Четвер, 28.03.2024, 19:29
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Січень 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2014 » Січень » 16 » ПОЛІТИКА
11:03
ПОЛІТИКА
Церкву заженуть у підпілля?

Поки на Прикарпатті проголосили 2014-й роком культури і думають, як його раціонально втілити у життя, то на вищому міністерському рівні діячі від культури одразу з початку нового року встигли наламати дров. Дещо незрозумілою є та ситуація, у котрій  під час відсутності міністра культури Леоніда Новохатька  (відзначає 60-річний ювілей за кордоном) його перший заступник Тимофій Кохан підписує лист, який керівництво УГКЦ сприйняло як реальну загрозу подальшого існування Церкви. Таким чином Міністерство культури виступило проти присутності духовенства на Майдані.

Цікавим є той факт, що лист завізований 3 січня. Нагадаємо, що усі державні установи перебували на вимушених новорічних канікулах із 1 до 7 січня включно. Справжнім різдвяним подарунком це стало для керівництва УГКЦ, оскільки до канцелярії курії Верховного архієпископа і Глави УГКЦ Святослава Шевчука лист надійшов саме у Свят-вечір – 6 січня.
Лише одним абзацом із вказаного листа пан Кохан спровокував хвилю обурення як керівництва, так і вірних УГКЦ. Для повноти картини самого конфлікту наведемо цитату із зловісного листа: «Недотримання наведених приписів, згідно з положеннями статті 16 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», може слугувати підставою для порушення перед судом питання про припинення діяльності відповідних релігійних організацій».
Уже після широкого розголосу таких «культурних» заяв своє слово сказав і міністр культури. Зрештою, вражає суперечливість думок самого пана міністра, котрий говорить, що не ознайомився із листом, і тут же закликає усіх уважніше прочитати текст листа й переконатися у відсутності в ньому будь-яких погроз на адресу УГКЦ. Міністр культури попросив українців цінувати спокій у релігійній сфері й не роздмухувати конфліктів.

Коментар
Святослав Шевчук,  Глава УГКЦ

– Більшість нашого духовенства – це священики в недалекому минулому підпільної Церкви, які знають, що таке підпільна релігійна діяльність. Про неї не просто зберігають пам'ять, але й особливо цього року ми про цю пам'ять будемо широко говорити (УГКЦ відзначає 25 років виходу із підпілля та легалізації – авт.). У нових реаліях незалежної України перед нашою Церквою ніколи не стояло питання, з ким нам бути. Бути із своїм народом – це наче закарбовано у церковній пам’яті нашої спільноти. Люди на Майдані звернулися до УГКЦ та до інших Церков із проханням бути з ними і молитися разом. Адже в час, коли бракує діалогу між владою і народом, віруючі в Бога громадяни відчувають особливу потребу посилити молитви за мир і спокій в нашій державі, припинення насилля та потоптання гідності і конституційних прав громадян України.
Церква надалі зберігає за собою право давати оцінку ситуації в країні, якщо порушуються права людини та принципи суспільної моралі, що випливають з Божого закону та відображені в соціальному вченні Церкви.

Переглядів: 603 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]