астрологів та народними забобонами


Навіть якщо ми люди незабобонні і в прикмети не віримо, то чомусь саме перед Новим роком раптом починаємо цікавитися традиціями та особливостями його святкування. У народі з давніх пір побутують новорічні прикмети. Вигадані вони чи сформовані на підставі багаторічного досвіду – невідомо, але, про всяк випадок, дізнатися про деякі цікаві новорічні забобони на порозі свята не завадить.
Отож, які існують "правила поведінки" в переддень Нового року, що варто зробити напередодні свята, а з чим краще почекати, а також де і як астрологи рекомендують зустрічати   2013 рік – читайте у «ЗК».


Рік Змії – в колі сім’ї
Отож, прийдешній 2013 рік за китайським календарем пройде під знаком Чорної Водяної Змії. Він вступить у свої права 10 лютого 2013-го і триватиме аж до 31 січня 2014-го.
Астрологи радять: якщо ви хочете, щоб весь наступний рік видався для вас успішним у всіх планах, то зустрічати його бажано в невеликому, тісному колі своєї родини або компанії, адже господиня року Змія не любить шуму і зайвих рухів. Оскільки прийдешні 365 днів повинні пройти під водяним знаком, непогано відзначати Новий рік біля водойми: річки, ставка, озера, в заміському будинку або на дачі. У будь-якому разі краще не влаштовувати галасливих застіль, а обмежитись затишним оточенням рідні та найближчих друзів.
Щодо новорічного меню, то Змія – любителька розкоші і делікатесів, тому, як запевняють українські знавці астрології, на святковому столі має бути щось екзотичне і неординарне: птиця, риба чи асорті з морепродуктів. А модні столичні кулінари взагалі рекомендують спробувати, до прикладу, копченого вугра. Але для любителів більш традиційної кухні, зазначимо, що Змія обожнює кроликів і зайців, тож для вдалої новорічної закуски цілком підійде і кролятина. Тільки раків на столі бути не повинно — інакше весь рік будете задкувати.

У Новий рік – без боргів, зате в обновках

Головна новорічна прикмета гласить: «Як Новий рік зустрінеш, так його і проведеш». Але є кілька не менш відомих, до прикладу:
1. Напередодні Нового року з дому не можна виносити сміття. А також, згідно з народним забобоном, підмітати і прибирати оселю, бо таким чином «виметете» з дому благополуччя на весь наступний рік. А як же традиційне генеральне прибирання, спитаєте ви? Тут вся справа в тому, що хороші ґазди роблять його за тиждень до Нового року. Саме тоді, як сповіщає вже інше марновірство, з домівки треба викинути весь непотріб. Це символізує звільнення від усього непотрібного і неприємного, створення  простору для нового. Також у день святкування Нового року не можна прати одяг, інакше притягнете до когось із членів сім'ї біду.
2. До Нового року потрібно віддати усі борги. І своїх кровних нікому не позичати, бо весь наступний рік гроші «не водитимуться». А от якщо борг вам повернуть за новорічним столом – весь грядущий рік буде успішним. Ще одне грошове марновірство пророкує: у кого на Новий рік порожньо в кишенях, у того весь рік пройде в нужді, тож у буквальному сенсі покладіть крупні купюри у кишеню або тримайте в руці під бій курантів. А загалом рік Змії сприятливий для фінансових справ. Змія – матеріалістка, стверджують астрологи, а отже 2013 рік –  це сприятливий період, аби зміцнити фінансову стабільність. У наступні 365 днів буде вигідно відкривати депозити у банках та збирати гроші на великі покупки.
3. У новорічну ніч треба одягнути щось нове. Це символізує те, що наступний рік буде успішним. І не обов’язково бути в обновках з голови до п’ят – то може бути навіть якась дрібничка, головне, щоб нова. Тут справа не у видимості, а у прихованому символізмі: Новий рік – у новій «амуніції».
Щодо власне 2013 року, то його астрологи рекомендують зустрічати у чорних, сірих, синіх, блакитних та зелених кольорах одягу, бо саме їх вважають улюбленими барвами Змії. Крім того, рептилія любить блискучі золоті та срібні відтінки, а червоний колір за китайською традицією завжди приносить удачу. Пухнасті кофтинки і вовняні светри краще залишити для іншого разу – матеріали та тканини мають бути гладенькими, бажано блискучими. Не варто також забувати про срібні та золоті прикраси, відблиск яких схожий на переливи зміїної луски.
4. У перший день Нового року не можна братися ні за яку роботу. Бо, згідно з народним забобоном, весь рік доведеться тяжко працювати. Цього марновірства українці, безумовно, свято дотримуються, і першого січня нічого тяжкого навіть в руки не беруть. Окрім пляшки, звичайно.

Є ще й такі маловідомі українські новорічні повір’я:

– У ніч перед Новим роком потрібно спати без подушок, щоб цілий рік не боліла голова.
– Перед тим як усією сім’єю сісти за новорічний стіл, треба обплутати шнурками його ніжки – тоді ви цілий рік житимете дружно і у злагоді.  
– Дівчатам, які у грядущому році хочуть зустріти свою другу половинку, треба вручити невеличкі подарунки до Нового року сімом маленьких хлопчикам.
– Прикмета про віник. 31-го грудня треба купити новий віник і, перев’язавши його червоною стрічкою, поставити мітлою вгору – це принесе у дім багатство і достаток у новому році.
– Того, хто за новорічним столом вип’є останній келих вина чи іншого святкового трунку з пляшки – чекає удача.
– Якщо хтось чхне за новорічним столом – рік видасться щасливим для всіх учасників застілля.
– Є і народні синоптичні прикмети до Нового року, наприклад: «який перший день січня, такий і перший день літа» або «якщо новорічна ніч зоряна – до врожаю».

