Четвер, 28.03.2024, 19:42
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2013 » Квітень » 4 » ПОЛІТИКА
11:45
ПОЛІТИКА
Як вставав Франківськ



Всеукраїнська акція протесту «Вставай, Україно!», політичною метою якої є відставка Президента Віктора Януковича, триватиме два місяці і завершиться маршем у Києві. 28 березня акція пройшла в Івано-Франківську. До цього мітинги у рамках акції «Вставай, Україно!» вже відбулися у Вінниці, Ужгороді та Львові. Їх очолили Арсеній Яценюк та Олег Тягнибок. Саме в Івано-Франківську вперше до акції приєднався Віталій Кличко.
Від пам'ятника Іванові Франку марш рушив до Вічевого майдану, де відбулося громадське віче. Попереду колони учасники тримали плакати: «Героям УПА – слава! Українцям – сильну державу!», «Одна мова! Одна нація! Один Бог! Одна Україна!», «Бандера й Шухевич – Герої України!». Дорогою активісти скандували: «Бандитам – тюрми!», «Януковича – геть!», «Україна – понад усе!». Подекуди складалося враження певного де-жавю десятирічної давності, коли лунали гасла на кшталт «Кучму – геть», «Бандитам – тюрми»…


«Тисячі людей прагнуть змін. Тисячі людей висловлюють свою позицію, не бояться і кажуть: «Ми хочемо змін в країні… Окрім відставки Президента Януковича і відставки уряду, у нас є соціальний пакет. Це скасування пенсійної реформи, медичної реформи, прийняття нового Податкового кодексу. Це ті речі, що потрібні сьогодні для країни. І на цих протестних акціях люди вимагають від влади прийняти те, що ми поставили як свій політичний і економічний меморандум», – зазначив Арсеній Яценюк.
Олег Тягнибок підтримав спіч свого колеги: «Ця банда, ці негідники, що представляють так званий «данєцкій» клан, дорвавшись до влади, узурпували її й планують диктатуру. Для нас, українців, у власній державі залишається дедалі менше простору для реалізації наших законних прав – економічних, політичних, культурних, соціальних».
Олег Тягнибок розповів, чого прагнуть «Свобода», «Батьківщина» й «УДАР»: «Ми всі хочемо одного – нормальних цивілізованих правил гри». А зараз, на переконання головного «свободівця», «у державі повний хаос, у нас на очах грабують українську націю й ставляться зверхньо до української громади».
«Що нам треба було зробити з самого початку? Навести лад у найвищому законодавчому органі держави. Насамперед забезпечити персональне голосування. Саме тому ми, опозиційні сили, ухвалили рішення про блокування парламенту. Ще одна важлива справа, яку ми виконали, прийшовши до парламенту, – розв'язали проблему «тушок». Тому влада зараз казиться, бо без «тушок» не може протягнути потрібні їм закони, а збирати щоразу усіх «регіоналів», серед яких більшість – мільйонери, їм не вдається», – зазначив лідер націоналістів.
Олег Тягнибок переконує, що «акції вже починають давати результат, адже українці піднімаються з колін!». «Нині ми просимо народ підтримати опозицію. Виходити на мітинги, на марші – це ті кроки, які рано чи пізно принесуть позитивний результат. Я нагадаю, що Кравчук 1994 року залишив пост Президента під тиском громади. Тоді він був вимушений погодитися на дострокові вибори, адже відбувалися студентські марші, страйки. Аналогічна ситуація й нині: якщо сотні тисяч, мільйони українців вийдуть на вулицю й будуть протестувати проти цього режиму й вимагати нормального, цивілізовано життя – ми переможемо», – наголосив Олег Тягнибок.
Правда, згадуючи про перемогу над Кравчуком, пан Олег, мабуть, забув, що тоді акції протесту привели до влади Леоніда Кучму…
Та зараз головне – побороти «режим Януковича».
«Так, ми лідери трьох різних партій, з різними програмами й ідеологіями. Але нас об'єднує найважливіше: ми – українці, ми бачимо Україну європейською державою і ми разом боремося проти авторитаризму, –  сказав Віталій Кличко, виступаючи на мітингу. – Те, що сьогодні відбувається в країні – політичні переслідування, придушення прав і свобод громадян, зубожіння людей, – це все результати дій Президента Януковича та уряду Азарова. Ми не хочемо в своїй країні залежати від бажання однієї людини і того, з якої ноги вона встала. Ми з цим боремося. Боремося в парламенті, боремося тут разом з вами».
Лідер «УДАРу» зазначив, що найближчими ініціативами партії в парламенті буде якнайшвидше ухвалення закону про імпічмент Президента та вимога відставки уряду Азарова.
«Ми повинні побороти режим Януковича і повернути країну на європейський шлях розвитку – до демократії, рівних можливостей та соціальних стандартів. Це складна робота. Але нам треба зробити її разом, усім громадянам України!», – наголосив Віталій Кличко.
В акції, за різними підрахунками, взяло участь від трьох до 10 тисяч людей.
Олег ЛЮТИЙ

експертна думка


Акція опозиції «Вставай, Україно!» не матиме масового характеру і нічим серйозним не закінчиться, вважають політичні експерти.
«Головна проблема для опозиції — когнітивний дисонанс. Оголосили повстання, а проводять зустрічі з виборцями, організовують серію мітингів. Досить швидко ця відмінність стане помітною. Обіцяли одне, а робите інше», — сказав голова правління Центру прикладних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.
На думку В.Фесенка, «будуть наростати розчарування і критика» стосовно опозиційних лідерів і опозиційних партій. «Штурм влади призначений на травень… Я згоден з колегами, що революцію за два місяці не оголошують, бо це значить – приректи себе на поразку», – сказав експерт.
За його словами, «принциповою помилкою» є вибір дати проведення масового мітингу в травні. При цьому В.Фесенко зазначив, що опозиції буде складно утримувати інтерес до цієї акції протягом двох місяців. «Це нічим серйозним не закінчиться. Дай Бог, якщо опозиції вдасться зібрати кілька десятків тисяч чоловік (у Києві в травні)», – сказав він.
Своєю чергою директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов заявив, що опозиціонери вибрали невдалу назву своєї акції «Вставай, Україно!». За його словами, зараз в Україні немає підйому національно-визвольної хвилі, а є «глухе невдоволення». «Неправильна назва, неправильна ідея, неправильна стратегія», – зазначив він.
Разом з тим експерт упевнений, що сама акція назріла, тому що «опозиція розуміє, що парламентські методи опозиційної діяльності себе вичерпали». «Йти в народ потрібно, тому що опозиція замкнулася в парламенті, замкнулася в телевізорі. Зараз опозиція хоче, щоб люди пішли захищати опозицію. Люди не підуть захищати опозицію. Вони підуть захищати опозицію тільки тоді, коли вони зрозуміють, що повинні захищати себе», –  вважає Вадим Карасьов.
Директор Київського інституту політичних досліджень і конфліктології Михайло Погребинський також розкритикував те, що опозиція заздалегідь оголосила свій план проведення акції протесту. На думку політолога, зараз лідер фракції «Батьківщина» Арсеній Яценюк «скоріше виконує роль для якоїсь комедії..., тому що для чогось серйозного його вже не можуть застосувати».




Переглядів: 785 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]