П`ятниця, 26.04.2024, 01:56
Вітаю Вас Гість | RSS
Форма входу
Пошук
Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30
Архів записів
Міні-чат
Друзі сайту
Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0
Головна » 2012 » Квітень » 12 » ПОЛІТИКА
10:26
ПОЛІТИКА
Паралельне кандидатство стало незаконним

Конституційний Суд заборонив одночасне балотування до парламенту в мажоритарному окрузі та за партійним списком.


У вівторок КС оприлюднив прийняте 5 квітня рішення, яким визнав неконституційним положення закону "Про вибори народних депутатів", згідно з яким одна й та сама особа може бути включена у виборчий список кандидатів у депутати від партії й висуватися при цьому в одному з одномандатних виборчих округів від партії чи самовисуванням.
Це положення з ініціативи нардепів від Партії регіонів було оскаржене в КС 51-м депутатом Верховної Ради (ВР). Автори подання угледіли у ньому обмеження на реалізацію рівних виборчих прав кандидатів у народні депутати, і суд з цим погодився.
КС також визнав неконституційним положення закону, за яким людина, яка була обрана і по одномандатному, і в багатомандатному окрузі, проходить до ВР в одномандатному окрузі, а в багатомандатному проходить наступний за ним у списку кандидат.
У 1998 році КС уже приймав рішення, яким визнав неконституційним право однієї особи одночасно балотуватися в депутати за партійним списком і по мажоритарному округу. Але торік під час внесення чергових змін до закону "Про вибори народних депутатів" разом із введенням змішаної системи виборів було закладено норму, що дозволяє балотуватися і за списком, і по округу.
Як відомо, саме через ці "компромісні норми", які КС визнав неконституційними, опозиція й підтримала нинішню редакцію закону про вибори. Торік за її ухвалення проголосувало 366 народних обранців.
Рішення КС безумовно вплине на розкладку політичних сил перед парламентськими виборами, що призначені на 28 жовтня. «Регіонали» радісно схвалюють його, а опозиціонери ним не задоволені. Зокрема, лідер партії «Фронт змін» Арсеній Яценюк одразу ж заявив, що цим рішенням влада хоче зірвати формування списків об'єднаної опозиції і що «це рішення Конституційного суду знову зупинило процес формування єдиного списку мажоритарних кандидатів».
Віце-спікер Верховної Ради бютівець Микола Томенко переконаний, що це зроблено для того, аби опозиція в мажоритарних округах висувала менш рейтингових кандидатів. Він повідомив, що «з урахуванням рішення Конституційного суду Комітет опору диктатурі продовжив термін узгодження єдиних кандидатів-мажоритарників від опозиції". До 12 травня, коли відбудеться форум опозиційних сил, партії-учасниці КОД повинні завершити підготовчу роботу з формування єдиного списку мажоритарників.
До формування єдиного опозиційного фронту, який спільно бере участь у парламентських виборах, долучилася і партія «Наша Україна». Голова політради «НУ» Валентин Наливайченко вважає, що внаслідок цього рішення КС влада замахнулася на майбутній вибір людей. «Ми зобов’язані об’єднати всі адекватні політичні сили, громадські структури і рухи для захисту волевиявлення людей», – заявив він.
Олекса ВИРІЙ 
Переглядів: 712 | Додав: bond | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]