Четвер, 18.04.2024, 19:32
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 26 » ПОЛІТИКА
10:40
ПОЛІТИКА
Інвестиційний клімат в Україні:
оцінки міжнародних експертів

19-22 вересня 2013 року Лівадійський палац у Ялті прийняв понад 250 провідних політичних і громадських діячів із 20 країн світу. На цьогорічній 10-й міжнародній конференції «Ялтинська європейська стратегія» (YES) перші особи європейських країн висловили свої прогнози щодо співпраці з Україною. Президент Литовської Республіки Даля Грібаускайте офіційно заявила: «Ми хочемо, щоб Європа і Україна були разом. Європа хоче розглядати Україну як справжнього партнера». Оптимістичний настрій також підтримав і беззаперечний прихильник української євроінтеграції Тоні Блер, який не лише вірить в успіх Вільнюського саміту, де Київ має укласти Угоду про асоціацію з ЄС, а й переконаний – Україна має всі шанси вже до 2025 року стати повноправним членом великої європейської родини.

Тобто сьогодні Україна має досить високу ймовірність підписати Угоду про асоціацію з ЄС на саміті «Східного партнерства», що відбудеться у Вільнюсі 28-29 листопада 2013 року. Продемонстрований оптимістичний настрій європарламентарів доводить, що не ми одні в цьому зацікавлені. За словами посла Європейського Союзу в Україні Яна Томбінського, Україна є важливим економічним партнером для Європи, джерелом енергетичної безпеки. Враховуючи розмір території, географічне положення, 46-мільйонне населення і роль головної держави, яка забезпечує транзит російської нафти і газу для Центральної та Західної Європи, Україна є дуже важливим стратегічним чинником європейської безпеки. Угода про асоціацію є правилами, які допоможуть створити рівні умови для економічної співпраці між Україною та ЄС. Так українська економіка отримає більше можливостей для розвитку за рахунок зовнішніх і внутрішніх інвестицій. У цьому переконаний і делегат німецької економіки в Україні Александер Маркус: «Підписання Угоди про асоціацію та створення глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з ЄС стане потужним позитивним сигналом іноземним інвесторам. Німецькі фірми пов'язують з цими реформами надію на те, що вже через кілька років Україна стане не колишньою країною Радянського Союзу, а країною, яка йде в напрямку ЄС».
На думку опитаних іноземних інвесторів, секторами, що ідеально підходять для системного інвестування з урахуванням поточної ситуації та перспектив подальшого розвитку, є сільське господарство (92%), національна інфраструктура (91%), альтернативна енергетика (90%) і харчова промисловість (81%).
Вже сьогодні сільське господарство є провідним сектором для іноземних інвесторів. Так, минулого року обсяги прямих іноземних інвестицій зросли на 6,4% порівняно з 2011 роком. Така тенденція зберігається й прогнозується, що у наступні 5-10 років українські аграрії можуть залучити $30 млрд. інвестицій. За словами директора ЄБРР в Україні Шевки Акюнера, українське сільське господарство є найбільш привабливим для інвесторів: «ЄБРР також буде істотно підтримувати український аграрний сектор. Так, ми вже залучили близько 3 млрд. євро і сприяли реалізації 76 проектів, працюючи в Україні. І кожен рік ми вкладаємо 200-250 мільйонів євро. Це не тільки наші гроші, а й кошти інвесторів, їх ми мобілізуємо і направляємо в аграрний сектор України».
За рахунок зовнішніх інвестицій сьогодні збільшується і видобуток власних енергетичних ресурсів, які забезпечують національну безпеку держави. Реалізація проектів із Shell та групою компаній на чолі з ExxonMobil дозволить Україні до 2020 року вийти на повне забезпечення себе блакитним паливом. За оптимістичним сценарієм, це дозволить не лише повністю забезпечити себе енергетичними ресурсами, а й експортувати їх.
У цілому сьогодні в Україні реалізується 264 міжнародні проекти, спрямовані на реконструкцію та модернізацію об'єктів ЖКГ, підвищення якості водопостачання та енергоефективність. Зокрема, разом зі Світовим банком впроваджується проект «Розвиток міської інфраструктури» загальною вартістю $140 млн.
Наявність Угоди з ЄС має стати потужним аргументом на користь збільшення прямих іноземних інвестицій. Сьогодні влада створює всі необхідні умови, щоб інвестори не хотіли покинути країну, а продовжували у довгостроковій перспективі інвестувати свої капітали. Адже лише відкрита для інвестицій і технологічного розвитку Україна зможе, за прогнозами європейських експертів, до 2020 року потроїти  свій докризовий ВВП і потрапити до тридцятки найбільш економічно розвинених країн світу.
Наталія КОВАЛЬ
Переглядів: 645 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]