Субота, 20.04.2024, 12:52
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Грудень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Грудень » 19 » ПОЛІТИКА
11:19
ПОЛІТИКА
Революція і гроші
Чи перекладуть бюджетний провал на Майдан?

Є у вітчизняних бюджетотворців міцна традиція: недофінансовувати бюджетні галузі та видатки на виконання делегованих державою повноважень місцевому самоврядуванню в останні місяці року. Педагоги, медики, працівники культури та комуналки в регіонах уже звикли до «затягування пасків» у листопаді-грудні через напруженість у виплаті їм зарплат. І хоча сьогодні нарікання на недофінансування найневідкладніших потреб заглушене європодіями, грошей на виконання делегованих державою повноважень на грудень катастрофічно бракує.

Крім хронічних болячок державної економіки, тривожну ситуацію довкола «перемелення» місцевих бюджетів нагнітає й нестабільна політична обстановка в країні. Невщухаючі події останніх тижнів та пов’язані з ними економічні ризики впливають і на ситуацію у держфінансах.
І без того розхитані з цього приводу нерви бюджетників та одержувачів соцвитлат  вирішив полоскотати і прем’єр Микола Азаров, на-гора видавши заяву: мітинги з блокуванням адмінбудівель та масові протести можуть неабияк розгойдати і без того хистку економічну ситуацію в державі. А в західних областях, через оголошені страйки, призвести до зриву теплозабезпечення міст та навіть затримки «святая святих» –  розрахунків по пенсіях, які, за його словами, можуть «просто не дійти до одержувачів на місцях» через бунт місцевої влади. На відкритті засідання Кабміну минулого тижня високопосадовець вже констатував: «Сталося те, про що уряд попереджав: безвідповідальні дії деяких політиканів і екстремістів з дестабілізації ситуації в державі боляче позначаються на інтересах громадян».

Під шумок…

За законами сучасного політичного жанру, вміння звалювати з хворої голови на здорову – стратегічно важлива навичка для політика будь-якого рангу. Очевидно, не нехтує такою тактикою і пан прем’єр-міністр. Списати поточні фінансові негаразди під загальний шумок на політичну кризу – ну дуже зручно. Хоча грудень на бюджетному календарі традиційно неспокійний місяць уже протягом останніх кількох років.  
Перекроювання бюджетної ковдри на користь одних злиденних за рахунок інших для зведення кінців з кінцями – традиційна практика. Знавці реалій розповідають: у процесу свої особливості. Наприклад, тільки-но починаєш «зашивати» дірку в одному місці – починає «тріщати» і «рватися» в іншому.   
«Ми уже загартовані постійним недофінансуванням, – коментує стан справ голова комісії з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Івано-Франківської облради Юрій Бабій. – Зокрема, Івано-Франківська область фінансується цим урядом лишень на 5% від потреб», – переконує депутат і наводить наступні цифри: за його інформацією, нині недофінансування видатків обласного бюджету становить 60,8 млн. грн.  
Щодо тези Миколи Азарова про «неотримання одержувачами коштів на місцях», то Бабій запевняє: за фактом гроші  й зараз не доходять до своїх адресатів через заморожування коштів місцевих органів влади Держказначейством. Сума не проплачених установою платіжок по Україні становить понад 18 млрд. гривень.
«А обласна рада працює в звичайному режимі», – додає голова бюджетної комісії.

Бюджетний «мозоль»

Інша цифра – 55 мільйонів гривень – сума заборгованості в області по захищених статтях. Вишукуванням необхідних коштів на підтримку наших «бюджетних штанів» зайнявся голова ОДА Василь Чуднов. Навідався до Києва, де зустрівся з не останніми людьми в українському чиновницті. Але, за його словами, через масові акції протесту, що припали на дні його візиту, до Кабміну так і не потрапив. Питання вирішити не вдалося.   
«Сьогодні в області стабільно фінансуються усі захищені статті, – поспішає заспокоїти  Василь Чуднов. – Звісно, не вистачає грошей для виплати у повному обсязі зарплат працівникам бюджетної сфери за грудень, але мене запевнив перший віце-прем’єр-міністр України Сергій Арбузов, що усі кошти надійдуть у область вчасно і тому будуть і тепло, і вода, і вчасно прибрані вулиці, і проплачені пенсії, і зарплати», – обіцяє голова ОДА.
Втім, губернаторський оптимізм розбавляють заяви перших невдоволених затримками зарплатні, що сьогодні доносяться до широкого загалу. Днями на трьохтижневе сидіння на «голодному пайку» публічно поскаржилися працівники міського парку імені Тараса Шевченка і в особі директора Володимира Ротару пригрозили: якщо найближчим часом їм не буде виплачена заробітна плата, за поясненнями поїдуть прямісінько до  Кабміну,  Президента та Генпрокуратури.
Дедалі голосніше шушукаються про затримки кровно заробленого й інші трудівники комуналки та трохи обережніше – бюджетники. Поки лише між собою, але межа терпіння людей за нинішніх політичних умов тонша, ніж звичайно. Болючий мозоль, на який людям наступають з року у рік, може врешті й «тріснути».   
В загальних рисах ситуація з місцевим бюджетом поточного року до болю нагадує торішню. У 2012-му для забезпечення фінансування делегованих державою повноважень уряд під кінець року виділив місцевим органам влади додатково майже 7,5 млрд. грн. Чи вдасться провернути подібний маневр цього року? А головне, чи знайдуться потрібні суми, що обчислюються мільярдами, в бюджетному «загашнику»? Адже станом на 1 грудня 2013 року залишок на єдиному казначейському рахунку становив 1,197 млрд. грн. — найменша сума для грудня з 2003-го.
Та не слід забувати, що українські працівники фінансового сектору – справжні віртуози своєї справи, не одні бюджетні «завали» розпетльовували, покладаючись не тільки на високий професіоналізм, а й на звичне «либонь». До того ж зараз чиновники і у надрах Кабміну, і в регіонах вже з головою поринули у розробку нового головного фіндокумента країни на 2014 рік, який, за словами посадовців, має бути прийнятий до кінця року.
…У контексті підписаних у вівторок московських угод, згідно з якими Україна отримає від Росії 15 млрд. дол. кредиту, економічна ситуація до кінця року може вирівнятися. Більше того – стабільно протриматися до президентських виборів. Але не тішмо себе – це тимчасове полегшення, адже мова іде про кредит, який, зрозуміло, потрібно буде віддавати. Як віддавати, за рахунок кого і чого – наразі відомо хіба що Януковичу і Путіну…
Вікторія ГАЙДУК

Переглядів: 829 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]