Четвер, 28.03.2024, 22:08
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Вересень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Вересень » 19 » ПОЛІТИКА
11:13
ПОЛІТИКА
Україна стає ближчою до Європи

28-29 листопада у Вільнюсі на черговому саміті «Східного партнерства» очікується підписання Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Про що мова і як угода вплине на життя звичайних українців?

Асоціація – ще не членство
Якщо хтось думає, що Україна вже у листопаді цього року приєднається до ЄС і з наступного дня після саміту замість гривні як основна валюта буде ходити євро, то він помиляється. Асоціація або асоційоване членство – це не повноцінне членство в Європейському Союзі. За великим рахунком, Угода про асоціацію – це такий же договір про співпрацю, як і будь-який інший. Україна підписала договори практично з усіма країнами світу. З ЄС у нас теж існує Договір про партнерство, з 1998 року. Договір же про асоціацію дає ще більші можливості співпраці, у тому числі через вільний ринок.
Україні Угода про асоціацію вигідна тими можливостями, які відкриються для нашої країни зі скасуванням або зменшенням мит. ЄС для України – це 40 млрд. доларів США щорічного товарообороту, ринок у 500 млн. споживачів. Угода також є інструментом здійснення модернізації вітчизняної промисловості відповідно до європейських стандартів, відтак, населення України споживатиме якісніші продукти харчування. ЄС готовий фінансово допомагати у сферах модернізації ЖКГ, енергозбереження, у питанні захисту навколишнього середовища та в інших галузях.
Для ЄС Угода про асоціацію з Україною – якісно новий рівень співпраці з іншими країнами. Ще з жодною державою ЄС не підписував такий документ, він є безпрецедентним для Союзу, оскільки охоплює співпрацю у дуже багатьох сферах: від економічних питань до життя суспільства в цілому. Україна – стратегічно важлива країна для ЄС, ми межуємо з чотирма країнами-членами ЄС (Польщею, Угорщиною, Словаччиною і Румунією), багато європейських політиків хочуть бачити у складі ЄС країну з таким величезним потенціалом, як наша.

Про що Угода?

Основні частини Угоди – про реформи в України, економічне відновлення та зростання, місцеве урядування, співпрацю в сферах енергетики, транспорту, охорони довкілля, соціального захисту, розвитку освіти та культури.
Все це – насущні і важливі для нашої країни питання. Вони потребують вирішення, з цим погодиться кожен громадянин України. ЄС пропонує свою допомогу – від консультацій до фінансування. Чому б не скористатися цією допомогою, тим паче, що незалежно від Угоди про асоціацію, Україна орієнтується на європейський зразок економіки, урядування, енергетики, промисловості і так далі. Разом з тим, Україна залишає широке поле для маневру: Угода не зобов’язує нашу державу погоджуватися на невигідні для себе умови.
Безвізовий режим з ЄС Угода, сама по собі, не встановлює. Проте підписання Угоди наблизить Україну впритул до скасування віз з країнами ЄС. Це дасть нам можливість більше подорожувати, полегшить бізнес-відносини із європейськими партнерами, збільшить кількість українських студентів, які матимуть можливість отримати знання за кордоном.

А як же Росія?

Якщо Угода про асоціацію буде підписана, Україна отримає потужний імпульс до розвитку промисловості, сільського господарства, гуманітарної сфери. Разом з тим, Угода жодним чином не обмежує зовнішньополітичні контакти України.
Наша держава не відмовиться від співпраці з Росією або Митним союзом – Україна і далі розширюватиме економічну співпрацю на Схід,  адже там – традиційні ринки і культурні зв’язки. Суть прагматичної зовнішньої політики у тому, щоб захищати свій національний інтерес. Наш інтерес – у поглибленні співпраці в ЄС, оскільки це перспективний напрямок, і у збереженні співпраці з Росією, оскільки це традиційний ринок. Це просто два напрямки співпраці, обидва з них нам вигідні.
Чи зобов’язана Україна вступати в ЄС?
У 2010 році з ініціативи Партії регіонів було прийнято закон «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики України», в якому була окреслена мета України – євроінтеграція.
Зусиллями Президента В. Януковича Україна має можливість стати ближче до Європи через набуття асоційованого членства. Але Угода про асоціацію не зобов’язує Україну вступати в ЄС. Коли прийде час, своє рішення про вступ або не вступ до ЄС зробить населення на всеукраїнському референдумі. Вступ до ЄС можливий тільки, якщо більшість громадян скаже «так». Поки що про «одруження» між Україною та ЄС не йдеться. Це навіть не заручини. Це поглиблений договір про співпрацю, який дуже вигідний для нашої держави. Гріх такою можливістю не скористатись.

Оксана САМОЙЛОВА
Переглядів: 632 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]