П`ятниця, 29.03.2024, 03:11
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Лютий 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Лютий » 6 » ПОЛІТИКА
11:13
ПОЛІТИКА
Недовіра, маски-шоу, заяви...
Політичне протистояння в сесійній залі досягнуло піку?




У понеділок Івано-Франківська обласна рада висловила недовіру голові обласної державної адміністрації Василю Чуднову. За таке рішення проголосували 77 з 86 присутніх депутатів (всього в облраді 114 народних обранців), проти – 0, ще сім бюлетенів визнано недійсними, два депутати утрималися. Для прийняття рішення достатньо було 58 голосів. Зауважимо, щоб доцільність перебування на посаді Василя Чуднова розглянув Президент, потрібно набрати 2/3 від складу ради, або 76 голосів.

Поруч з цим прокуратура області звернулася до Івано-Франківського окружного адміністративного суду з позовом про визнання незаконним рішення «Про недовіру голові Івано-Франківської ОДА». Аргумент: своїм рішенням Івано-Франківська обласна рада порушила передбачену законом процедуру висловлення недовіри голові ОДА. Тобто, обласна рада має право висловити недовіру голові ОДА, але лише «за результатами заслуховування його звіту перед відповідною радою».  «Однак відповідне питання не було включено до порядку денного засідання сесії обласної ради та звіт голови ОДА не був заслуханий», – інформує прес-служба прокуратури Івано-Франківської області.
Загалом сесія видалася цікавою для телевізійної картинки, особливо, мабуть, не стільки для місцевих телеканалів, скільки для зарубіжних, зокрема, російських, які при першій-ліпшій нагоді точно не оминуть нагоди висвітлити бандерівське Прикарпаття в «найкращих» масках-шоу, коли кілька молодих людей в масках виводять депутатів-регіоналів з сесійної зали.
Це викликало неоднозначну реакцію навіть в середовищі самих майданівців. Зокрема, лідер фракції «Батьківщина» в облраді Юрій Романюк зазначив: «Такі радикальні односторонні дії не можна вчиняти, не погодивши їх з іншими фракціями і депутатами. Дуже шкода, що дехто не прислухався до моїх слів щодо неприпустимості таких речей. Але сталося те, що сталося. Ніхто не уявляв собі, що воно перейде саме у такий спосіб і форму. Достатньо було обмежитися лише усними закликами і не більше. Переконаний, що це далеко не найкращий епізод в історії обласної ради VI скликання. Хоч я, як голова фракції «Батьківщина» і давній та послідовний їх відвертий та відкритий публічний ворог, не маю жодних ілюзій та пієтетів до Партії регіонів загалом, і до окремих її членів зокрема, з деякими з них навіть перебуваю у довготривалих принципових судових протистояннях, але по відношенню до депутатів це – перебір».
Після резонансної сесії з двох боків барикад були розповсюджені заяви, в яких «перші обличчя обласного протистояння» обмінялися «компліментами».

Василь Чуднов,
голова Івано-Франківської                                                  
обласної державної адміністрації

Шановні краяни, дорогі прикарпатці!