Новорічні прикмети – пережитки минулого чи…
Пам’ятайте, аби Новий рік був вдалим, зовсім не обов’язково зустрічати його, дотримуючись усіх марновірств. Тим більше, що в них є сенс тільки тоді, якщо людина в них вірить. Отже, якщо маєте можливість викинути всі старі речі –  викидайте. Хочете зустріти Новий рік у новому одязі – купуйте все нове. Головне, щоб це було ваше бажання.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

ДО ТЕМИ:
У прикрашанні ялинки теж є свої забобони. До прикладу, якщо ви хочете, щоб наступаючий рік приніс вам фінансову стабільність, тоді прикрасьте ялинку грошовими купюрами і монетами. Якщо мрієте про солодке життя, тоді лісову красуню варто одягнути в цукерково-шоколадний наряд. Якщо хочете в новому році знайти свою другу половинку, тоді головною прикрасою вашої ялинки повинні стати сердечка, зображення закоханих парочок і різні парні предмети. Універсальна прикраса – маленька підкова. Вона символізуватиме вдалий наступний рік.

А чи вірять у новорічні прикмети дружини впливових мужів Прикарпаття?


Лідія Анушкевичус, перша леді Івано-Франківська, дружина міського голови Віктора Анушкевичуса:
«Сказати, що зовсім не вірю в прикмети – злукавити. Одного разу почула фразу на проповіді: «Якби люди вірили в Господа Бога так, як в пусті відра, то всі були б святі». Цю істину несу з собою по життю і, якщо починаю занадто багато думати про прикмети, згадую ці розумні слова священика. До новорічних марновірств відношусь без фанатизму, вони скоріше допомагають налаштуватись на святковий настрій. До прикладу, новий одяг  для мене не має принципового значення, але стараюсь одягнутись по-особливому і дослуховуюсь до порад щодо кольорів. 2013-й рік зустрічатиму в своїй домівці з рідними – це традиція нашої сім’ї. А основне для зустрічі Нового року – це хороший настрій. З  святом вас і ваші родини! Успіхів і здоров’я у Новому році!»

Галина Сич, дружина народного депутата України, екс-голови облради Олександра Сича:
«Чесно кажучи, у новорічні прикмети я не вірю. А саме свято – Новий рік, на мою думку, сьогодні стало якимось майже буденним – для мене це ще один привід зустрітися з сім’єю, поспілкуватися, от і все. А от Різдво і Свята Вечеря – з цими святами вже пов’язано більше звичаїв, прикмет. Хоча є у мене й одна новорічна традиція – в цю ніч я завжди переодягаюся Дідом Морозом, Снігуронькою, Циганкою чи ще кимось іншим і дарую усім близьким жартівливі подаруночки чи віршики. Раніше, коли ми святкували Новий рік у нашій міській квартирі, я брала з собою ще й сина і ми удвох ходили з першого поверху до дев’ятого, усіх вітали. Сусіди ще й досі згадують. Я вважаю, головне – вміти самому собі зробити свято, бо в іншому випадку жодні прикмети не допоможуть. А щодо саме цього року, то 2013-й наша сім’я, як завжди, зустрічатиме у моєму рідному Делятині, в колі близьких родичів».

VOX POPULI

Скільки грошей ви плануєте витратити на святкування Нового року?


Аліна, студентка:
– Ми з друзями збираємось по двісті п’ятдесят гривень і спільно робимо святковий стіл. На основні продукти нам вистачить, ми все підрахували. Крім того, ще наші однокурсники, що живуть у місті, принесуть кожен щось смачненьке з дому (що мама приготує), тож наша братія не буде голодна. Та й що студентам треба? Головне, що буде весело!

Оля,  майстер з манікюру:
– Наша сім’я – це я з чоловіком, донечка і мама. Ми не плануємо запрошувати друзів і самі нікуди не підемо, будемо вдома святкувати. Я останнім часом люблю годувати родину тільки натуральною їжею, краще нехай її буде менше, але щоб якісна і корисна. На новорічний стіл використаємо до тисячі гривень, може 700-800. Звісно, що приготуємо м'ясо, рибу, якийсь салатик і таке інше, та основний акцент буде зроблено на фрукти, овочі, натуральні соки.

Геннадій Вікторович, пенсіонер:
– Я так точно не підраховував, та, думаю, до двох тисяч гривень піде. Це в моєї дружини треба запитати, вона в мене спеціаліст по накриванню столу, та й по спустошенню кишень чоловіка… До нас прийдуть святкувати і  діти, і внуки, а сімейка в нас чималенька, тож не шкода і витратитись, один раз в рік буває Новий рік! (Сміється) Якщо, звісно, кінець світу не настане раніше…

Олег,  робітник:
– Я не можу назвати точну суму, та приблизно гривень 500-600. Воно, звісно, хотілось би і більше, але свята тільки починаються, треба щось і на кутю залишити, дітям на подарунки на  Новий рік і Різдво. Думаю, що дружина приготує традиційний салат олів’є, бо я його дуже люблю, і печену гуску з овочами, вона в мене це робить майстерно! А все інше… Та що буде – те буде, головне, щоб всі були здорові і гарний настрій мали.

Василь, підприємець:

– У нас виїзний корпоративчик у новорічну ніч, фірма за все платить. Думаю, по 2000-3000 тисячі на особу вийде, бо у святкування, крім новорічного столу, входить шоу-програма, та й готель у горах нам замовлено, святкуємо два дні з розмахом. Але, наголошу, за все платить фірма, тому моє завдання – не підраховувати видатки на цю справу, а бути веселим і гарним…Тим більше, що я холостяк!
Опитував Тарас ЯКОВИН

Переглядів: 1794 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]