Субота, 20.04.2024, 14:44
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Квітень » 24 » ПОЛІТИКА
11:19
ПОЛІТИКА

«Травневі»: місце зустрічі змінити не можна?
Російські спецслужби готують провокації на Західній Україні


Календар стрімко наближає нас до чергової «обойми» свят – травневих. Прикро, але урочистості з нагоди відзначення цих, віднесених державою до святкових, дат, в останні роки все більше привертали увагу іванофранківців черговою порцією скандалів між прихильниками двох символік – червоної та червоно-чорної. У нинішній неспокійний час ідеологічні міжусобиці між політичними опонентами, навіть локального масштабу, ризикують стати фатальними для країни в цілому. Найбільше провокацій цими днями, як запевняють політики, російські спецслужби готують саме на Західній Україні. То чи готові ідеологічні противники укласти «мирову»?


Рівень напруги та рішучості протистоянь між опонуючими політсилами в останні кілька років став поступово доходити до краю. У 2011-му червоних прапороносців та ветеранів, які почепили на лацкани кителів георгіївські стрічки, від націоналістів довелося «відбивати» численним представникам міліції. У 2012 році активістів ледве вдалося стримати вже на порозі міського компартійного офісу. А минулого року конфліктуючі сторони зайшли ще далі – аж до окружного адмінсуду. Там комуністи вимагали скасування рішення Івано-Франківської міської ради про заборону радянської символіки.
У сьогоднішніх умовах життя країни, застерігають політологи, травневі свята – особливо родючий ґрунт для різноманітних провокацій та розпалення сепаратизму. Інформацію про ймовірні в ці дні провокації, зокрема у Західній Україні, озвучили кілька народних депутатів. За словами Геннадія Москаля, провокації можуть початися ще напередодні травневих свят – 28 квітня, в день, який вважається створенням дивізії СС «Галичина». «Цього дня, – стверджує Москаль, – центральними вулицями Львова, Івано-Франківська та Тернополя мають пройти марші з символікою СС «Галичина» та гаслами, які сприйматимуться жителями південно-східної України, як загроза свободі, життю та майну». Микола Томенко під час одного з брифінгів у Верховній Раді повідомив про відому йому із достовірних джерел підготовку «хвилі провокацій», що готується по Західній Україні на 9 травня. Про те, що «Росія готує профашистський марш у Львові», попередив також Олександр Бригинець.
Календарну дату, що стала місцем зустрічі інтересів затятих ідеологічних противників – хочемо ми того чи ні, – змінити апріорі не можна, навіть на нинішньому крутому повороті української історії. То чи готові змінити свої настрої конфліктуючі сторони? Для визначення «температурного режиму» у місті напередодні травневих свят «ЗК» поспілкувався із безпосередніми учасниками дійства. Наскільки відвертими у своїх відповідях вони були – нехай розсудить читач.

Руслан Марцінків, народний депутат України від ВО «Свобода»:
– На 28 квітня ми не плануємо ніяких заходів, це фальшива інформація, не знаю, звідки вона взялася. Єдине, що у травні ми традиційно проводимо, – Свято Героїв, робимо урочистий концерт, де присутні представники української дивізії «Галичина». Але ви говорите про якісь масштабні заходи, марші – наскільки я поінформований, по Західній Україні взагалі нічого подібного не планується. Втім, можливо, хтось і  має подібні наміри, але точно не «Свобода». Загалом, думаю, якщо десь і будуть розхитувати ситуацію, то ризики цього більші в Центрі та на Сході України.
 – Чи планує ВО «Свобода», як і в минулі роки, влаштовувати акції протесту на 9 травня?
– Участі в урочистих заходах цього дня ми брати не будемо ні в якому разі. В цей день треба не шабашувати, а правити панахиди за убієнними. Але зараз дати остаточну відповідь на ваше запитання я не можу.

Ігор Міглачов, очільник обласного осередку Комуністичної партії України:
– З огляду на політичну ситуацію в країні, жодних заходів на травневі свята цього року ми проводити не будемо. Що стосується Дня Перемоги – то це державне свято, тут певні зобов’язання в проведенні урочистостей має і влада. Думаю, багато людей самі, хто захоче, прийдуть вшанувати пам'ять загиблих вояків Великої Вітчизняної війни – це особисте право кожного, яке ніхто не відміняв. Ми, своєю чергою, не будемо використовувати нашу традиційну символіку. З приводу провокацій – їх з нашого боку ніколи не було. Не буде і тепер.
– Чи очікуєте певних акцій від інших політичних сил?
– Від них, насправді, очікувати можна всього. Але зараз у місті все спокійно, то для чого їм зумисне порушувати цей спокій? Ситуація, в якій ми всі сьогодні опинилися, ніби «на сковорідці». Але і ми, як опозиційна політична сила, і чинна влада, в тому числі місцева, зацікавлені у тому, щоб тут було спокійно і надалі. Тому від націоналістів ми очікуємо толерантного ставлення, яке буде і з нашого боку також.