На пленарному засіданні 27-ї сесії Івано-Франківської обласної ради усі ви стали свідками того, як залякування, погрози і відвертий терор топчуть демократію і народовладдя у нашому краї.
Насильницькі дії стосовно мого першого заступника, який, між іншим, прибув на сесію на особисте запрошення голови обласної ради Василя Скрипничука, та двох депутатів, яких всупереч волі тисяч виборців, що проголосували за них на виборах, силове їх видворення із сесійної зали і позбавлення тим самим права голосу; примушування людей до відкритого голосування там, де закон прямо передбачає голосування таємне, у поєднанні з прямими залякуваннями при мовчазній згоді керівництва облради та депутатів – речі, неприпустимі у цивілізованому, демократичному суспільстві. Про яку європейську Україну може йти мова, коли бойовики у масках чинять терор просто у сесійній залі, а владу в облраді фактично узурпував голова фракції ВО «Свобода»?
Зважаючи на усі ці обставини, сьогоднішнє так зване голосування в Івано-Франківській обласній раді за недовіру мені як голові обласної державної адміністрації вважаю верхом цинізму і підлості.
Я не розумію: чому вони так мене бояться? Усі озвучені мною ініціативи щодо розвитку галузей культури, освіти і медицини знайшли схвальну оцінку у мешканців області. Мною особисто та моєю командою проведено неабияку роботу у Кабінеті Міністрів України, Міністерстві фінансів України та Бюджетному комітеті Верховної Ради України. Це дало нам можливість отримати бюджет, який дозволить забезпечити розвиток практично усіх галузей народного господарства краю, виплатити борги підприємцям, шлейф яких тягнеться ще з 2008 року, добудувати довгобуди.
Ми оголосили 2014-й рік роком культури на Прикарпатті, а це означатиме неабиякий поштовх для розвитку культури краю і насамперед культури сільської – можливість відремонтувати сотні клубів та народних домів, закупити транспорт для сільських самодіяльних колективів. Ми започаткували створення Прикарпатського центру серця – першого на теренах Західної України медичного центру такого типу, який дозволить врятувати тисячі життів наших людей і насамперед дітей. Сьогодні до бюджету закладено втричі більше коштів на потреби ремонту та будівництва прикарпатських доріг, ніж було профінансовано у бюджеті торішньому.
І все це може бути перекреслено діями купки екстремістів, які задля реалізації своїх владних амбіцій тероризують не тільки депутатський корпус, а й усіх вас?
Звертаюся до вас, люди доброї волі, дорогі мої прикарпатці! Сьогодні у ваших силах дати політичну оцінку діям узурпаторів від так званої опозиції – тим, хто дозволяє собі затикати вам рота на зібраннях, тероризувати на сесіях та мітингах; тим, хто дозволяє собі нехтувати вашою волею, висловленою на виборах, і виставляти ваших обранців із сесійних залів.
Не дайте їм знищити демократію у нашому з вами краї!


Василь Попович,
голова фракції ВО «Свобода», керівник Штабу національного спротиву в Івано-Франківській області:


Реакція Василя Чуднова на висловлення йому недовіри депутатами обласної ради за рівнем свого цинізму багато в чому ідентична конвульсіям режиму Януковича в його передсмертній агонії.
Те, що більш ніж дві третини депутатського корпусу обласної ради проголосували за висловлення недовіри голові ОДА «регіоналу» Василю Чуднову, красномовно засвідчує кризу легітимності режиму Януковича та його виконавчої вертикалі на місцях. Апелювання ж та різноманітні закиди Чуднова є безпідставними та просто абсурдними.
Вершиною цинізму на місці Василя Чуднова я б назвав не сьогоднішнє голосування в обласній раді, а його ж закиди про недопущення нищення демократії. Про які демократичні стандарти може говорити людина, чий однопартієць, будучи президентом, здійснив спробу встановлення диктатури в країні, хто омився  кров’ю безневинних громадян, які вийшли захищати свої природні права та свободи, хто допустив привселюдне приниження людської гідності шляхом катувань громадян правоохоронцями?!! Чи може виявом демократичної практики є запроваджена вже самим Чудновим цензура на обласному радіо, у відповідь на що звільнився вже не один журналіст?! Я вже не кажу про обласну програму «Європейське Прикарпаття», ініціювання якої Чудновим після офіційного призупинення Януковичем курсу на євроінтеграцію взагалі видається як зневага до громади краю! Таких фактів можна перелічувати десятки.
Безпідставними є і закиди Чуднова щодо узурпації влади в сесійній залі обласної ради. На відміну від обласної державної адміністрації обласна рада є легітимним органом, обраним громадою і їй підзвітним. Про яку узурпацію влади може йти мова?! До ради обрано 114 депутатів, рішення приймаються колегіально, а сесійні засідання є публічними та відкритими для громадськості, яка без жодних застережень може висловити свою позицію щодо того чи іншого питання. Це не ОДА, голова якої забарикадовується від громади дошками чи ховається за спинами правоохоронців.
Більше того, саме на Василю Чуднову лежить відповідальність за те, що відбулося в області минулого тижня. Він не погодився мирно впустити людей минулої п'ятниці до адмінбудівлі, через що спровокував конфлікт, якого не було ані у Львові, ні в Тернополі, ні в Чернівцях. Окрім того, відмовившись добровільно написати заяву на звільнення з посади й повідомивши, що піде у відставку лише з волі Президента, Чуднов цим самим засвідчив свою політичну безхребетність й звичайнісіньку аморальність.

Переглядів: 724 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]