П`ятниця, 29.03.2024, 11:57
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 16 » ПОЛІТИКА
11:09
ПОЛІТИКА
Майдан: один для всіх чи всі для одного?

Пішов 57-й день Майдану. За час його стояння – ось уже майже два місяці – центральний майдан Києва, що у ці дні  перестав бути простим географічним поняттям, з усіх боків обріс не лише барикадами, а й судовими справами, чутками, пересудами, прогнозами та, як не прикро, запитаннями без відповіді.

У світлі подій минулого тижня, до із самого початку актуальних «майданних» та «навколомайданних» питань: «Коли нарешті буде зверстано остаточний план дій?»,  «Потрібно чи ні вимагати дострокових виборів Президента/Верховної Ради?» та «Буде чи не буде від опозиції єдиний кандидат?», додалося ще одне: «Чи потрібні на Майдані громадські ради та організації?». Всерйоз ним задатися усіх змусив оголошений Громадською Радою Майдану ультиматум опозиції з вимогами висунути єдиного кандидата на президентських виборах, розпочати блокування Верховної Ради з першого дня зимової сесії та домогтися розпуску парламенту. Якщо ж опозиціонери не зможуть заблокувати парламент і зупинити бюджетний процес, на думку ГРМ, вони мають скласти свій 151 мандат.
Думки з цього приводу та відповіді на всі перелічені вище питання лунають полярні. Давати їм оцінку ми не будемо. Натомість попросимо до слова людей, які перебувають  безпосередньо в епіцентрі революційного виру та прямо чи опосередковано вершать його долю – нардепів.  

Представників трьох опозиційних політичних сил ми попросили дати відповідь на наступні запитання:   
1. Як Ви розцінюєте ультимативні вимоги до опозиції з боку Громадської Ради Майдану, зокрема заклики до складання депутатських мандатів, та чи готові Ви скласти свій мандат, у разі, якщо опозиції не вдасться домогтися виконання своїх вимог до влади?
2. Як загалом оцінюєте нинішню діяльність та політику громадських організацій, пов’язаних з Майданом, зокрема в Івано-Франківську?  
3. Які домовленості сьогодні розглядаються об’єднаною опозицією щодо кандидата у Президенти на виборах 2015 року?
Забігаючи наперед, зазначимо, що відповіді, залежно від кольору тієї чи іншої політсили, наочно демонструють, по яких лініях в політиків проходить розлам, який, хочеться вірити, найближчим часом усе-таки зростеться.


Руслан Марцінків, народний депутат, фракція «Свобода» Р
1. По-перше, на мою думку, ця Громадська Рада як орган не відповідає жодним критеріям. Багато активістів сьогодні виходять звідти, бо вважають, що там є люди, які працюють на владу. Керівники ГРМ – постаті, скажімо так, не авторитетні, і на Майдані їх не всіх бачили, то про що мова? Тому до цього «ультиматуму» я ставлюся дуже скептично. Щодо складання мандатів, то будь-який юрист вам скаже, що це ні до чого не призведе. Процедура розпуску Верховної Ради сьогодні передбачена така, що розпустити парламент може тільки Президент. Зрештою, є наступні номери у партійних списках. Але сьогодні не парламент проблема в цій державі, проблема в президенті і в уряді. Якщо перевибори ВР і можливі, як вимога, то тільки разом з перевиборами Президента.
2. Ціль Майдану – повалити діючий режим Януковича. Це неможливо зробити за один день, потрібно якось організувати людей. Тому і було створено ВО «Майдан». Вважаю, це було зроблено вчасно. Сьогодні потрібно максимально деталізувати план роботи організації, зосередитися на розробці конкретного плану дій. Зокрема й Івано-Франківському штабу. Головне – робити акції проти Януковича, а не збирати збори, щось обговорювати. Тоді і стане ясно, хто є хто. Як це сталося у Києві – хтось стоїть у перших рядах у сутичках з Беркутом, а хтось позаду – обговорює і пише щось на «фейсбук».
3. Щодо виборів Президента, то на сьогодні єдине, що є офіційного – це угода ще від «Вставай, Україно!», де було підписано, що в перший тур ідуть різні кандидати. А в другому підтримуємо того, кого український народ визначить голосуванням. Ця угода є парафована   трьома лідерами опозиції  і поки що вона чинна. Інша інформація не була оприлюднена на недільному віче, отже, її поки що нема.  

