Вівторок, 23.04.2024, 11:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 13 » ПОРАДИ
09:38
ПОРАДИ
Медовий сезон

Ось і настав сезон на соковиті кавуни та смачні дині. Правда, зараз продають скоростиглі сорти, в яких рівень нітратів знаходиться на межі допустимої норми,            а то і перевищує її.
Як вибрати кавун
Скоростиглі сорти кавунів вирощують під плівкою, з додаванням великої кількості добрив. За короткий термін ці ягоди не встигають стати солодкими, зате встигають увібрати в себе нітрати та інші шкідливі речовини.


Медики не рекомендують купувати скоростиглі і імпортні кавуни. Краще починати ласувати цими ягодами з середини серпня.
Щоб вибрати соковитий і солодкий зрілий кавун, слід дотримуватися кількох правил:
Не купуйте кавун у невідповідних місцях, запитуйте у продавця свідоцтво держсанепіднагляду.
Кавуни повинні лежати під накриттям, на спеціальних піддонах висотою не менше 20 сантиметрів.
Не купуйте кавуни, які продаються вздовж автомобільних доріг. Зірвана ягода легко поглинає токсичні речовини із повітря.
Ягода повинна бути трохи витягнутою, округлої форми, не плескатою з одного боку.
На кавуні не повинно бути ніяких пошкоджень, подряпин, нерівностей і тим більше тріщин.
Кавун повинен бути рівномірно забарвлений, причому чим контрастніші кольори, тим смачніший кавун.
Зверніть увагу на плодоніжку: у не переспілих кавунах вона повинна бути не сильно зів’яла. Якщо плодоніжка зелена – ягода недавно зірвана, а якщо суха – зірвана вже 2-3 тижні тому.
Достиглий кавун при постукуванні видає глухий звук.
Ознака спілості кавуна – це потріскування при стисненні ягоди руками.
Велика жовта пляма на боці кавуна свідчить про те, що кавун ще не достиг. Вибирайте кавун із жовтою плямою малих розмірів.
Поверхня кавуна повинна бути без матового нальоту. Якщо шкірка кавуна легко дряпається нігтем – кавун достиглий.
Купуйте кавуни середнього розміру (від 6 до 10 кілограмів), занадто великий кавун може бути перегодований підсилювачами росту, а маленький, як правило,  недоспілий.
Розрізавши вдома кавун, занурте його шматочок у склянку із чистою водою. Якщо вода порожевіла, значить кавун містить барвники. Такий кавун їсти небезпечно.
Прожилки у кавуна повинні бути білі. Товсті жовті прожилки свідчать про надлишок нітратів у ньому.
Нітрати в кавуні розподілені нерівномірно. Найбільше їх у районі шкірки та плодоніжки. Тому дітям краще давати м’якоть із середини кавуна.
Якщо куплений кавун має кислий запах, його в жодному разі не можна їсти. Інакше ви ризикуєте отримати харчове отруєння.
Кілька слів про лікувальні властивості кавуна.
Кавун має сильні сечогінні, жовчогінні, протизапальні, жарознижуючі і загальнозміцнюючі властивості.
Вживання кавуна нормалізує процеси обміну речовин, покращує роботу кишечника.
В народній медицині сік кавуна використовували для живильно-вітамінних масок обличчя. Такі маски попереджають в’ялість шкіри, покращують її  колір, роблять м’якою і гладкою.
Як вибрати диню
Зазвичай, вибираючи диню, люди звертають увагу лише на її зовнішній вигляд, ігноруючи інші важливі характеристики достиглої дині.
Критерії вибору дині досить прості, а от наслідки від неправильного вибору можуть бути значно гіршими, ніж у кавуна. Солодка м’якоть дині є чудовим місцем для розмноження шкідливих бактерій. Тому, щоб уникнути проблем зі шлунком, рекомендуємо підійти до вибору дині зі всією відповідальністю.
Запах. Достигла диня повинна пахнути медом. Краще не купувати диню із запахом зелені, без запаху взагалі або із неприємним запахом.
Зовнішній вигляд. Під час вибору дині зверніть увагу на її поверхню, яка повинна бути без порізів, тріщин, плям і вм’ятин. Під плямами диня може бути гіркою, а через тріщини всередину дині можуть потрапити шкідливі бактерії.
Звук. Поплескайте долонею по дині. Стигла диня повинна видавати глухий звук.
Пружність. При натисканні на шкірку пальцями диня повинна бути пружною. Тверда шкірка – ознака недостиглої дині. Якщо шкірка надмірно м’ягка і пальці провалюються, значить диня переспіла і може скоро зіпсуватися.
Не купуйте розрізані дині та не дозволяйте розрізати у вас на очах. Навряд чи у продавця ідеально чисті руки та стерильний ніж.
Ніколи не купуйте дині, які продаються вздовж автомобільних трас, оскільки диня легко вбирає в себе солі важких металів, які містяться у вихлопних газах. Дині повинні зберігатися на спеціальних піддонах, а не на землі. Крім того, місце зберігання динь повинно бути під накриттям.
Залишилося тільки побажати вам приємного апетиту. Смачного!

Переглядів: 1071 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]