Четвер, 25.04.2024, 15:37
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Травень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Травень » 10 » ПОЛІТИКА
10:40
ПОЛІТИКА
Нові лідери прориваються вперед

Після травневих свят для українських політиків настав час вступу в активну фазу виборчої кампанії до парламенту. Опубліковані напередодні свят соціологічні дослідження Центру імені Олександра Разумкова вже зафіксували сьогоднішній розклад політичних сил. Не обійшлося без сенсацій: згідно з даними опитувань молоді політики активно тіснять «старі кадри», що політологи пояснюють високим запитом українців на прихід у політику «нових облич».

До початку активної стадії парламентських виборів політики прийшли на різному рівні готовності. І результати досліджень Центру Разумкова – прекрасна «дорожня карта», яка показує, хто знаходиться на правильному шляху, а кому слід серйозно задуматися над своїми діями, інакше на осінніх виборах в Раду загрожує провал. Усіх учасників рейтингу можна умовно розділити на «відмінників» і «невдах». Справді, скільки б не виступали політики у Шустера і Кисельова, а головна оцінка їхньої діяльності – рівень підтримки серед українських виборців.
Якщо говорити про «невдах», то в першу чергу мова про союз партій «Батьківщина» Юлії Тимошенко і «Фронт змін» Арсенія Яценюка. Справа в тому, що багато хто вже сумнівається у правильності такого кроку як об'єднання. Незважаючи на 26,8% готових проголосувати «за», хвалитися особливо нічим. Адже окремо обидві політичні сили набирають більше голосів, ніж список на чолі з Яценюком, за спиною якого в Раду збираються пройти бютівці, що залишилися без свого беззмінного лідера.
Політологи та політичні журналісти пояснюють не найкращі результати просто: на президентських виборах багато голосували за Яценюка, бо не хотіли голосувати ні за Януковича, ні за Тимошенко, а в Арсенію Петровичу, навпаки, бачили «третю силу», альтернативну фаворитам. Не варто забувати і про серйозну напруженість між Тимошенко і Яценюком, яка відчувалася в ході президентської кампанії. Загалом політичну гнучкість головного «фронтовика», який пішов на союз з вчорашніми опонентами, багато хто не схвалив. Потрібно сказати, що і «Батьківщина», яка залишилася під опікою Олександра Турчинова та Андрія Кожем'якіна,  переживає непрості часи. З партії ще місяць тому почався відтік її прихильників у регіонах, і не виключено, що цей процес буде тільки посилюватися.
Не може похвалитися успіхами і Партія регіонів, чий рейтинг склав 23,3%. Незважаючи на те, що влада активно роздавала соціальні обіцянки, рейтинг «регіоналів» зріс дуже незначно, а потім і взагалі пішов униз. Причина, вважає політтехнолог і керівник центру «Третій сектор» Андрій Золотарьов, – у непростій соціально-економічній ситуації. Логічно, що відповідальність за зниження рівня життя українці покладають на «регіоналів», які мають більшість у парламенті і контролюють всі органи влади.
Що стосується «відмінників» соціологічного заміру, тут варто відзначити партію «УДАР» на чолі з відомим боксером Віталієм Кличком, яку підтримують 10,1% українців. Зростання рейтингів Кличка може пояснюватися тим, що до нього пішла частина виборців, яким не до душі об'єднання «Фронту змін» і «Батьківщини» – в основному, це частина виборців Яценюка. З іншого боку, на думку Золотарьова, важко пояснити, як партія, яка не веде будь-якої активної кампанії, і не має розвинених регіональних структур, змогла домогтися такого росту. «За винятком фільму Себастьяна Денхарта «Кличко», який, безумовно, є чудовим пропагандистським матеріалом, пригадати якісь яскраві ходи складно», – вважає Золотарьов. Загалом популярність «УДАРу» базується в першу чергу на особистій популярності Кличка як спортсмена. І високі показники партії слід сприймати як аванс, який «ударникам» ще потрібно відпрацювати. Якщо найближчим часом Кличко не продемонструє політичної активності, його рейтинг може знизитися так само швидко, як і виріс.
Хороший результат демонструють і українські комуністи Петра Симоненка. На думку політичних фахівців, 7, 3% виборців послідовники Ілліча відібрали у Партії регіонів, яка втрачає популярність, адже у «регіоналів» і комуністів спільний електорат.
Радикальна «Свобода» Олега Тягнибока, згідно з опитуваннями, має 5,7% електоральної підтримки, але фахівці відзначають загрозу у вигляді падіння популярності партії на Західній Україні. Дійсно, «свободівці» перебувають при владі в трьох західних областях вже півтора року, а місцеві жителі скаржаться, що ніякого поліпшення свого життя не відчули, швидше – навпаки. А ось 5,4% партії Наталії Королевської «Україна – Вперед!» політичні експерти по праву називають основною сенсацією опитувань.
На думку політолога Вадима Карасьова, успіх Кличка і Королевської свідчить про існування запиту на нові обличчя в українській політиці. «Результати досліджень показали, що набирає хід тенденція формування нових політичних сил, які будуть представлені в парламенті, – зазначає Карасьов. – Перш за все, це «УДАР» Віталія Кличка і «Україна-Вперед!» Наталії Королевської. Це говорить про те, що в парламенті будуть, як мінімум, дві нові політичні фракції, які представлятимуть два нових сегмента українського суспільства».
У свою чергу, голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко називає зростання рейтингів Королевської сенсацією цілком закономірною і заслуженою. На його думку, результат логічний, адже Королевська веде масштабну рекламну кампанію. «Менше, ніж за місяць рівень її підтримки виріс на 3 відсотки, – заявляє він. – Думаю, це результат масштабної рекламної кампанії – і телевізійної, і стаціонарної».
Крім того, експерти відзначають: активність Королевської в регіонах також сприяє зростанню рейтингів. Проект програми «Нова економіка – нова країна», з презентацією якого лідер партії «Україна-Вперед!» вже майже місяць відвідує міста України, дозволяє не тільки отримати зворотній зв'язок від прихильників, але і встановлювати контакти з тими, хто тільки збирається віддати перевагу комусь із діючих політиків на парламентських виборах.
Сергій Дутка
Переглядів: 796 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]