П`ятниця, 29.03.2024, 11:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Серпень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2010 » Серпень » 19 » Порт Франківськ прийняв мистецькі каравели
11:25
Порт Франківськ прийняв мистецькі каравели
Андрухович читає свою «Індію» на піску, а Прохасько «Порт Франківськ» – на руїнах Пнівського замку

Чи пробували ви коли-небудь здійснити мандрівку країнами світу із особливою метою – пізнати культуру і побут країни? Якщо ні, то саме у ці дні така нагода випала всім жителям та гостям обласного центру Прикарпаття. Протягом цілого тижня в Івано-Франківську відбувається масштабна подія – демонстрація культур різних народів світу, причому щодня інша. Вперше в нашому місті проводиться Міжнародний мистецький проект «Porto Franko 2010». Про його особливості та унікальність нам розповів організатор дійства Роман Григорів.


– Івано-Франківськ, на мою думку, найбільш потенційне місто, яке має колосальний мистецький арсенал, – каже організатор. – Тут проводився фестиваль «Бієнале» в ті часи, коли було важко його організувати. Зараз це є не просто наступна спроба такого фестивалю. Власне, ми відмовилися від такого визначення як фестиваль. Натомість запропонували тимчасову назву – Міжнародний мистецький проект «Porto Franko 2010». Porto Franco – це економічний термін, який ми перенесли в мистецьку площину. Із заміною однієї букви назва має більшу прив’язку до Івано-Франківська. Porto Franco – це вільне місто. Так сталося, що в Україні так називають Одесу, щоправда економічного, більше морського спрямування.
Під час декількох днів дійства відбуватиметься своєрідний мультикультурний обмін. «До Івано-Франківського порту причалять три команди із Польщі, по одній з Китаю, Німеччини, Франції, дві з Росії, – продовжує пан Роман. –  Формат цього проекту є необмеженим. Тому ми намагалися синтезувати всі види сучасного мистецтва – від старовинної музики до найсучасніших проявів мистецтва різних жанрів. Тут буде все – і література, і музика, і театр, і візуальне мистецтво, навіть національна кухня».
Охочим поласувати смачними, вишуканими та ексклюзивними стравами народів світу варто завітати у ці дні до ресторану «Фран-ко». Тут буде проведено три майстер-класи – іранська, німецька та французька кухня. Ексклюзивну страву від кухарів можна буде виграти шляхом вікторини та продегустувати її. Та й готуватимуть страви кухарі зі світовими іменами. Чого вартий хоча б французький кухар Ерве Бурдон.
Усі дні фестивалю в місті лунатиме музика тих країн, котрі презентують свою культуру. Музика є основою проекту. «Ми знаємо, як зробити Івано-Франківськ культурно-мистецьким центром Європи. Втім Івано-Франківськ може стати не тільки туристичним центром, адже місто є надзвичайно цікавим, із потужним потенціалом на всіх рівнях», – зізнається Роман Григорів.
Одним із важливих завдань перед організаторами було розташування майданчиків. Концерти у внутрішньому дворику медичного університету чи на піску посеред Вічевого майдану не повинні залишити байдужими нікого. Тим більше, що все це буде надзвичайно гармонійно.
– Радикальне вирішення акції – одна із основних ідей нашого проекту. Чому саме ми хотіли задіяти архітектуру? Це все робиться для естетизації побутового простору. Звичні речі в такому плані набувають іншої аури, – зазначив пан Роман. – Ми хотіли повністю відмовитися від звичної сцени. А тому всі заходи будуть проводитися просто на вулицях, у дворах та на балконах.
Володимир БОДАК

Віктор КОЗАЧОК, меценат проекту:
– Міжнародний мистецький проект «Porto Franko 2010» є дійсно значущою подією в культурному житті міста, області і країни в цілому, а також чудовою можливістю обміну культурно-мистецьким здобутком українського народу та європейських країн-сателітів. «Porto Franko 2010» потрібно розглядати не лише як фестиваль, а в першу чергу як арену для обміну досвідом здобутків та потенціалів.
«Porto Franko 2010» — це вернісаж талантів та можливість для наших творчих співвітчизників вийти на міжнародну сцену. В той же час, на мою думку, проект буде цікавий не лише учасникам, але й кожному мешканцю міста, адже він надає можливість всім побачити якісний некітчевий арт-продукт в різних його проявах.
Я переконаний, що для учасників з України фестиваль послужить хорошим вектором для їхнього розвитку та своєрідним мостом для виходу сучасного українського мистецтва на європейський загал.
Для мене особисто та й, гадаю, для всіх мешканців міста, дні проведення фестивалю стануть справжнім відпочинком для душі та серця. Я впевнений, що фестиваль стане хорошою традицією в майбутньому та ще одним кроком в Європу, який ми робимо вже тепер.
Переглядів: 1023 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]