Василь Абрамів, лідер організації «Правий сектор» на Прикарпатті:
– Оскільки більша частина членства «Правого сектора» зараз перебуває в центральних і східних областях України, провести якісь масштабні заходи – чи на 28 квітня, чи пізніше, в нас навіть не вистачить людей. Крім того, ми вважаємо, що найкраща пам'ять про наших попередників – це робити якусь справу, а не ходити, кричати і махати прапорами.
– Чи будете виступати проти відзначення у місті травневих свят?  
– Ми поважаємо ветеранів Великої Вітчизняної війни. Але вважаємо неприпустимим інше – проведення в ці дні комуністичних шабашів. Чомусь кожен рік виходить, що це не свято героїв, а свято комуністів. Чому? Хай святкують, марширують, але не під червоними, а під українськими прапорами. І все, ніяких питань!
Зараз комуністична символіка в нашій області заборонена. Тому, думаю, це мало б бути месиджем не провокувати ситуацію. Перешкоджати таким дійствам ми не будемо, але знайдемо спосіб викласти свою позицію.

Сергій Адамович, заступник голови обласної державної адміністрації з гуманітарних питань:
– Поки що заявок на проведення якихось заходів у цей день ОДА не отримувала. Чи будуть вони взагалі, зараз важко сказати – формально їх можна подати навіть за день до проведення. Але, що стосується «Свободи», я переконаний, вона ніяких провокативних дій не буде проводити. Щодо «Правого сектора» – я не маю підстав вважати, що вони здійснюють якусь антидержавну діяльність. Якщо хтось буде готувати провокації, то СБУ оперативно це виявить, як виявляє у східних і центральних областях. Є пересторога щодо 9 травня. Але, думаю, нам вдасться попередити конфліктні ситуації.
– Чи будуть брати участь у святкових заходах представники влади?
Так, у нас передбачені заходи з нагоди Дня Перемоги. І покладання вінків, і панахида, і  концерт для ветеранів у філармонії. Але у проведенні цих заходів ми акцентуємо увагу на тому, що мова йде про закінчення Другої світової війни і про трагедію для мільйонів людей, а не на святкуванні як такому.   
– У місті помітно побільшало міліції – це не пов’язано з інформацією народних депутатів про можливі провокації?
– Ні, може вони просто запрацювали нарешті (сміється – «ЗК»). Це жарт. Насправді інформації про загострення суспільно-політичної ситуації в області немає.

Михайло Мулик, голова станиці  Галицького братства дивізійників:
– Пам’ятати, відзначати треба всі пам’ятні дати – і 1 травня, і 9 травня, і 28 квітня. Навіть у нинішній неспокійний час. Є дати – і треба про них пам’ятати.
Зараз кажуть, не дають святкувати комуністам. А вони, коли був концерт до 65-ї річниці створення СС «Галичина» (цього року 71-а річниця – «ЗК»), прийшли під філармонію із червоними прапорами, протестували. Були навіть журналісти з Москви. Та що казати, якщо навіть за Ющенка не хотіли, щоб ми шанували цей день, дзвонили, просили… Ну зараз, думаю, вже буде інакше.  
День Перемоги – інше свято, але там теж гинули люди. На цвинтарі у Золочівському районі в Львівській області у братській могилі поховані всі – і радянські, і німецькі солдати, і  дивізійники. І вшановують кожного року пам'ять усіх разом, а не окремо тих, тих чи тих. Так і треба цей день святкувати – піти на цвинтар і помолитися. Але без прапорів! Причому будь-яких. Я вам більше скажу – я злий, коли бачу червоно-чорний прапор на міській раді. Це бойовий прапор, він має бути в музеї, на святі. Все треба робити мудро, я вважаю. І пам’ятати: для нас всіх є один головний прапор – синьо-жовтий.
Оксана ГЛУШКЕВИЧ

 

Переглядів: 862 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]