П`ятниця, 26.04.2024, 01:05
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Вересень » 4 » ПОЛІТИКА
13:40
ПОЛІТИКА

На кого вкаже Порошенко
Боротьба за крісло голови ІФОДА нагадує гру в наперстки  


Голова Івано-Франківської ОДА Андрій Троценко, всупереч  апокаліптичним прогнозам, залишається на посаді. Чи надовго? Відтоді, як він потрапив у губернаторське крісло, минуло більш ніж півроку. Весь цей  час інформаційний простір періодично підігрівався  чутками про його відставку, особливо до і після президентських виборів. Андрій Троценко і сьогодні кандидат на виліт з президентської обойми, вслід за головами  Волинської, Житомирської, Миколаївської та Херсонської областей, яких у кінці липня Президент усунув із посад. Водночас він один з потенційних претендентів, хто може очолювати область і за нових політичних розкладів.
Чи зможе політик, якому у складний для країни час вдалося «втримати» регіон, тепер втриматися на посаді його очільника? У кулуарах таку можливість оцінюють «50 на 50». Досить вправний менеджер, відкритий для громади політик, проте часом надто м’який та надміру дипломатичний Андрій Троценко може не впоратися із жорстким пресингом з боку різних груп впливу. Кожна з них лобіює власного кандидата на посаду. І остаточне рішення щодо кадрового призначення буде залежати саме від залаштункових домовленостей між потужними  політичними та економічними середовищами.
Сам губернатор мимоволі сприяє чуткам про свою відставку – днями, вдруге  за короткий період, опинився на лікарняному ліжку. У ніч на вівторок його госпіталізували з підозрою на апендицит. Обов’язки голови ОДА продовжує виконувати перший заступник.
Про можливе кадрове рішення Президента, позитивне чи ні для чинного голови ОДА, «ЗК» розмовляв з івано-франківськими політиками.   

– Про які політичні тенденції може свідчити ймовірна зміна голови ОДА?

Юрій Дерев’янко,  народний депутат України, співзасновник партії «Воля»:
–  Якщо зміна голови ОДА відбувається і нова людина потрапляє туди за конкурсом – це одна історія. Якщо людина потрапляє туди просто як представник певної політичної сили – це зовсім інша історія. Зараз цю кадрову зміну забезпечує адміністрація Президента, тому очевидно, що вона буде спрямована на вибори та їхній результат. Відтак, чинний губернатор, який сьогодні представляє партію «Батьківщина», може бути замінений на представника президентської політичної сили.   

Роман Лябига, голова Івано-Франківської обласної організації Радикальної партії Олега Ляшка:
– Про наближення виборів та зміну політичного впливу в області. Новій владі потрібна людина із своєї команди, можливо, навіть без особливого досвіду на керівних посадах такого рівня, але яка б могла забезпечити результат на дочасних виборах до Верховної Ради, а згодом – забезпечити розвиток політичної і фінансової лінії партії та прилеглих до неї фінансових груп.

Юрій Романюк, депутат Івано-Франківської облради, позафракційний:
– Знаєте, як казав російський політичний класик Віктор Черномирдін: «Якщо комусь десь чешеться, нехай почеше в іншому місці».  Все, що я можу сказати: питання зміни голови ОДА в нашій області надумане і нічого такого не планується аж до завершення парламентських виборів.  

Юрій Соловей, депутат Івано-Франківської міської ради, фракція  «Громадянська позиція-Громадський форум»:
– Це буде свідчити про єдине – Президент розбудовує свою вертикаль влади. Це його повноваження відповідно до Конституції призначати голів ОДА, відповідно він має право це робити. Але що стосується Прикарпаття, то не думаю, що зміна голови відбудеться найближчим часом.
– Чи впливатиме на призначення голови ІФОДА лідер групи «Приват» Ігор Коломойський, у сфері інтересів якого Івано-Франківська область перебуває вже давно. Чи в нинішній ситуації Ігоря Коломойського більше цікавить Дніпропетровська, Одеська, Запорізька та Харківська області?..