Василь Гладій, народний депутат, фракція «Батьківщина»
1. Я думаю, що в даний період не потрібно говорити мовою ультиматумів. Навпаки, сьогодні треба вчиняти дії, які будуть направлені на єдність і консолідацію наших зусиль. Верховна Рада – це сьогодні чи не єдиний майданчик, де опозиція має можливість висловлюватися. Тому 151 народний депутат, звичайно, може це зробити (скласти мандат, – ред.,), але чи це принесе користь, і що ми отримаємо завтра? Звичайно, ця Верховна Рада не задовольняє і мене в тому числі. Але у даному випадку не думаю, що розпуск парламенту зіграв би на користь Майдану і на користь тій спільний справі, яку ми робимо.
2. Я не входжу до складу івано-франківської ГО «Майдан», але знаю, що уже відбулося два її засідання. Наскільки мені відомо зі ЗМІ, вони не були надто конструктивними. Але я думаю, ці організаційні та кадрові питання будуть вирішені найближчим часом і діяльність врегулюється. Але Івано-Франківська організація – це складова всеукраїнської, тому тут важливо, щоб усі подальші дії були злагоджені і щоб усі працювали в унісон.
3.  Вважаю, треба говорити мовою відповідних рішень, які вже прийняті. У нас є прийнята відповідна угода між «Батьківщиною», «УДАРом» і «Свободою», де чітко обумовлено, що в першому турі президентських вибрів буде декілька кандидатів від опозиції. Інших документів наразі підписано немає, і я не думаю, що питання єдиного кандидата зараз є найголовнішим. Час покаже. Можливо, буде зареєстровано декількох кандидатів від опозиції, а пізніше прийметься рішення про зняття кандидатур на підтримку одного. Можливо, буде ще по-іншому.
Додам також, що як на мене, якщо б вирішувалося питання єдиного кандидата від опозиції – звичайно, це би мала бути Юлія Володимирівна Тимошенко.

Роман Чернега, народний депутат, фракція «УДАР»
1. На мою думку, ця заява громадськості Майдану не те що має ультимативну форму, а є просто вимогою людей до політиків робити конкретні дії. Співпраця між громадськістю і політиками на Майдані сьогодні відбувається абсолютно в нормальному руслі. Проходить засідання Ради майдану. Тому говорити про якісь  категоричні вимоги сьогодні немає підстав.
2. Говорячи про громадські організації Майдану, хочу наголосити, що статут ВО «Майдан» було затверджено тільки минулого тижня. Після цього буде затверджено статути обласних організацій у регіонах. Аж після цього організація буде мати статус юридичної особи. А крім ВО «Майдан», інших громадських організацій не створюється. Всі інші, які є з чи приблизною назвою, чи схожою – це все організації, які не мають права представляти цю організацію ні в Івано-Франківській, ні в будь-якій іншій області. Щодо псевдомайданівців, ці моменти будуть відслідковуватись і вживатись заходи.  
3. З приводу президентських виборів єдине, що можу сказати, то це те, що Віталій Кличко вже давно заявив про свою готовність взяти на себе відповідальність, як кандидат на посаду Президента України. І він, і партія «УДАР» займає цю позицію. Ми активно стоїмо на тому, що від опозиції повинен бути висунутий єдиний кандидат. Який формат реалізації буде у тому чи іншому випадку – ці питання будуть вирішуватися, залежно від їх виникнення. А сьогодні наша позиція є такою, як я щойно озвучив.     
Опитувала Оксана ГЛУШКЕВИЧ

Переглядів: 700 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]