П`ятниця, 26.04.2024, 01:23
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 19 » Прийшов Спас, тримай рукавиці про запас
11:25
Прийшов Спас, тримай рукавиці про запас
Сьогодні, 19 серпня, ми відзначаємо день Переображення Господнього або Другий  чи Яблучний Спас. Цього дня у церквах України відправляються урочисті Богослужіння із освяченням садовини. Запашні груші, червонобокі яблука, смачний виноград та свіжий і духмяний мед несуть цього дня господарі, щоби поблагословити дари природи.

За народними віруваннями, саме цього дня лелеки відлітають у вирій. А якщо після Спаса ви десь побачите одинокого лелеку в полі, то знайте, що він просто не зміг відлетіти і сумує за своїми. Тому в народі й виникло прислів’я: ходить як бузьок по Спасі. А ще кажуть, що після Спаса вже можуть наступити холодні дні, адже Спас прийнято відносити до циклу осінніх свят. Тому й кажуть: «Прийшов Спас, тримай рукавиці про запас».
Традиційною стравою на Спаса є паляниці з маком.
Для паляниці: 0,5л кефіру, 0,5 чайної ложки соди, погашеної оцтом, одна столова ложка цукру, солі на кінці ножа, одне яйце, муки – скільки прийме тісто. Воно має бути доволі густим, щоб можна було розкачати. Після випікання готові паляниці скласти одна на одну і закутати в кухонний полотняний рушник, щоб були м’які.
Для маси: дві склянки маку залити окропом і розтерти в макітрі. Додати склянку меду. Можна, за бажанням, ще додати трохи цукру. Паляницю поламайте на шматочки, залийте маково-медовою масою і залиште при кімнатній температурі на 3-4 години. Паляниця має добре просякнути медом, і бути вологою. Якщо вона сухувата, то додайте меду або скропіть теплою водою.
Переглядів: 2161 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 2
2 Народна думка  
0
Шановний, а чи не хотіли б Ви забрати свої тупі коментарі звідси? А то псуєте всю картину. Кому потрібні ті Ваші каляки-маляки???

1 СОКІЛДНІСТЕРЗ57  
0
Запрягайте друзі коні ! спочивати нам не час! бо ж ніхто нам не здобуде нашу воленьку за нас!вірим ми що воскресіння Христа близький уже час! хай скоріше на спасіння з Сонця Бог прийде до нас! хай воскреснуть в Україні найсвятіші з козаків! хай хоругви жовто-сині розіб'ють всіх ворогів!хай повстане з України Царство Боже навіки, хай з Ісусом чудозміни чинять швидше козаки. ми ж не зрадники лукаві, ми вкраїнці, не хохли, ми за Бога й Україну у священний бій пішли. Будьмо за УПА! ВІРМО ЩО ВСЕ БІЛЬШЕ СВЯТІШІ Й ВЕСЕЛІШІ ЩОРОКУ СТАНУТЬ УКРАІНИ СВЯТА! УСІХ ХТО Є Й БУДЕ ЗА БОГА І УКРАІНУ З НАМИ УПА ДРУЗЯМИ Й КОЗАКАМИ З СВЯТАМИ ВІТАЄМ ТА ВСЬОГО НАЙКРАЩОГО БАЖАЄМ! ЩАСЛИВО НАМ І НАШІЙ ЄДИНІЙ СВЯТІЙ ГЕРОІЧНІЙ НЕСКОРЕНІЙ БАТЬКІВЩИНІ !ПАМЯТАЙМО ЩО ГАЛИЧИНА Є НАЙСВЯТІША ЗЕМЛЯ БОГА І ТУТ НАЙПЕРШЕ БОГОРОДИЦЯ З СВЯТИМИ ЗГІДНО глав12\19 ОДКРОВЕНЬ СВЯТОГО АПОСТОЛА ІВАНА прийде та своіх спасе а злих прожене! ЄДНАЙМОСЯ НАВКОЛО ХРИСТИЯН+УКРАІНЦІВ УСІХ НАЦІЙ БОЖІ ДОБРІ ЛЮДИ І ВІРМО ЩО СВІТ ЦЕЙ СКОРО ЯВНО УВЕСЬ БОЖИЙ БУДЕ! ПРОСТИ Й СПАСИ УСІХ НАС СИНЕОКИЙ РУСИЙ ІСУСЕ Й ДАЙ З РАН ТВОІХ ДОЛОНЬ СКОРІШ ПРОТИ ЗЛА СВЯТИЙ ВОГОНЬ! СВЯТІ ГЕРОІ + КОЗАКИ ВОСКРЕСНІТЬ ДО НАС НА ВІЧНІ ВІКИ! РАЗОМ ПЕРЕМОЖЕМ! СЛАВА ХРИСТОВІ Й УКРАІНІ! САМОСТІЙНЕ КОЗАЦТВО УКРАІНИ УПА\ УГВР генерали УНР СВЯТОСЛАВ ЧУПРИНКА+ ПАВЛО ДНІСТЕР+

Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]