Четвер, 28.03.2024, 11:48
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Квітень » 24 » ПОЛІТИКА
11:00
ПОЛІТИКА

Про «кадрові» смаки  не сперечаються?


Кадрова комісія МВС визначила остаточний список претендентів на посаду головного міліціонера Прикарпаття. Висуванців місцевої Координаційної ради в переліку немає.  


Претендентами на посаду начальника УМВС в Івано-Франківській області, за результатами проведеного конкурсу, міністерська комісія визначила Сергія Піддубного, Володимира Лемчака та Ігоря Сав’юка. Громадське обговорення кандидатів закінчилось учора, остаточні результати його поки не відомі.
Кандидатам, погодженим напередодні активістами Координаційної ради області – Василю Христіну та Ярославу Манжелею – не вдалося пройти відбір у кадровій комісії МВС. Як наслідок, члени Координаційної ради громадських об’єднань Прикарпаття висловили недовіру «до так званого «прозорого» проведення кадрового конкурсу серед претендентів на керівні посади силових структур в регіонах» та заявили про намір спільно з громадськими організаціями інших західноукраїнських областей блокувати приміщення Міністерства Внутрішніх Справ України та Служби Безпеки України в Києві.
Поряд з цим, акція протесту в Івано-Франківську, яку представники місцевої Координаційної ради планували провести під обласним УМВС учора, 23 квітня, зірвалася в останній момент: невідомі викрали фіру гною, яку активісти збиралися привезти під стіни силовиків.
Нагадаємо, бажання взяти участь у відкритому конкурсі на посаду начальника УМВС в області виявили восьмеро міліціянтів – Михайло Кушнірик, Сергій Піддубний, Володимир Лемчак, Ярослав Манжелей, Андрій Рогалевич, Ігор Сав’юк, Василь Христін.
Цікаво, та подібна ситуація довкола крісла головного міліціонера вирує практично в кожній області Західної України. Не хочеться робити якихось аналогій, але вороги української державності точно не оминуть нагоди використати це в своїх цілях, граючи на протиставленні, мовляв, «на сході сепаратисти, на заході…».
Можливо, доцільніше і відповідальніше було б, в час нинішньої «розхристаної стабільності»,  погодитися на призначення міністерства. Дати можливість новим призначенцям проявити себе на посаді, водночас контролюючи їхню роботу всіма законними засобами. Зрештою, зауважимо, окрім міністра МВС Арсена Авакова, його заступників і посадовців міністерства в кадровій комісії, право голосу мають громадські активісти. Зокрема, голова Правління Української Гельсінської спілки з прав людини Євген Захаров, Голова Люстраційного комітету при Кабінеті Міністрів України Єгор Соболєв, редактор сайту Цензор.net Юрій Бутусов та представники громадськості з областей. Чи ми вже доросли до того, що не довіряємо нікому?
Ось як прокоментував нинішню ситуацію після розгляду кандидатів по одній з західноукраїнських областей представник громадськості Юрій Бутусов. «Основна проблема, з якою довелося зіштовхнутися під час вибору кандидатів, полягає не у прізвищах, а у тому, що призначення начальника УВС в нинішній правовій системі в Україні – це означає повністю призначити людину, яка відповідає за весь правоохоронний блок діяльності. Саме тому це перетворює професійну дискусію на політичну і це головний мінус дискусії. Для того, щоб цього не відбувалося, потрібно якомога швидше провести реформу МВС і чітко розділяти межі компетенції центрального органу правоохоронної діяльності МВС від міліції громадської безпеки, від РУВС, які мають знаходитись у підпорядкуванні місцевим громадам. Тому що є питання, яке не можна перебороти – запити місцевих громад. Саме вони мають обирати людину, якій довіряють. Це право ніхто не може на себе перебирати», – впевнений Юрій Бутусов. Однак зазначає, що поряд із цим у керівництва міністерства також є свої запити, щоб людина, з якою вони контактують у вирішенні стратегічних питань, була професійно освіченою, «розмовляла з ними на одній мові», мала вольові якості. Саме тому виникла дилема, адже на такі посади потрібно призначати людину, яка за професійними якостями найбільш адекватна для МВС. «Я підтримував іншого кандидата, але я розумію логіку прийняття рішення комісії. Я маю з нею погоджуватись, оскільки це колегіальний орган. Я маю засвідчити, що рішення були прозорими, а дискусія – відверта», – констатував Юрій Бутусов.
Антін ТИМУРА

 

Переглядів: 833 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]