П`ятниця, 29.03.2024, 13:51
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Березень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2011 » Березень » 17 » «Постільні» небезпеки
10:38
«Постільні» небезпеки
21 березня в багатьох країнах відзначають Всесвітній день сну. За статистикою, від безсоння потерпає майже десята чистина всього населення. В основному причинами безсоння є неврівноважений ритм життя, нервові стреси та збільшення психічних і фізичних навантажень. Для нормального відновлення сил людському організму потрібно спати вісім годин на добу. Це для дорослого, а в дитячому віці тривалість сну має становити 12 годин. Але чи комфортно ми проводимо третину власного життя?
Серед важливих чинників, котрі впливають на сон людини, є також і постіль, оскільки саме від комфортності ліжка залежить фізичне відновлення сил. Якщо вам м’яко, тепло, а головне – нічого «не кусає», то ви маєте всі шанси здорово поспати. Зовсім інша справа, якщо ви стали заручником неякісної постільної білизни. Вона може втратити і форму, і колір. А ще містити шкідливі хімічні речовини. Як приклад, наводимо лист нашої читачки.
«Доброго дня, шановна редакціє «Західного кур’єра». Прочитала у вашій газеті статтю про постільну білизну, котра називається «Подбайте про здоровий сон», і вирішила поділитися тим, що сталося зі мною. Якось я стала жертвою неякісної постільної білизни на місцевому ринку. Ні сном ні духом не відала я, що переді мною лежить комплект постільної білизни, м’яко кажучи, неякісний. Він був дуже акуратно запакований. Ціна мені сподобалась, та й продавець порекомендувала. Вже вдома я побачила, що придбала щось не те. Коли розпакувала комплект, то від нього йшов якийсь дуже неприємний запах. Але з часом він вивітрився і все ніби стало на свої місця. Проте результат не забарився. Коли я випрала білизну, вона була не схожою сама на себе. Простирадло так розтягнулося, що ним можна було накривати не одне, а два ліжка. Тепер я навіть не знаю, чи варто довіряти тому товару, котрий продається на ринку. Я вже готова заплатити навіть вдвічі дорожче, аби лиш товари були якісні. Як то кажуть, скупий платить двічі». (Марія Ільницька, м. Коломия).
Це далеко не поодинокий випадок, коли споживач не знає елементарних правил купівлі товарів народного вжитку, застерігають працівники Інституту гігієни та Укрметртестстандарту. На жаль, ситуація на ринку дуже невтішна. Мова йде і про підміну брендів, і про контрафактну продукцію, і обман споживача  за якістю тканин та вмістом хімічних речовин, а також відсутність належного маркування виробів. Проте експерти одноголосно стверджують, що не перевелися ще в Україні чесні підприємці, котрі дбають про здоровий сон своїх споживачів. Серед таких текстильних підприємств вони називають продукцію концерну «Ярослав». Щоправда, на місцевих ринках її дуже важко відшукати у вирі ковдр та подушок на синтетичних матеріалах.
«Той факт, що постільна білизна не підлягає обов’язковій сертифікації, не звільняє виробників та імпортерів постільних виробів від відповідальності та обов’язку гарантувати безпеку такої продукції для здоров’я людини», - зауважує начальник Центру сертифікації та випробувань продукції легкої промисловості Укрметртестстандарту Наталія Попова.
Продукція концерну «Ярослав» минулого місяця успішно пройшла випробування Центру незалежних споживчих експертиз «Тест». Крім того, як запевняє керівництво концерну, постільна білизна під однойменною торговою маркою виробляється тільки з натуральних тканин. «Ми свідомо йдемо на сертифікацію своєї продукції, бо сповідуємо дотримання екологічних умов. Минув той час, коли ми не замислювалися, на чому або під чим спимо. Сьогодні треба говорити про комфорт, загальну гігієнічну культуру ліжка, – каже директор і власник концерну «Ярослав» Олександр Барсук. – Жахливим є те, що чисту синтетику в постільній білизні деякі горе-виробники видають за стовідсотково бавовняну. А це вже злочин перед здоров’ям людини».
Дмитро ГУСАК
Переглядів: 854 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]