П`ятниця, 19.04.2024, 20:35
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Квітень » 3 » ПОЛІТИКА І ЕКОНОМІКА
10:40
ПОЛІТИКА І ЕКОНОМІКА

Що передбачає «антикризовий пакет»


Прем'єр Арсеній Яценюк представив у парламенті програму реформ, які повинні врятувати країну від дефолту та фактичного банкрутства України.


Перші новації стосуються великого бізнесу.
«Збільшиться вдвічі рента за користування корисними копалинами. Ми чудово усвідомлюємо, зараз буде піднятий крик, що будуть зникати робочі місця, закриватися підприємства. Тому ми піднімаємо вдвічі і чітко заявляємо, що це не вплине на конкурентну спроможність гірничого комплексу, такі тарифи і на конкурентних виробництвах у тій же Росії», – заявив Яценюк.
Також він додав, що уряд піднімає плату за нафту і газовий конденсат. Водночас буде посилено контроль за відрахуваннями до бюджету з боку компаній, у яких державі належить контрольний пакет (50% + 1 акція).
Наступне – підвищення акцизів на «шкідливі звички».
За словами Арсенія Яценюка, внаслідок підвищення акцизних зборів пляшка пива, яка коштувала 8 грн., коштуватиме 8,5 грн., пачка цигарок, яка коштує 15 грн., коштуватиме 16, а ціна пляшки горілки, що коштувала 32 грн., зросте до 35 грн.
Уряд пропонує запровадити в Україні й прогресивну шкалу оподаткування доходів фізичних осіб.
Розглядалося декілька варiантiв введення такого податку, в тому числi податку на пасивний дохiд, тобто на доходи з банківських  депозитів. Однак у підсумку було вирішено в поточному році доходи з депозитів не оподатковувати.
Натомість пропонується ввести оподаткування відповідно до прогресивної шкали на доходи з громадян. За словами Яценюка, громадяни, які заробляють 300 тис. гривень, платитимуть 20% податку, ті, хто заробляють більше 500 тис. гривень, – 25%.
Кабмiн пропонує підняти тарифи на природний газ та енергоносiї для населення і збільшує надання субсидій.
За словами Яценюка, на сьогоднiшнiй день українцi платять $84 за тисячу кубометрів, тодi як у сусiднiй Росiї ця цiна складає $128 за тисячу кубометрів. При цьому населення у Вірменії сплачує за газ $380 за тис. кубів, Молдова – $470, Болгарія – $605.  
Разом з тим, Яценюк зазначив, що в Українi буде започаткована амбiцiйна програма компенсування витрат на житлово-комунальнi послуги для соціально незахищених верств населення. За його даними, якщо раніше такi компенсації отримували лише приблизно 1,4 млн. домогосподарств (це приблизно 5 млн. осіб), то тепер ця цифра буде збільшена до 4 млн. домогосподарств, тобто соцiальнi компенсації отримають близько 30% населення України.
Мінімальну зарплату та прожитковий мінімум протягом цього року уряд вирішив не змінювати.
«Вони залишатимуться на тому рівні, що був встановлений на 1 січня цього року», – наголосив Яценюк. Натомість буде проводитися індексація на рівень інфляції пенсій для громадян України – це повинно хоча б компенсувати рівень цін.
Антикризовий план уряду включає і скорочення на 10% всієї чисельності органів державної влади, що "дасть можливість суттєво скоротити державні витрати".
Яценюк пропонує з 249 тис. чиновників скоротити 24 тис. осіб на І етапі. Після цього, за словами прем'єра, необхідно у стислі терміни провести конституційну реформу, ліквідувати облдержадміністрації та створити виконкоми. Позбавивши центральну владу ряду функцій та передавши їх в регіони, можна буде згодом скоротити ще на 20% чисельність держапарату, зазначив Яценюк.

Переглядів: 531 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]