Четвер, 25.04.2024, 18:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 13 » Прикарпатці «вскочили у гречку»
14:59
Прикарпатці «вскочили у гречку»
Перед загрозою зростання цін люди кинулися робити запаси

У деяких центральних ЗМІ з’явилася інформація про те, що вже восени очікується подорожчання основних продуктів харчування на 10 відсотків. Щоправда, достеменно не відомо, чи   так воно станеться, адже, як запевнив Прем’єр-міністр України Микола Азаров, підстав для підвищення цін немає. Втім мешканців Прикарпаття такі повідомлення насторожили і ті кинулися робити запаси продуктів харчування, незважаючи навіть на ціну товару. Ми вирішили з’ясувати, чи насправді буде підняття цін на хліб, м’ясо, молоко та цукор, як про це говорять декілька останніх днів.

Фахівці із виготовлення харчової продукції стверджують, що хтось спеціально роздуває ажіотаж навколо певних видів продукції. І саме тому люди кидаються скуповувати той товар. Мовляв, скоро він буде або дуже дорогим, або взагалі зникне з прилавків. Як результат – потерпіла гречка. А основний акцент у цій колотнечі ставиться на подорожчання хліба.
Ми поцікавилися ситуацією на ринку зерна і хліба безпосередньо у керівників підприємств, котрі причетні до виготовлення хлібобулочних виробів. Директор ВАТ «Івано-Франківський хлібокомбінат» Світлана Криворучко каже, що не хотіла б нагнітати ситуації навколо можливого зростання ціни на хліб. За її словами, людям не потрібна зайва паніка. Тим більше наперед говорити про ціну на хліб некоректно, адже ще нічого не відомо на державному рівні. «Сподіваюся, що ціни на соціальні види хліба залишаться на нинішньому рівні. Поки що в нас є достатній запас борошна із минулорічного врожаю, а тому хліб не повинен різко подорожчати», – запевнила пані Світлана.
В результаті охоплення людей масовим психозом дивним чином із прилавків на ринках області зникла гречка. «Не дивлячись на те, що ціна на гречку стрімко зростала і в кінцевому результаті становила 13 гривень, люди все одно розбирали її по декілька кілограмів», – каже продавець на ринку. Також підприємці запевняють, що, якщо і далі так буде, то незабаром люди зметуть і борошно, і цукор. Проте все це цілком безпідставно.
Подекуди в магазинах гречка все ще є і коштує вона трохи менше, ніж 13 гривень. У підприємців виникає побоювання, що невдовзі люди будуть масово скуповувати все підряд. Не за горами осінь, а тому основним актуальним продуктом харчування буде цукор. Аграрії запевняють, що ціни на цукор восени взагалі мали би падати, бо завжди так було, що на порозі нового врожаю спостерігався спад.
Найбільше людей охопила паніка щодо подорожчання хліба, мовляв, погодні умови «посприяли» тому, аби вартість основного продукту харчування пішла вверх.
«Погода була складна і хороша одночасно. Але в цілому жнива пройшли злагоджено. Станом на 10 серпня ми зібрали 75 відсотків посівних площ і отримали майже 180 тисяч тонн добірного зерна. Липнева стихія наробила трохи біди – було підтоплено 15,5 тисяч гектарів сільськогосподарських угідь. Попри те збитки незначні, вони становлять всього 2-3 відсотки», – каже в.о. начальника головного управління агропромислового розвитку ОДА Іван Андріїшин.
За словами головного аграрія області, хлібоприймальні підприємства вже отримали 16 тис. тонн зерна. Питання полягає у тому, щоб забезпечити формування незнижуваних запасів продовольчого зерна врожаю поточного року в обсягах тримісячної регіональної потреби. Зокрема, для міста Івано-Франківська така потреба становить 8,7 тисяч тонн. З цією метою видане відповідне розпорядження голови ОДА Михайла Вишиванюва, котре зобов’язує до 1 вересня сформувати тримісячний запас зерна, який для області в цілому становить 51 тис. тонн зерна.
Підстав для підвищення цін немає, бо в аграрному фонді є значна кількість зерна попередніх років. Це зерно зараз буде викидатися на ринок для того, аби стабілізувати ціни, запевняють сільгоспвиробники.
«Люди повинні розуміти, що частково якийсь незначний відсоток може і зрости, адже ціна на газ зросла. Чуда не буває. Ринок сам продиктує свої ціни, виходячи із тих складових, які будуть, – пояснює пан Андріїшин. – Цього року в області ми посіяли достатньо гречки, скоро приступимо до її збирання. Просто в суспільстві створюється штучний ажіотаж. Не знаю навіть, чому він виник. Зібравши урожай з тих площ, які засіяні гречкою, ми можемо повністю забезпечити населення своїми крупами».
Також чиновники запевняють, що треба трохи почекати і подивитися, які будуть світові ціни на зерно. Держава робить все можливе для того, аби стабілізувати ціни, найперше на соціальні види хліба.
Сухарів сушити не доведеться. Хліб все-таки буде на столі у кожного українця. Щоправда, виникають певні сумніви щодо можливої якості дешевого хліба, бо, як-то кажуть, дешеве добрим не буває. Справа за виробниками харчової промисловості.
Тим часом, як повідомляється на сайті Finance.ua із посиланням на Deutsche Welle, «прем’єр України спростовує існування економічних підстав для зростання цін на хліб. Його опоненти нагадують про стрибки світових цін на зерно, заборону експорту зернових з Росії і подорожчання енергоносіїв в Україні. Після того, як в перші дні серпня на світових ринках було досягнуто максимальних за останніх 23 місяці цін на зерно, з початку цього тижня вони повернулись на колишні позиції. Ці стрибки цін на біржах аналітики пояснювали панікою у зв’язку з введенням заборони на експорт російського зерна з 15 серпня, а також спекулятивними махінаціями зернотрейдерів, які нібито скористалися такою ситуацією для підвищення цін.
Володимир БОДАК
Переглядів: 1089 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]