Юрій Дерев’янко:
– Мені важко говорити про плани бізнесмена і в даному випадку голови обласної державної адміністрації. Єдине, що можу сказати, – це компетенція не його, а Президента і Прем’єр-міністра. Які впливи Ігор Коломойський на них чинить – достеменно невідомо. Переконувати Президента і Прем’єра в тій чи іншій кандидатурі може багато зацікавлених осіб. Чи робить це Коломойський – я не знаю. Цілком можливо, що Прикарпаття цікавить його в плані призначень.

Роман Лябига:
– Коломойському, швидше за все, віддадуть кілька мажоритарних округів по Івано-Франківській області, для того щоб впливати, утримувати і розвивати свої активи на теренах Прикарпаття. А от посада голови ОДА, швидше за все, залишиться у сфері впливу Президента. Адже в Петра Порошенка на теренах області зібралася чи не найпотужніша команда серед усіх діючих партій. Незважаючи на те, що вона ще в стадії формування.

Юрій Романюк:
– Думаю, Ігор Валерійович не буде байдужим до долі кадрового призначення на Івано-Франківщині, це точно. Вплив на Дніпропетровщину, Одещину і т.д. – я згідний. Але він розуміє, що йому ніколи ніхто не дасть у розпорядження ні Львівську, ні Тернопільську, ні Закарпатську, ні Чернівецьку області. Тому Прикарпаття буде залишатися регіоном у сфері його інтересів. Тут у нього принаймні є аргументація, з якою він зможе впливати на прийняття рішень на Банковій.   

Юрій Соловей:
– Не хотілося б, щоб крупний капітал впливав на прийняття президентських рішень. Тому я сподіваюся, що так воно і буде. Що в першу чергу до уваги буде братися професіоналізм людини, а не близькість до олігарха чи відданість йому. Відтак, я не думаю, що в нашу область поставлять людину із орбіти групи «Приват».

– Якою мала б бути процедура призначення, аби не відбулося чергового спротиву   громадянських активістів?

Юрій Дерев’янко:
– Повинен бути відкритий, фаховий конкурс. В результаті конкурсу Президенту має бути запропоновано на вибір дві особи, з яких він має обрати кращу і надіслати на затвердження Прем’єр-міністру. Важливо встановити  правильні критерії – освіти, досвіду державного управління, знань. Безумовно, керувати облдержадміністрацією повинна людина фахова. Звичайно, зараз призначення голів ОДА, згідно з Конституцією, компетенція Президента і Прем’єра. Але конкурс дасть їм можливість, як мінімум, вибрати із якісних людей найкращу кандидатуру. Можливо, Президент так і робить. Але якщо б це було публічно, зрозуміло і відкрито, то довіра до такого керівника була б ще більшою.

Роман Лябига:
– На мою суб’єктивну думку, процедуру призначення треба залишити такою, якою вона була досі. Адже те, що пропонував Президент, – це варіант узурпації влади в області і в державі в цілому, це повний контроль над громадою і всіма процесами в області з боку Президента та його уповноважених людей.

Юрій Романюк:
– Кого б не призначили, він завжди буде не задовольняти різні політичні течії, рухи, громадськість в будь-якій області. Так чи інакше знайдеться купа незадоволених, які будуть висловлювати свої претензії. Тому процедура має бути одна: є Президент, який має конституційні повноваження щодо призначення голови ОДА, і він має їх реалізовувати. Чим він керуватиметься – це вже його право. Тільки якщо це не корупція.
Стосовно обговорень. Громадськість не може обговорювати сферу компетенції, визначену Конституцією Президенту. Давайте керуватися законом! Більше того, хіба громадськість може визначити, яким має бути губернатор? Хіба в громадськості може бути одностайність, хоча б теоретично? Громадськість висуне 28 кандидатів, пересвариться, і на цьому все і закінчиться. Це просто політична утопія.     

 Юрій Соловей:
– Після Майдану, думаю, правильно було б хоча б провести обговорення кандидатури на засіданнях Народної, Координаційної рад області.  
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

 

Переглядів: 836 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]