Середа, 17.04.2024, 01:33
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 25 » ПОЛІТИКА
10:14
ПОЛІТИКА

«Дорожня карта» для нардепів – щоб не заблукали
Івано-франківських кандидатів у народні депутати схиляли до впровадження реформ  та пропонували підтримати «дорожню карту» для нового парламенту


Громадський рух «Чесно» спільно з  ініціативою Реанімаційний пакет реформ у рамках національного туру презентували в Івано-Франківську «Дорожню карту реформ» для майбутньої Верховної Ради. Галузеві експерти представили покрокові плани впровадження прогресивних реформ у найважливіших галузях, яких, на їхній погляд, можна досягти шляхом зміни державного законодавства. За «круглий стіл» на анонсовану тематику покликали експертів, представників політичних партій та кандидатів у народні депутати у мажоритарних округах Івано-Франківської області.
«Цей тур ми проводимо спільно з командою РПР, тому що перед нами стоять спільні задачі, – пояснив на початку зустрічі один з ініціаторів Руху «Чесно» в Україні Олег Рибачук. –  Ми бачимо на цих виборах можливість ще до їх початку обговорити із кандидатами-мажоритарниками та партіями певні очікування, вимоги суспільства».
Реанімаційний пакет реформ – громадська ініціатива, що об’єднала понад дві сотні експертів із провідних громадських організацій та аналітичних центрів. Започаткований у лютому 2014 року, реанімаційний пакет реформ виробив бачення необхідних для країни реформ та працює над прийняттям їх парламентом, а також проводить роз’яснювальну діяльність для суспільства.
Наразі ухвалені вже 12 законопроектів з пакету РПР, зокрема Закон про доступ до публічної інформації (0947), Закон про державні закупівлі, Закон про відновлення довіри до судової системи (Люстрацію суддів), Закон про вищу освіту, Закон про суспільне мовлення, а також ряд законів в рамках імплементації положень угоди про Асоціацію з ЄС.
«Впродовж останніх шести місяців наші експертні групи напрацьовували конкретні покрокові плани впровадження реформ у різних галузях, – розповів співкоординатор ініціативи РПР Вадим Міський. – І сьогодні ми хочемо представити цей фундаментальний документ, який ми назвали «Дорожня карта реформ для нового парламенту».
За словами Вадима Міського, експерти РПР сподіваються, що їхня розробка стане дороговказом для оновленої Верховної Ради.
«Бо в принципі усі законопроекти, які містить «дорожня карта» – це дуже конкретні речі, – зауважив активіст – Її зміст – це конкретний перелік документів, які треба прийняти, щоб реанімувати антикорупційну діяльність в Україні, медичну сферу, бюджетне законодавство, адміністративну реформу».
Микола Виговський,  менеджер групи РПР з реформи публічної адміністрації , презентуючи програмні документи законодавчих змін у сфері держуправління, зазначив:
«Що стосується реформи Кабінету Міністрів, ми вважаємо, що реформування країни в цілому без дієвого органу виконавчої влади неможливо. Наразі немає  відповідних механізмів для контролю Кабміну  з боку громадськості, не проведено деконцентрацію влади Прем’єр-міністра – міністри повинні мати право самі призначати своїх заступників».
Також, на думку експерта у галузі публічної влади,  апарати міністерств повинні очолювати професійні держслужбовці, а сама посада не повинна бути політичною. Крім того, РПР виступає за відновлення інституту урядових комітетів для доступу громадськості до процесу обговорення проектів урядових рішень. Серед іншого реформа передбачатиме скорочення кількості працівників державної служби утричі.  
За словами менеджера групи РПР з питань медичної реформи Олександра Ябчанки, галузеві експерти ініціативи наразі розробили три відповідні законопроекти:
«Перший стосовно продовження дії пілотних регіонів, статус яких втрясається 31 грудня, і  вони перебуватимуть у невідомій правовій площині. Законопроект готовий до подачі.  Друге – це зміни  щодо Закону «Про клінічні дослідження», де була чітка корупційна складова, яку ми усунули. І останній документ – законопроект «Про обов’язкове медикаментозне страхування».
Загалом, реформи, закладені в «дорожній карті» повинні торкнутися 20 ключових галузей. Зокрема, антикорупційної реформи, судової реформи, децентралізації та місцевого самоврядування, реформи виборчого законодавства, адміністративної реформи, реформи органів правопорядку та прокуратури, медіа реформи та економічної реформи  Всі реформи вже є задокументовані і, на думку активістів, мають бути проголосовані протягом двох перших сесій майбутнього парламенту.
«Зараз ми перебуваємо на стадії політичного діалогу з усіма продемократичними та проєвропейськими партіями, які, очевидно, сформують більшість в новому парламенті, – додав Вадим Міський. – Наша супер-мета – здобути у новому парламенті 226 «штиків», які будуть готові проголосувати за реформи в Україні».
Серед прикарпатців, які збираються балотуватися у нардепи або уже є зареєстрованими кандидатами, готовність підтримати «Дорожню карту реформ» повністю або частково висловили Володимир Чорноус, Олександр Шевченко, Ярослава Гоголь, Микола Зелінський, Василь Гладій, Юрій Тимошенко та присутній на «круглому столі» представник Петра Шкутяка  Володимир Яцишин.
Оксана Глушкевич

Переглядів: 594 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]