П`ятниця, 29.03.2024, 15:36
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Липень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Липень » 5 » ПОЛІТИКА
11:24
ПОЛІТИКА
Не гречкою єдиною…

Виборча парламентська кампанія, що триватиме 90 днів, повинна розпочатися 30 липня. Перших 11 днів дається на висунення кандидатів та їх реєстрацію і лише тоді офіційно розпочнеться передвиборна агітація. Партії і мажоритарники мають право розпочати свою передвиборчу агітацію тільки після реєстрації їхніх партійних списків і кандидатур. Проте неофіційно агітація в тій чи іншій формі триває вже декілька місяців і відбувається за традиційною схемою: опозиція жорстко критикує владу, а влада не менш жорстко – опозицію у стилі телеролика «Руїну подолано».


З екранів телевізорів, газетних шпальт і білбордів на нас вже тривалий час дивляться обличчя майбутніх кандидатів. Беззаперечним лідером тут, очевидно, є Наталія Королевська. Колишня бютівка фактично заполонила весь інформаційний простір, розкручуючи свій політичний проект «Україна – Вперед!» Частим «завсідником» регіональних видань також став Віктор Медведчук, який повертається з політичного забуття на чолі громадського руху «Український вибір».
На прикарпатському рівні чи не найбільшу активність донедавна проявляв депутат обласної ради від «Фронту змін» і меценат Юрій Дерев’янко, який прагне стати кандидатом по Надвірнянському виборчому округу від об’єднаної опозиції. Його вже традиційні впродовж останнього року-двох подарунки школам, медпунктам, дитсадкам останнім часом доповнила активна інформаційна кампанія у місцевій пресі.
У спробі сподобатися майбутнім виборцям помітні зусилля докладають й інші достойники. Зокрема, «регіонали» Богдан Гдичинський та Василь Чуднов, які облюбували собі 88-й (центр – Коломия) та 89-й (центр – Снятин) виборчі округи відповідно.
Найоригінальнішим Громадська мережа «ОПОРА» визначила першого з них. Голова фракції ПР в облраді, керівник служби Міністра юстиції України пан Гдичинський кілька місяців тому почав роздаровувати велосипеди листоношам. А нещодавно через патронований ним фонд «Заради добра» організував для 150 (!) осіб, більшість з яких були сільськими головами і представниками місцевих громад, поїздку до Австрії для запозичення тамтешнього досвіду місцевого самоврядування.
Іншого «регіонала», вже депутата Верховної Ради Василя Чуднова, «ОПОРА» відзначила за найдорожчий подарунок для громади. Для рідного Космача, що на Косівщині, народний обранець пролобіював виділення з держбюджету 7 млн. гривень для проведення берегоукріплень.
В Івано-Франківську завдяки директору ТК «Буковель» Олександру Шевченку ветерани Другої світової війни могли безкоштовно піти на концерт Вахтанга Кікабідзе на початку травня, а любителі футболу – дивитися матчі Євро-2012 на великому екрані на Вічевому майдані, встановленому також за сприяння міського голови Віктора Анушкевичуса.  
Наближення парламентських виборів характеризує збільшення кількості політичної реклами в ЗМІ та публічних заходів за участю майбутніх кандидатів. Потенційні мажоритарники активно, а подеколи і щедро, долучаються до фінансування соціальних проектів місцевих органів влади чи навіть до заходів з відновлення інфраструктури.
Окремим жирним рядком йдуть різні благочинні заходи та акції, які можна віднести до непрямого підкупу виборців. Прямого підкупу на зразок адресного роздавання гречки (чим колись уславився екс-мер Києва Леонід Черновецький) і продуктових пакетів, спрямованого на підкуп пенсіонарів та малозабезпечених, наразі не спостерігається. Але до дня голосування ще далеко…
Іван ЛАЗОРКО

ДО РЕЧІ
Вибори до Верховної Ради призначені на 28 жовтня поточного року. Законом «Про вибори народних депутатів України» визначено, що вони проходитимуть за змішаною системою. 225 депутатів обиратимуться за пропорційною системою у загальнодержавному багатомандатному виборчому окрузі за списками від політичних партій і ще 225 – за мажоритарною системою в одномандатних виборчих округах. Івано-Франківщину поділено на сім виборчих округів.
Переглядів: 731 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]