П`ятниця, 19.04.2024, 16:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Грудень » 8 » ПОЗИЦІЯ
11:04
ПОЗИЦІЯ
Опозиція має об’єднуватися справжня, а не фальшива

Упродовж останніх тижнів події в Україні розвиваються вкрай стрімко. Вирок Тимошенко спричинив появу чималої кількості заяв наших закордонних партнерів, які чітко дали зрозуміти: подальша доля інтеграції із ЄС залежить від політичної волі української влади. Поки провладні сили зливаються у єдину Партію регіонів, опозиційні політики говорять про консолідацію й  при цьому голосують за закон про вибори до парламенту.  Що чи хто наразі становить найбільшу загрозу для України та її незалежності? Більшість депутатів парламенту не здатна  впливати на прийняття будь-яких рішень. Що може зробити в цій ситуації опозиція, тим більше розрізнена? Як донести до влади іншу, альтернативну думку, змусити з нею рахуватися?  На ці та інші питання 30 листопада відповів  Анатолій  Гриценко, голова парламентського Комітету із питань національної безпеки й оборони, лідер партії "Громадянська позиція",  який відвідав Івано-Франківськ й поспілкувався з журналістами.

Європейський вибір – питання внутрішньої політики України
Головною загрозою у зовнішній сфері лідер «Громадянської позиції» вважає втрату стратегічної перспективи для України у співпраці з Європейським союзом.
Найбагатші люди країни, які стоять на найвищому рівні української політики, давно обрали для себе Європу. Вони там живуть, тримають свої кошти, літаки і яхти, лікуються. Їхні діти навчаються в університетах Лондона, Парижа, Риму, Берліна, а не в Астані чи Мінську. Попри фінансові, економічні, гуманітарні проблеми Євросоюзу, треба визнати незаперечне: ніхто нічого більш ефективного за останні років 70 на планеті не створив.

Впровадження зараз ринку землі матиме катастрофічні наслідки для України
У парламенті вже зареєстровано законопроект №9001-1, який передбачає впровадження ринку земель сільгосппризначення. Приватна власність на землю в Україні можлива, але не за такої влади і не під час світової фінансової кризи.
40 млн. га родючих українських земель будуть сконцентровані в руках кількох сімей, що жодним чином не позначиться на розвитку інфраструктури села і соціальній сфері. Попри декларації влади, якщо земельна реформа буде проведена, іноземці не матимуть можливості придбати землі в Україні, юристи нарахували понад десяток схем, за якими іноземці можуть обійти заборону і купити землю.

Головне завдання – сформувати нову українську еліту
 «Нині головне завдання – кардинальне оновлення, а фактично – формування нової української еліти, яка б розірвала колообіг брехні в українській політиці», – вважає лідер «Громадянської позиції».
На зустрічах з людьми Гриценко першим ставить питання: чи є претензії до нього, до його роботи? Якби в команді були люди, які можуть прийти в будь-яку аудиторію, так само поставити це питання і почути у відповідь «ні», це було б найкращою базою для руху вперед, взяття через вибори влади і проведення іншої політики. Після Майдану в людей складається враження, що всі однакові, всі в політиці – продажні. Та відповідальність має прізвище. Достатньо 100 людей, аби держава радикально змінилась.   Це не має бути якийсь ситуативний об’єднавчий проект, щоби потрапити в парламент, треба, щоб це було щиро, стратегічно, як мінімум до 2020-го року, продемонструвати, що можна проводити іншу політику, побудовану на розумінні світових процесів, внутрішніх проблем та шляхів їх вирішення. Завдання опозиції  не лише критикувати владу, а й пропонувати альтернативні підходи. Зрозуміло, що зараз шанс прийняти опозиційний закон близький до нуля, але, тим не менш, пропонують альтернативні рішення, частина з яких інколи враховується, – наприклад, скасування техогляду. Першим з таким революційним законопроектом до Верховної Ради звернувся ще в лютому нардеп Анатолій Гриценко. Саме він вважав, що «державний технічний огляд став суто паперовим, не пов’язаним з технічним станом транспорту, зайвою бюрократичною процедурою». Щоправда, його проект закону тоді зібрав лише 143 голоси на свою підтримку.

Чинна влада знає, що втрачає підтримку суспільства
Чому Янукович вирішив змінити формат виборів, адже за нинішнім пропорційним законом він двічі вигравав парламентські вибори? Тому що він бачить рівень підтримки партії влади уже впав до 15%. Це означало б, що за існуючого закону через 12 місяців влада Януковича б завершилась! А найбільша проблема навіть не в тому, що законом ввели 50% мажоритарників, а в тому, що допустили до виборів так званих самовисуванців. Зараз соромно витягти з кишені партквиток Партії регіонів і чесно показати його людям, а краще сховатися за незалежного самовисуванця. Але при нинішній владі це будуть якраз ті самі «тушканчики»: отримавши мандат, вони одразу запишуться у фракцію ПР. А партії «Батьківщина», «Фронт змін», ПРП, «За Україну» та інші, які голосами своїх депутатів підтримали цей закон, іще 17 листопада ставили свої підписи під зверненням до керівництва Ради Європи, разом виступали за збереження пропорційної системи з відкриттям партійних списків. Тепер виправдовуються й розказують, що новий закон – це шедевр, вершина прозорості, що він перекрив усі канали фальсифікацій і що з цим законом опозиція гарантовано переможе.
Та закон іще не вийшов зі стін Верховної Ради, його не підписав Янукович, а ті, хто святкують «перемогу», уже ділять округи, яких не існує?! Чого бігти поперед потягу? Уже традицією став продаж своїх прибічників. Вчорашні опозиціонери йдуть у владу, розмінюючи довіру людей на посади і доступ до ресурсів.
Лідер «Громадянської позиції» відкинув звинувачення, що критикує новий закон лише через невисокий рейтинг своєї партії. «Мовляв, Гриценко «пролітає» мимо Ради. По-перше, до виборів майже рік. А по-друге, я неодноразово говорив: нехай Янукович збільшує бар’єр хоч до 10% – опозиція все одно здолає, більше того, за цих умов вона швидше об’єднається. Але, знову наголошую, має об’єднуватися опозиція справжня, не фальшива».
Т. Н.
Переглядів: 801 | Додав: bond | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]